CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tăng huyết áp và các yếu tố liên quan đến dinh dưỡng ở người trưởng thành tại hai xã ven biển huyện Nghi Lộc, tỉnh Nghệ An, 2020
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Xác định tình trạng tăng huyết áp và các yếu tố liên quan đến dinh dưỡng ở người lớn tại hai xã ven biển tỉnh Nghệ An. Phương pháp: Một nghiên cứu cắt ngang được thực hiện trên 1170 người trưởng thành từ 40-69 tuổi tại các xã Nghi Thịnh và Nghi Thái, huyện Nghi Lộc, tỉnh Nghệ An. Thông tin chung, huyết áp, nhân trắc học, hành vi ăn mặn...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tình trạng tăng huyết áp và các yếu tố liên quan đến dinh dưỡng ở người lớn tại hai xã ven biển tỉnh Nghệ An. Phương pháp: Một nghiên cứu cắt ngang được thực hiện trên 1170 người trưởng thành từ 40-69 tuổi tại các xã Nghi Thịnh và Nghi Thái, huyện Nghi Lộc, tỉnh Nghệ An. Thông tin chung, huyết áp, nhân trắc học, hành vi ăn mặn và dữ liệu tần suất tiêu thụ thực phẩm bán định lượng đã được thu thập. Tỷ lệ THA được điều chỉnh theo cơ cấu dân số theo tuổi-giới. Phân tích hồi quy đa phương pháp được áp dụng để kiểm tra một số mô hình về mối liên hệ giữa tăng huyết áp với điều kiện kinh tế xã hội, chỉ số khối cơ thể và vòng eo, hành vi ăn nhiều muối và tần suất tiêu thụ thức ăn. Kết quả: Tỷ lệ THA điều chỉnh theo tuổi và giới tính (KTC 95%) là 46,3 (42,6-50,0), 11,3 (9,12-14,0), 18,1 (15,1-21,5), 7,97 (6,11-10,3), 16,3% ( 13,7-19,3), tương ứng, ở người bình thường, cao bình thường, tăng huyết áp độ 1, tăng huyết áp độ 2, và được chẩn đoán trước đó khi sử dụng thuốc hạ huyết áp hiện tại. Vẫn có 61,5% đối tượng tăng huyết áp mà không biết tình trạng bệnh. Các yếu tố liên quan độc lập của tăng huyết áp là tuổi, giới tính, tình trạng béo phì, lượng rau và trái cây / ngày (<5 đơn vị / ngày), hành vi ăn nhiều muối, uống rượu (> 1 lần / tuần), rối loạn lipid máu đã được chẩn đoán trước đó và các thành viên trong gia đình có tăng huyết áp.Kết luận: Nghiên cứu chỉ ra tỷ lệ THA cao ở các xã ven biển. Các yếu tố liên quan quan trọng nhất của tăng huyết áp cần được chú trọng trong việc kiểm soát tăng huyết áp trong dân số.
English summary: Aims: To identify the hypertension status and its nutritional associated factors in adults in two coastal communes of Nghe An province. Methods: A cross-sectional study was conducted on 1170 adults aged 40-69 years in Nghi Thinh and Nghi Thai communes, Nghi Loc district, Nghe An province. General information, blood pressure, anthropometry, salt intake behavior, and semi-quantitative food consumption frequency data were collected. The hypertensive prevalence was adjusted for age-sex structure of population. Multilogistic regression analysis was applied to test several models for the association of hypertension to socio–economic conditions, body mass index and waist circumference, high salt intake behavior, and frequency of food consumption. Results: The age- and sex-adjusted prevalence (95%CI) of hypertension status was 46.3 (42.6-50.0), 11.3 (9.12-14.0), 18.1 (15.1-21.5), 7.97 (6.11-10.3), 16.3 % (13.7-19.3), respectively, in normal, hight-normal, grade 1 hypertension, grade 2 hypertension, and previous diagnosed with current use of antihypertensive drugs. There were still 61.5% of hypertensive subjects without knowing the condition. The independent associated factors of hypertension were age, sex, obese status, vegetable and fruit intake/day (<5 units/day), high salt intake behavior, alcohol consumption (> 1 time/week), previously diagnosed dyslipidemia and family members with hypertension.Conclusions: The study indicates the high hypertension prevalence in the coastal communes. The most important associated factors for hypertension should be given a great attention in controlling hypertension in the population.
English summary: Aims: To identify the hypertension status and its nutritional associated factors in adults in two coastal communes of Nghe An province. Methods: A cross-sectional study was conducted on 1170 adults aged 40-69 years in Nghi Thinh and Nghi Thai communes, Nghi Loc district, Nghe An province. General information, blood pressure, anthropometry, salt intake behavior, and semi-quantitative food consumption frequency data were collected. The hypertensive prevalence was adjusted for age-sex structure of population. Multilogistic regression analysis was applied to test several models for the association of hypertension to socio–economic conditions, body mass index and waist circumference, high salt intake behavior, and frequency of food consumption. Results: The age- and sex-adjusted prevalence (95%CI) of hypertension status was 46.3 (42.6-50.0), 11.3 (9.12-14.0), 18.1 (15.1-21.5), 7.97 (6.11-10.3), 16.3 % (13.7-19.3), respectively, in normal, hight-normal, grade 1 hypertension, grade 2 hypertension, and previous diagnosed with current use of antihypertensive drugs. There were still 61.5% of hypertensive subjects without knowing the condition. The independent associated factors of hypertension were age, sex, obese status, vegetable and fruit intake/day (<5 units/day), high salt intake behavior, alcohol consumption (> 1 time/week), previously diagnosed dyslipidemia and family members with hypertension.Conclusions: The study indicates the high hypertension prevalence in the coastal communes. The most important associated factors for hypertension should be given a great attention in controlling hypertension in the population.