Thực trạng kiến thức, thái độ và thực hành (KAP) về vệ sinh an toàn thực phẩm của bốn nhóm đối tượng tại một số đô thị phía Bắc
Hiện nay
ở Việt Nam,
hằng năm thường có những vụ ngộ độc thực phẩm và các loại bệnh tật khác do ô
nhiễm thực phẩm gây nên. Nguyên nhân mất ATVSTP rất đa dạng và phong phú, trong
đó kiến thức, thái độ và thực hành (KAP) về AT của 4 nhóm đối tượng (chế biến,
kinh doanh, tiêu dùng và quản lý thực phẩm) đóng vai trò rất quan trọng trong công tác. Qua...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiện nay
ở Việt Nam,
hằng năm thường có những vụ ngộ độc thực phẩm và các loại bệnh tật khác do ô
nhiễm thực phẩm gây nên. Nguyên nhân mất ATVSTP rất đa dạng và phong phú, trong
đó kiến thức, thái độ và thực hành (KAP) về AT của 4 nhóm đối tượng (chế biến,
kinh doanh, tiêu dùng và quản lý thực phẩm) đóng vai trò rất quan trọng trong công tác. Qua kết quả
nghiên cứu điều tra (KAP). Trên 1100 người của 4 nhóm đối tượng nêu trên, tại 3
đô thị (TP. Hà Nội, TP. Thái Bình và TX. Hà Tĩnh). Năm 2005, cho thấy:
Hiểu biết
đúng kiến thức về ATVSTP đạt trung bình (85,4%), trong đó, người chế biến thực
phẩm đạt thấp hơn (82,9%) và TP. Thái Bình đạt thấp nhất (79,1%). Thái độ về ATVSTP
đạt trung bình (92,2%), trong đó người quản lý thực phẩm đạt thấp hơn (82,4%)
và TP. Thái Bình đạt thấp nhất (85,5%). Thực hành đúng về ATVSTP là kém nhất,
đạt trung bình (73,6%), trong đó người quản lý thực phẩm chỉ đạt (52,5%) và
TP. Thái Bình đạt thấp nhất (65,4%).
English summary: Nowadays,
Vietnam
has a lot of foods poisoning and other diseases, which are caused by foods
population in every year. The reasons loses safety of foods hygiene are very various,
the knowledge, attitude and practice (KAP) about the safety of foods hygiene of
fours objects (producer, trade, consumer and manager) play important part. According
to the researchs results of survey (KAP) with above 1100 people in 3 cities (
Ha Noi, Thai Binh, Ha Tinh) in 2005, realized that:
The knowledge
of safety of foods hygiene get average (85.4%), among of them, the producer of
food are lower than (82.9%), and Thai Binh city are minimum (79.1%). The attitude
about the safety of foods hygiene get average (92.2%), among of them, the
manager of food are lower than (82.4%), and Thai Binh city are minimum (85.5%).
The pratice of safety of foods hygiene is the worst, average (73.6%), among of
them, the manager of food only get (52.5%), and Thai Binh city are minimum
(65.4%).
English summary: Nowadays,
Vietnam
has a lot of foods poisoning and other diseases, which are caused by foods
population in every year. The reasons loses safety of foods hygiene are very various,
the knowledge, attitude and practice (KAP) about the safety of foods hygiene of
fours objects (producer, trade, consumer and manager) play important part. According
to the researchs results of survey (KAP) with above 1100 people in 3 cities (
Ha Noi, Thai Binh, Ha Tinh) in 2005, realized that:
The knowledge
of safety of foods hygiene get average (85.4%), among of them, the producer of
food are lower than (82.9%), and Thai Binh city are minimum (79.1%). The attitude
about the safety of foods hygiene get average (92.2%), among of them, the
manager of food are lower than (82.4%), and Thai Binh city are minimum (85.5%).
The pratice of safety of foods hygiene is the worst, average (73.6%), among of
them, the manager of food only get (52.5%), and Thai Binh city are minimum
(65.4%).