Thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm tại các cơ sở sản xuất chả thuộc thành phố Quy Nhơn, Bình Định năm 2017.
Sử dụng phương pháp nghiên cứu mô tả cắt ngang đánh giá thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm tại
61 cơ sở sản xuất chả
thuộc thành phố Quy Nhơn, tỉnh Bình
Định cho thấy: khoảng 95,1% cơ sở không bị ảnh hưởng bởi động vật, côn
trùng, vi sinh vật; có 49,2% cơ sở có khu vực sản xuất được thiết kế
theo nguyên tắc một chiều; 47,5% cơ sở có đủ dụng...
Tóm tắt tiếng Việt: Sử dụng phương pháp nghiên cứu mô tả cắt ngang đánh giá thực trạng điều kiện an toàn thực phẩm tại
61 cơ sở sản xuất chả
thuộc thành phố Quy Nhơn, tỉnh Bình
Định cho thấy: khoảng 95,1% cơ sở không bị ảnh hưởng bởi động vật, côn
trùng, vi sinh vật; có 49,2% cơ sở có khu vực sản xuất được thiết kế
theo nguyên tắc một chiều; 47,5% cơ sở có đủ dụng cụ
phù hợp quy trình sản xuất; 80,3% cơ sở sử dụng dụng cụ
bằng vật liệu không độc, không thôi nhiễm; 39,3% cơ sở đã được cấp Giấy
chứng nhận cơ sở đủ điều kiện an toàn thực phẩm (TP); 39,3% cơ sở đạt yêu cầu
thực hiện việc đội mũ, che tóc khi tiếp xúc trực tiếp với TP; 57,4% cơ sở đạt
yêu cầu thực hiện việc đeo khẩu trang khi tiếp xúc trực tiếp với TP, đeo găng
tay khi tiếp xúc với TP có 59% cơ sở đạt.
English summary: Using a cross-sectional
descriptive study on food safety conditions at 61 establishments producing pork
ham in Quy Nhon City, Binh Dinh Province, it is found that 95.1% of
establishments were not affected by animals, insects, and microorganisms, 49.2%
of establishments had a production area designed on the one-way principle;
47.5% of the establishments had adequate equipment suitable for the production
process; 80.3% of the establishments used non-toxic, non-contagious equipment;
39.3% of the establishments had been granted with food safety certificates,
39.3% had met the requirements of wearing hats and having workers’ hair covered
in direct contact with the food, 57.4% of the establishments meeting the
requirements to wear a mask when in contact with the food, wearing gloves when
contact with the food was met by 59% of the establishments.
English summary: Using a cross-sectional
descriptive study on food safety conditions at 61 establishments producing pork
ham in Quy Nhon City, Binh Dinh Province, it is found that 95.1% of
establishments were not affected by animals, insects, and microorganisms, 49.2%
of establishments had a production area designed on the one-way principle;
47.5% of the establishments had adequate equipment suitable for the production
process; 80.3% of the establishments used non-toxic, non-contagious equipment;
39.3% of the establishments had been granted with food safety certificates,
39.3% had met the requirements of wearing hats and having workers’ hair covered
in direct contact with the food, 57.4% of the establishments meeting the
requirements to wear a mask when in contact with the food, wearing gloves when
contact with the food was met by 59% of the establishments.