CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng của sinh viên y khoa năm thứ ba trường đại học y khoa phạm ngọc thạch năm 2020
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 400 sinh viên năm thứ 3 chuyên ngành Y đa khoa (53,5% nam) tại trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020 nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) bằng chỉ số khối cơ thể (BMI) theo ngưỡng quốc tế (WHO) và theo ngưỡng Châu Á (WPRO/IDI) và theo tỷ lệ mỡ cơ thể (%BF). Đối tượng nghiên cứu được thu thập...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 400 sinh viên năm thứ 3 chuyên ngành Y đa khoa (53,5% nam) tại trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020 nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) bằng chỉ số khối cơ thể (BMI) theo ngưỡng quốc tế (WHO) và theo ngưỡng Châu Á (WPRO/IDI) và theo tỷ lệ mỡ cơ thể (%BF). Đối tượng nghiên cứu được thu thập chiều cao, cân nặng và %BF. %BF được xác định bằng máy phân tích thành phần cơ thể Tanita SC-331S. Khi đánh giá bằng BMI theo ngưỡng quốc tế (WHO), 68,5% sinh viên có TTDD bình thường, tỷ lệ thiếu năng lượng trường diễn (CED) và thừa cân-béo phì lần lượt là 11,3% và 20,3%. Tình trạng dinh dưỡng đánh giá bằng % BF có sự tương đồng với TTDD đánh giá bằng BMI theo ngưỡng quốc tế (WHO) hơn so với BMI theo ngưỡng Châu Á (WPRO/IDI). Có sự khác biệt có ý nghĩa thống kê về BMI theo giới và khu vực trong đó BMI của nam cao hơn so với nữ (p<0,001) và BMI của sinh viên thành thị cao hơn so với sinh viên nông thôn (p<0,05).
English summary: A cross-sectional study was conducted in 400 third-year students (53.5% males) majoring in general medicine at Pham Ngoc Thach University of Medicine in 2020 in order to evaluate nutritional status by body mass index (BMI) using WHO and WRPO/IDI criteria and percent body fat (% BF). Height, weight and % BF of participants were measured. % BF was determined using a Tanita body composition analyser (SC-331S). Using BMI category from WHO, there was 68.5% of the students had healthy weight range, the prevalences of chronic energy deficiency (CED) and overweight/obesity were 11.3% and 20.3%, respectively. Nutritional status classification using % BF was similar between WHO criteria compared to WRPO/IDI criteria. There was a statistically significant difference in BMI in regards to gender as well as rural/urban areas, in which the mean BMI of male students was significantly higher (p<0.001) compared to that of female students and the mean BMI of urban students was also higher than that of rural students (p<0.05).
English summary: A cross-sectional study was conducted in 400 third-year students (53.5% males) majoring in general medicine at Pham Ngoc Thach University of Medicine in 2020 in order to evaluate nutritional status by body mass index (BMI) using WHO and WRPO/IDI criteria and percent body fat (% BF). Height, weight and % BF of participants were measured. % BF was determined using a Tanita body composition analyser (SC-331S). Using BMI category from WHO, there was 68.5% of the students had healthy weight range, the prevalences of chronic energy deficiency (CED) and overweight/obesity were 11.3% and 20.3%, respectively. Nutritional status classification using % BF was similar between WHO criteria compared to WRPO/IDI criteria. There was a statistically significant difference in BMI in regards to gender as well as rural/urban areas, in which the mean BMI of male students was significantly higher (p<0.001) compared to that of female students and the mean BMI of urban students was also higher than that of rural students (p<0.05).