Thừa cân và các yếu tố liên quan ở học sinh tiểu học thành phố Đà Nẵng
Đề tài tiến hành với Mục tiêu Ước
tính tỉ lệ thừa cân ở học sinh tiểu học (HSTH) tại Đà Nẵng. Các yếu tố
liên quan đến thừa cân và hiểu biết của người nuôi dưỡng trực tiếp trẻ
(NND). Phương pháp NC: Trong giai đoạn một, 4500 HSTH được cân
trọng lượng và đo chiều cao cơ thể để xác định chỉ số khối cơ thể (BMI).
Học sinh cũng được phỏng vấn sử dụng...
Tóm tắt tiếng Việt: Đề tài tiến hành với Mục tiêu Ước
tính tỉ lệ thừa cân ở học sinh tiểu học (HSTH) tại Đà Nẵng. Các yếu tố
liên quan đến thừa cân và hiểu biết của người nuôi dưỡng trực tiếp trẻ
(NND). Phương pháp NC: Trong giai đoạn một, 4500 HSTH được cân
trọng lượng và đo chiều cao cơ thể để xác định chỉ số khối cơ thể (BMI).
Học sinh cũng được phỏng vấn sử dụng một bảng hỏi đơn giản cấu trúc
sẵn. Tình trạnh dinh dưỡng của trẻ được xác định dựa trên bảng tham
chiếu BMI- theo tuổi của CDC 2000. Thừa cân được xác định khi BMI ≥ 95th
bách phân vị. Trong giai đoạn hai, NND của 201 trẻ thừa cân và 201 trẻ
chứng được phỏng vấn qua điện thoại sử dụng một bảng hỏi cấu trúc sẵn. Kết quả: Trong
4500 HSTH, có 4.9% được xác định là thừa cân và 8.7% là nguy cơ thừa
cân. Trẻ em ở vùng nội thành có tỉ lệ thừa cân cao gần gấp 8 lần so với
vùng ngoại thành (7.9% vs 0.9%). Trẻ trai có tỉ lệ thừa cân cao khoảng
gấp 4 lần trẻ gái, 7.8% vs 2.0%. Các yếu tố liên quan đến thừa cân trẻ
em bao gồm thu nhập của gia đình và thói quen ăn nhanh của trẻ. Người
nuôi dưỡng trẻ thừa cân không biết về tình trạng thừa cân của trẻ và
84.5% NND (339/401) không biết nơi để đưa trẻ đến khám và tư vấn về dinh
dưỡng.Kết luận: Thừa cân ở trẻ em Đà Nẵng đang trở thành một
vấn đề sức khỏe cần quan tâm ở Đà Nẵng. Thừa cân ở HSTH có liên quan đến
giới, địa bàn cư trú, thu nhập gia đình và thói quen ăn nhanh của trẻ.
Cần tăng cường truyền thông giáo dục cho NND về thừa cân và béo phì ở
trẻ em.
English summary: Objectives: To
estimate child overweight prevalence among primary school students in
Da Nang. Associated factors with child overweight, and caregivers’
knowledge were also explored. Method: In the first stage, 4500
primary school students were measured body weight and height to
calculate BMI. They were also interviewed using a simple structured
questionnaire. Nutritional status was determined using the 2000 CDC
BMI-for-age growth chart. Overweight is defined as BMI ≥ 95th
percentile. In the second stage, caregivers of 201 overweight children
and 201 control children were interviewed through telephone using a
structured questionnaire. Six in-depth interviews and two focus group
discussions were also conducted with caregivers of overweight children. Results: Of
4500 students, 4.9% were overweight and 8.7% were at risk of
overweight. Children in urban area have a prevalence of overweight
almost 8 times higher those in rural and countryside areas (7.9% vs.
0.9%). Boys have about 4 times higher prevalence of overweight than
girls, 7.8% vs. 2.0%. Associated factors with child overweight include
higher income of the family and rapid eating habit of the child
caregivers of overweight children do not know about their child
overweight status and 84.5% caregivers (339/401) do not know where to
bring children to for nutritional counseling and care. Conclusions: In
Da Nang, child overweight is becoming a health problem and related to
gender, geographic factor, family income, and eating habits. There is a
need to educate caregivers’ knowledge about child overweight and
obesity.
English summary: Objectives: To
estimate child overweight prevalence among primary school students in
Da Nang. Associated factors with child overweight, and caregivers’
knowledge were also explored. Method: In the first stage, 4500
primary school students were measured body weight and height to
calculate BMI. They were also interviewed using a simple structured
questionnaire. Nutritional status was determined using the 2000 CDC
BMI-for-age growth chart. Overweight is defined as BMI ≥ 95th
percentile. In the second stage, caregivers of 201 overweight children
and 201 control children were interviewed through telephone using a
structured questionnaire. Six in-depth interviews and two focus group
discussions were also conducted with caregivers of overweight children. Results: Of
4500 students, 4.9% were overweight and 8.7% were at risk of
overweight. Children in urban area have a prevalence of overweight
almost 8 times higher those in rural and countryside areas (7.9% vs.
0.9%). Boys have about 4 times higher prevalence of overweight than
girls, 7.8% vs. 2.0%. Associated factors with child overweight include
higher income of the family and rapid eating habit of the child
caregivers of overweight children do not know about their child
overweight status and 84.5% caregivers (339/401) do not know where to
bring children to for nutritional counseling and care. Conclusions: In
Da Nang, child overweight is becoming a health problem and related to
gender, geographic factor, family income, and eating habits. There is a
need to educate caregivers’ knowledge about child overweight and
obesity.