Thực hành cho trẻ ăn bổ sung của các bà mẹ có con dưới 2 tuổi tại thị trấn Bích Động-huyện Việt Yên-tỉnh Bắc Giang năm 2014.
Mục đích:
Nghiên cứu nhằm mô tả thực hành cho con ăn bổ sung của các bà mẹ có con
dưới 24 tháng tuổi tại thị trấn Bích Động, huyện Việt Yên, tỉnh Bắc
Giang năm 2014. Thiết kế nghiên cứu mô tả cắt ngang. Phỏng vấn trực tiếp 120 bà mẹ bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả:
Thời gian ăn bổ sung: Tỷ lệ cho trẻ ăn bổ sung đúng thời điểm từ 6 –
< 8...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục đích:
Nghiên cứu nhằm mô tả thực hành cho con ăn bổ sung của các bà mẹ có con
dưới 24 tháng tuổi tại thị trấn Bích Động, huyện Việt Yên, tỉnh Bắc
Giang năm 2014. Thiết kế nghiên cứu mô tả cắt ngang. Phỏng vấn trực tiếp 120 bà mẹ bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả:
Thời gian ăn bổ sung: Tỷ lệ cho trẻ ăn bổ sung đúng thời điểm từ 6 –
< 8 tháng chiếm 30%, 4 – < 6 tháng 46,7%, trước 4 tháng tuổi 12,5%.
Phương pháp ăn bổ sung: 91,9% thức ăn bổ sung đầu tiên của trẻ là bột,
3,6% cháo, 2,7% nước cơm và 1,8% là sữa ngoài. Tỷ lệ bà mẹ đổi món 1 –
3 lần/ tuần là 69,4%, 4 – 7 lần/ tuần 28,8%. Có 1,8% bà mẹ không thường
xuyên đổi món. Chất lượng bữa ăn của trẻ: Có 60,4% bữa ăn của trẻ gồm 3 –
4 thành phần, 39,6% 1 – 2 thành phần. Tần suất tiêu thụ thực phẩm của
trẻ trong ngày hôm qua bột gạo là 2,6 lần, thực phẩm giàu protein
(trứng, thịt) tiêu thụ lần lượt 0,6 lần; 1,8 lần. Dầu mỡ là 0,8 lần, rau
xanh 1,7 lần, hoa quả 0,6 lần và sữa ngoài 2,1 lần. Kết luận:
thực hành cho con ăn bổ sung của các bà mẹ tại thị trấn Bích Động chưa
tốt, giúp cho chuyên gia dinh dưỡng kịp thời truyền thông giáo dục và
hướng dẫn thực hành cho trẻ ăn bổ sung đúng phương pháp.
English summary: Objectives: This
study was undertaken to describe the practice of complementary feeding
of mothers with children under 24 months of age in the town of Bich
Dong, Viet Yen district, Bac Giang province in 2014. Research methods: Cross-sectional study. 120 mothers were interviewed with the pre-designed questionnaires. The results showed
that regarding complementary feeding timing: Prevalence of
complementary feeding at the right time from 6 - <8 months accounted
for 30%, 4 - <6 months was 46.7% and
before 4 months of age was 12.5%. Main complementary foods: 91.9% of
children were fed the first meal with the rice flour, 3.6% porridge,
2.7% rice water and 1.8% formula milk. The proportion of mothers who
changed the food items 1-3 times per week was 69.4%, 4-7 times per week
was 28.8%. There were 1.8% of mothers who did not often change the menu. The
quality of children's diets: There were 60.4% of children whose
complementary diet included 3-4 ingredients, 39.6% of children whose
diet included 1-2 components. The frequency of complementary food of the
previous day was 2.6 times for rice, 0.6 times and 1.8 times for
protein-rich foods such as eggs, meat, respectively. Oil or fat intake
was 0.8 times, green vegetables intake was consumed 1.7 times, fruit
intake was 0.6 times and formula milk intake was 2.1 times. Conclusion: Based
on the actual complementary feeding practices of the mothers, proper
communication and education and practice guidelines for mothers on
proper complementary feeding can be developed.
English summary: Objectives: This
study was undertaken to describe the practice of complementary feeding
of mothers with children under 24 months of age in the town of Bich
Dong, Viet Yen district, Bac Giang province in 2014. Research methods: Cross-sectional study. 120 mothers were interviewed with the pre-designed questionnaires. The results showed
that regarding complementary feeding timing: Prevalence of
complementary feeding at the right time from 6 - <8 months accounted
for 30%, 4 - <6 months was 46.7% and
before 4 months of age was 12.5%. Main complementary foods: 91.9% of
children were fed the first meal with the rice flour, 3.6% porridge,
2.7% rice water and 1.8% formula milk. The proportion of mothers who
changed the food items 1-3 times per week was 69.4%, 4-7 times per week
was 28.8%. There were 1.8% of mothers who did not often change the menu. The
quality of children's diets: There were 60.4% of children whose
complementary diet included 3-4 ingredients, 39.6% of children whose
diet included 1-2 components. The frequency of complementary food of the
previous day was 2.6 times for rice, 0.6 times and 1.8 times for
protein-rich foods such as eggs, meat, respectively. Oil or fat intake
was 0.8 times, green vegetables intake was consumed 1.7 times, fruit
intake was 0.6 times and formula milk intake was 2.1 times. Conclusion: Based
on the actual complementary feeding practices of the mothers, proper
communication and education and practice guidelines for mothers on
proper complementary feeding can be developed.