Tình trạng dinh dưỡng của trẻ em Khmer dưới 5 tuổi tại huyện Tri Tôn, An Giang.
Mục tiêu: xác định tỷ
lệ suy dinh dưỡng của trẻ dưới 5 tuổi và khảo sát một số yếu tố quan đến tình
trạng dinh dưỡng. Phương pháp: sử
dụng thiết kế cắt ngang mô tả trên 188 trẻ và người chăm sóc trẻ. Các số liệu
về cân nặng, chiều cao của trẻ cũng như kiến thức, thực hành chăm sóc dinh
dưỡng của người chăm sóc trẻ được thu thập. Kết quả: Tỷ lệ suy...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: xác định tỷ
lệ suy dinh dưỡng của trẻ dưới 5 tuổi và khảo sát một số yếu tố quan đến tình
trạng dinh dưỡng. Phương pháp: sử
dụng thiết kế cắt ngang mô tả trên 188 trẻ và người chăm sóc trẻ. Các số liệu
về cân nặng, chiều cao của trẻ cũng như kiến thức, thực hành chăm sóc dinh
dưỡng của người chăm sóc trẻ được thu thập. Kết quả: Tỷ lệ suy dinh dưỡng thể nhẹ cân; thể thấp còi; và thể gầy
còm lần lượt là: 34,6%; 40,4% và 17,0%. Trình độ học vấn của người chăm sóc trẻ
chưa hết cấp 1 và thu nhập bình quân hộ gia đình là yếu tố làm tăng nguy cơ suy
dinh dưỡng ở trẻ em. Việc người chăm sóc trẻ được tiếp cận thông tin truyền
thông và có kiến thức đúng về thực hành nuôi con bằng sữa mẹ (cho trẻ bú sớm
trong 1h đầu sau sinh; cho trẻ bú sữa non, sữa mẹ là thức ăn đầu đời) là những
yếu tố góp phần làm giảm nguy cơ suy dinh dưỡng.
English summary: The study aimed to determine malnutrition rate
among Khmer children and some related factors. Methods: The study was designed
as a cross-sectional study with 188 children and their mothers/caregivers. Data
on weight and height of children and knowledge of caregivers were collected.
Results: Malnutrition rate was 34.6% by weight for age score (WAZ), 40.4% by
height for age score (HAZ) and 17.0% by weight for height score (WHZ).
Caregiver's education level less than primary school and family income were
factors that increase the risk of malnutrition in children. The caregivers have
access to mass media and proper knowledge regarding breast feeding practice
(early initiation of breast feeding within 1 hour after birth; Colostrums
feeding, breast milk as the first food) were factors contributing to reduce the
risk of malnutrition.
English summary: The study aimed to determine malnutrition rate
among Khmer children and some related factors. Methods: The study was designed
as a cross-sectional study with 188 children and their mothers/caregivers. Data
on weight and height of children and knowledge of caregivers were collected.
Results: Malnutrition rate was 34.6% by weight for age score (WAZ), 40.4% by
height for age score (HAZ) and 17.0% by weight for height score (WHZ).
Caregiver's education level less than primary school and family income were
factors that increase the risk of malnutrition in children. The caregivers have
access to mass media and proper knowledge regarding breast feeding practice
(early initiation of breast feeding within 1 hour after birth; Colostrums
feeding, breast milk as the first food) were factors contributing to reduce the
risk of malnutrition.