CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh cao tuổi và một số yếu tố lien quan tại khoa hồi sức tích cực Bệnh viện Lão khoa trung ương năm 2017 – 2018.
5 lượt xem
chia sẻ
Người bệnh cao tuổi phải đối mặt với nhiều thách thức trong quá trình nằm viện, bao gồm duy trì tình trạng dinh dưỡng tốt hoặc phòng chống những biến chứng do suy dinh dưỡng gây ra. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và mô tả một số yếu tố liên quan của người bệnh tại khoa Hồi sức tích cực (ICU), bệnh viện Lão khoa Trung ương từ tháng 10...
Tóm tắt tiếng Việt: Người bệnh cao tuổi phải đối mặt với nhiều thách thức trong quá trình nằm viện, bao gồm duy trì tình trạng dinh dưỡng tốt hoặc phòng chống những biến chứng do suy dinh dưỡng gây ra. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và mô tả một số yếu tố liên quan của người bệnh tại khoa Hồi sức tích cực (ICU), bệnh viện Lão khoa Trung ương từ tháng 10 năm 2017 đến tháng 2 năm 2018. Phương pháp: Tình trạng dinh dưỡng được đánh giá bằng phương pháp nhân trắc đo chu vi vòng cánh tay, ước tính chỉ số BMI, đo bề dày lớp mỡ dưới da, và sàng lọc nguy cơ dinh dưỡng (NRS), tính điểm NUTRIC. Kết quả: Chu vi cánh tay trung bình là 24,1±3,3 cm, bề dày lớp mỡ dưới da là 11,2±6,4mm. BMI ước tính trung bình của người bệnh là 21±2,9 kg/m2. Theo bộ công cụ NRS 2002, 86,1% người bệnh có nguy cơ suy dinh dưỡng (SDD). Theo NUTRIC Score, có 83,7 % người bệnh có nguy cơ suy dinh dưỡng thấp và 16,3 % người bệnh có nguy cơ suy dinh dưỡng cao. Tỷ lệ người bệnh thở máy có nguy cơ SDD cao theo Nutric Score cao gấp 6,2 lần người bệnh không thở máy. Sự khác biệt này có ý nghĩa thống kê với p <0,01. Kết luận: Tỷ lệ người bệnh có nguy cơ suy dinh dưỡng tại khoa Hồi sức tích cực, bệnh viện Lão khoa Trung ương là rất cao, chiếm 86,1% theo NRS 2002 và 83,7% theo NUTRIC, và đa phần người bệnh sẽ được nhận được lợi ích từ can thiệp dinh dưỡng trong bệnh viện, đặc biệt là những người bệnh có thở máy.
English summary: Elderly patients face many challenges during hospitalization, including maintaining good nutrition or preventing malnutrition-related complications. This study aims to assess the nutritional status among patients at intensive care unit, National Geriatric Hospital. A cross-sectional study was conducted on 86 patients between October 2017 and February 2018. Nutritional status was evaluated by measuring arm circumference, BMI, and nutrition risks were identified by Nutrition Risk Screening 2002 (NRS), NUTRIC score. The results showed that, the median of middle arm circumference was 24.1 ± 3.3 cm and the thickness of the subcutaneous fat was 11.2 ± 6.4 mm. The median BMI was 21 ± 2.9 kg/m2. According to the NRS 2002, 86.1% of patients were at risk of malnutrition. According to the NUTRIC Score, 83.7% of patients were at low risk of malnutrition and 16.3% were at high risk of malnutrition. The incidence of mechanical ventilation at high NUTRIC score was 6.2 times higher than non-ventilated patients. This difference was statistically significant with p <0.01. Conclusion: The proportion of patients at risk of malnutrition in the intensive care unit, National Geriatric Hospital was very high, accounting for 86.1% of NRS 2002 and 83.7% of NUTRIC, and most patients would be benefit from nutritional intervention in hospitals, especially those with mechanical ventilation.
English summary: Elderly patients face many challenges during hospitalization, including maintaining good nutrition or preventing malnutrition-related complications. This study aims to assess the nutritional status among patients at intensive care unit, National Geriatric Hospital. A cross-sectional study was conducted on 86 patients between October 2017 and February 2018. Nutritional status was evaluated by measuring arm circumference, BMI, and nutrition risks were identified by Nutrition Risk Screening 2002 (NRS), NUTRIC score. The results showed that, the median of middle arm circumference was 24.1 ± 3.3 cm and the thickness of the subcutaneous fat was 11.2 ± 6.4 mm. The median BMI was 21 ± 2.9 kg/m2. According to the NRS 2002, 86.1% of patients were at risk of malnutrition. According to the NUTRIC Score, 83.7% of patients were at low risk of malnutrition and 16.3% were at high risk of malnutrition. The incidence of mechanical ventilation at high NUTRIC score was 6.2 times higher than non-ventilated patients. This difference was statistically significant with p <0.01. Conclusion: The proportion of patients at risk of malnutrition in the intensive care unit, National Geriatric Hospital was very high, accounting for 86.1% of NRS 2002 and 83.7% of NUTRIC, and most patients would be benefit from nutritional intervention in hospitals, especially those with mechanical ventilation.