Suy dinh dưỡng của người bệnh trong một số bệnh viện năm 2012 – 2013 và đề xuất các giải pháp cải thiện.
Suy dinh dưỡng (SDD) của bệnh nhân
trong bệnh viện liên quan tới tăng nguy cơ mắc bệnh, tử vong và kéo dài thời
gian nằm viện. Nghiên cứu tiến cứu, tiến hành trên bệnh nhân từ tháng 10 đến
tháng 12 năm 2013 tại 3 bệnh viện: Bệnh
viện đa khoa tỉnh Đắc Lắc, Bệnh viện Hữu Nghị Việt Nam Cu Ba Đồng Hới và bệnh
viện đa khoa 175 (TP Hồ Chí Minh) với...
Tóm tắt tiếng Việt: Suy dinh dưỡng (SDD) của bệnh nhân
trong bệnh viện liên quan tới tăng nguy cơ mắc bệnh, tử vong và kéo dài thời
gian nằm viện. Nghiên cứu tiến cứu, tiến hành trên bệnh nhân từ tháng 10 đến
tháng 12 năm 2013 tại 3 bệnh viện: Bệnh
viện đa khoa tỉnh Đắc Lắc, Bệnh viện Hữu Nghị Việt Nam Cu Ba Đồng Hới và bệnh
viện đa khoa 175 (TP Hồ Chí Minh) với tổng số 997 bệnh nhân. Kết quả: Theo phương pháp nhân trắc: tỷ
lệ SDD của các đối tượng là 23,7%, tỷ lệ thừa cân là 13,2 %, tỷ lệ béo phì là
6,1%. Như vậy chỉ có 56,9% người bệnh có tình trạng dinh dưỡng bình thường.
Theo phương pháp SGA, tỷ lệ bệnh nhân có nguy cơ SDD là 40,8%, tỷ lệ bệnh nhân
SDD là 9,0%. Theo phương pháp SGA: tỷ lệ nguy cơ SDD và SDD của bệnh nhân có
thời gian nằm viện trên 7 ngày là cao nhất
(77,8%). Theo SGA, thời gian nằm viện càng dài thì nguy cơ suy dinh dưỡng
và suy dinh dưỡng càng cao. Tỷ lệ nguy cơ SDD và SDD của bệnh nhân ở thời điểm
ra viện là cao nhất.
English summary: Malnutrition of hospitalized patients was related to high risks of
mortality, morbidity and longer hospital stays. A prospective study was conducted in hospitalized patients from October to
December 2013 in three hospitals: General Hospital in Dak Lak province, Vietnam
Cuba Friendship Hospital in Dong Hoi and 175 hospitals (Ho Chi Minh City) with
a total of 997 patients. Results of the study showed that by anthropometric
method (BMI): prevalence of malnutrition was 23.7%, prevalence of overweight
was 13.2%, and prevalance of obesity was 6.1%. Thus only 56.9% of patients had
normal nutritional status. According to SGA method, the proportion of patients
at risk of malnutrition was 40.8%, and prevalence of malnourished patients was
9.0%. According to SGA method: prevalence of at-risk malnutrition and
malnutrition of patients with hospital stays of 7 days was highest
(77.8%). According to SGA, the longer
the hospitals stays, the higher risk of at-risk malnutrition and malnutrition of
patients. Percentage of at-risk malnutrition and malnutrition of patients at
the time of discharge was the highest.
English summary: Malnutrition of hospitalized patients was related to high risks of
mortality, morbidity and longer hospital stays. A prospective study was conducted in hospitalized patients from October to
December 2013 in three hospitals: General Hospital in Dak Lak province, Vietnam
Cuba Friendship Hospital in Dong Hoi and 175 hospitals (Ho Chi Minh City) with
a total of 997 patients. Results of the study showed that by anthropometric
method (BMI): prevalence of malnutrition was 23.7%, prevalence of overweight
was 13.2%, and prevalance of obesity was 6.1%. Thus only 56.9% of patients had
normal nutritional status. According to SGA method, the proportion of patients
at risk of malnutrition was 40.8%, and prevalence of malnourished patients was
9.0%. According to SGA method: prevalence of at-risk malnutrition and
malnutrition of patients with hospital stays of 7 days was highest
(77.8%). According to SGA, the longer
the hospitals stays, the higher risk of at-risk malnutrition and malnutrition of
patients. Percentage of at-risk malnutrition and malnutrition of patients at
the time of discharge was the highest.