Thực trạng quản lý bữa ăn và tư vấn dinh dưỡng cho các cụ cao tuổi tại Viện Lão khoa Trung ương
Nghiên cứu nhằm mô tả thực trạng quản lý bữa ăn và tư vấn dinh dưỡng cho các cụ cao tuổi tại Viện Lão khoa Trung ương. Thiết kế nghiên cứu mô tả cắt ngang. Phỏng vấn trực tiếp 200 bệnh nhân trên 60 tuổi bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả
cho thấy: Đa số các cụ ăn thức ăn ở quán ăn ngoài viện (75 %), 21% là
do gia đình nấu mang đến và chỉ có...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu nhằm mô tả thực trạng quản lý bữa ăn và tư vấn dinh dưỡng cho các cụ cao tuổi tại Viện Lão khoa Trung ương. Thiết kế nghiên cứu mô tả cắt ngang. Phỏng vấn trực tiếp 200 bệnh nhân trên 60 tuổi bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả
cho thấy: Đa số các cụ ăn thức ăn ở quán ăn ngoài viện (75 %), 21% là
do gia đình nấu mang đến và chỉ có 4% các cụ ăn tại nhà ăn bệnh viện,
68,5% cụ có cảm giác không ngon miệng khi ăn tại viện, 80% số cụ không
ăn hết suất ăn và 63% các cụ có ăn kiêng khi ăn tại viện. Thực trạng tư
vấn dinh dưỡng cho các cụ khi nằm viện: 26,5% số cụ được tư vấn về chế
độ ăn và hầu hết là do bác sĩ điều trị tư vấn (64,2%). Số liệu nghiên
cứu là cơ sở cho lập kế hoạch nuôi dưỡng bệnh nhân.
English summary: The
study aimed to describe the current status of meal management and
nutrition counseling to the elderly in The Central Geriatric Institute. Cross-sectional
descriptive study design was used. Direct interviews of 200 patients
over 60 years old with pre-designed questionnaire were conducted.
Results showed that the management of meals during hospitalization was:
most of the patients ate in restaurants outside the hospital (75%), 21%
ate family cooking meals, only 4% of the patients ate in hospital. 68.5%
did not have good appetite when eating in the hospital, 80% of the
patients could not finish the meal and 63% patients had restricted diet
when eating in the hospital. The rate of nutritional counseling in the
hospital was 26.5% and mostly by physicians (64.2%). Research findings
were a basis for planning of patient care.
English summary: The
study aimed to describe the current status of meal management and
nutrition counseling to the elderly in The Central Geriatric Institute. Cross-sectional
descriptive study design was used. Direct interviews of 200 patients
over 60 years old with pre-designed questionnaire were conducted.
Results showed that the management of meals during hospitalization was:
most of the patients ate in restaurants outside the hospital (75%), 21%
ate family cooking meals, only 4% of the patients ate in hospital. 68.5%
did not have good appetite when eating in the hospital, 80% of the
patients could not finish the meal and 63% patients had restricted diet
when eating in the hospital. The rate of nutritional counseling in the
hospital was 26.5% and mostly by physicians (64.2%). Research findings
were a basis for planning of patient care.