Tình trạng dinh dưỡng học sinh trung học cơ sở thành phố Hồ Chí Minh
Điều
tra cắt ngang trên 1650 học sinh Trung học Cơ sở (HS THCS) tại TP.HCM
nhằm khảo sát tình trạng dinh dưỡng. HS được cân, đo để đánh giá tình
trạng dinh dưỡng. Tình trạng thấp còi, gầy còm và thừa cân-béo phì được
đánh giá dựa vào Z-score chiều cao/tuổi < -2SD là thấp còi, chỉ số
khối cơ thể theo tuổi (BMI/T) <-2SD là gầy còm, BMI/T≥+1SD...
Tóm tắt tiếng Việt: Điều
tra cắt ngang trên 1650 học sinh Trung học Cơ sở (HS THCS) tại TP.HCM
nhằm khảo sát tình trạng dinh dưỡng. HS được cân, đo để đánh giá tình
trạng dinh dưỡng. Tình trạng thấp còi, gầy còm và thừa cân-béo phì được
đánh giá dựa vào Z-score chiều cao/tuổi < -2SD là thấp còi, chỉ số
khối cơ thể theo tuổi (BMI/T) <-2SD là gầy còm, BMI/T≥+1SD là thừa
cân, BMI/T≥+2SD là béo phì (dựa vào quần thể WHO 2007). Kết quả: Tỉ
lệ SDD thấp còi và gầy ở HS THCS lần lượt là 6,6% và 7,4%. Tỉ lệ thừa
cân-béo phì (TC-BP) là 22,5% (15,7% thừa cân và 6,8% béo phì). Phân tích
đa biến cho thấy yếu tố nguy cơ của SDD thể thấp còi và thể gầy còm là
sống ở vùng ngoại thành, OR=3,87, 95%CI 2,08-7,22 (SDD thấp còi) và
OR=1,77, 95%CI 1,06-2,98, p<0,05 (SDD thể gầy). Yếu tố liên quan
với TC-BP là kinh tế khá/giàu (OR=1,98, 95%CI 1,28-3,06), sống ở vùng
ngoại thành (OR=0,34, 95%CI 0,21-0,55) và vùng ven (OR=0,51, 95%CI
0,41-0,62). Kết luận: Có sự tồn tại đồng thời cả hai vấn đề SDD và TC-BP
ở HS THCS tại TP.HCM khác biệt theo vùng địa dư với SDD cao ở vùng
ngoại thành và TC-BP tập trung chủ yếu ở nội thành.
English summary: A
cross-sectional survey was conducted on 1650 Junior high school pupils
in HCMC to identify nutritional status and related factors. Pupils were
measured height and weight. Stunted, waisted, overweight, and obesity
were assessed based on Z-score height for age < -2SD means stunted,
BMI for age (BMI/A) <-2SD means waisted, BMI/A≥+1SD means overweight, and BMI/A≥+2SD means obesity (using WHO 2007). Results:
Prevalence of stunted and waisted of pupils were 6.6% and 7.4%,
respectively. Prevalence of overweight and obesity was 22.5% (15.7%
overweight and 6.8% obesity). Multivariate analysis shown that risk
factors of stunted and waisted were living in rural area, OR=3.87, 95%CI
2.08-7.22 (stunted) and OR=1.77, 95%CI 1.06-2.98 (waisted). Related
factors of overweight and obesity were high home economy (OR=1.98,
95%CI 1.28-3.06), living in rural area (OR=0.34, 95%CI 0.21-0.55), and
suburban area (OR=0.51, 95%CI 0.41-0.62). Conclusions: Under- and
over-nutrition co-existed in junior high school of pupils in HCMC. The
nutritional status was different in resident regions with more
under-nutrition in rural region and more over-nutrition in urban region.
English summary: A
cross-sectional survey was conducted on 1650 Junior high school pupils
in HCMC to identify nutritional status and related factors. Pupils were
measured height and weight. Stunted, waisted, overweight, and obesity
were assessed based on Z-score height for age < -2SD means stunted,
BMI for age (BMI/A) <-2SD means waisted, BMI/A≥+1SD means overweight, and BMI/A≥+2SD means obesity (using WHO 2007). Results:
Prevalence of stunted and waisted of pupils were 6.6% and 7.4%,
respectively. Prevalence of overweight and obesity was 22.5% (15.7%
overweight and 6.8% obesity). Multivariate analysis shown that risk
factors of stunted and waisted were living in rural area, OR=3.87, 95%CI
2.08-7.22 (stunted) and OR=1.77, 95%CI 1.06-2.98 (waisted). Related
factors of overweight and obesity were high home economy (OR=1.98,
95%CI 1.28-3.06), living in rural area (OR=0.34, 95%CI 0.21-0.55), and
suburban area (OR=0.51, 95%CI 0.41-0.62). Conclusions: Under- and
over-nutrition co-existed in junior high school of pupils in HCMC. The
nutritional status was different in resident regions with more
under-nutrition in rural region and more over-nutrition in urban region.