Tình trạng dinh dưỡng học sinh trung học phổ thông thành phố Hồ Chí Minh
Điều
tra cắt ngang được thực hiện trên 1404 HS THPT tại TP.HCM nhằm đánh giá
tình trạng dinh dưỡng. HS được cân, đo để đánh giá tình trạng dinh
dưỡng. Tình trạng thấp còi, gầy còm và thừa cân-béo phì được đánh giá
dựa vào Z-score chiều cao/tuổi < -2SD là thấp còi, chỉ số khối cơ thể
theo tuổi (BMI/T) <-2SD là gầy còm, BMI/T≥+1SD là thừa cân...
Tóm tắt tiếng Việt: Điều
tra cắt ngang được thực hiện trên 1404 HS THPT tại TP.HCM nhằm đánh giá
tình trạng dinh dưỡng. HS được cân, đo để đánh giá tình trạng dinh
dưỡng. Tình trạng thấp còi, gầy còm và thừa cân-béo phì được đánh giá
dựa vào Z-score chiều cao/tuổi < -2SD là thấp còi, chỉ số khối cơ thể
theo tuổi (BMI/T) <-2SD là gầy còm, BMI/T≥+1SD là thừa cân,
BMI/T≥+2SD là béo phì (dựa vào quần thể WHO 2007). Kết quả: Tỉ lệ
SDD thể thấp còi và SDD thể gầy còm ở HS THPT lần lượt là 10,7% và 7,7%.
Tỉ lệ TC-BP ở HS THPT là 11,7% (9,4% TC và 2,3% BP). Phân tích đa biến
cho thấy yếu tố nguy cơ của SDD thể thấp còi và thể gầy là sống ở vùng
ngoại thành, OR=1,65, 95%CI 1,12-2,42 (SDD thấp còi) và OR=2,48, 95%CI
1,32-4,63 (SDD gầy còm). Yếu tố liên quan với TC-BP là kinh tế khá
giàu (OR=2,18, 95%CI 1,25-3,81), và sống ở vùng ngoại thành (OR=0,39,
95%CI 0,23-0,65). Kết luận: Tình trạng dinh dưỡng học sinh khác biệt
theo vùng địa dư với SDD cao ở vùng ngoại thành và TC-BP tập trung chủ
yếu ở nội thành.
English summary: A
cross-sectional survey was carried-out in 1404 high school students in
HCMC to identify prevalence of waisted, stunted, overweight/obesity and
related factors. Anthropometric indices (body weight, height) were
measured to assess nutritional status. Nutritional status was classified
as stunted, waisted, and overweight/obesity status based on z-score of
height for age and body mass index for age using WHO reference in 2007.
Results: Prevalence of stunted and waisted of high school students were
10.7% and 7.7%, respectively while prevalence of overweight-obesity was
11.7% (9.4% for overweight and 2.3% for obesity). Living in rural area
was associated factor for stunted (OR=1.65, 95%CI 1.12-2.42, p<0.05)
and waisted (OR=2.48, 95%CI 1.32-4.63, p<0.01). Factors related to
overweight-obesity were medium or high economic level (OR=2.18, 95%CI
1.25-3.81, p<0.01) and living in rural area (OR=0.39, 95%CI
0.23-0.65, p<0.01). Conclusions: Approximately 30% high school
students have inappropriate nutritional status thus indicating a public
health problem. The nutritional status was associated with locality.
This needs to be considered when establishing intervention strategy for
this problem.
English summary: A
cross-sectional survey was carried-out in 1404 high school students in
HCMC to identify prevalence of waisted, stunted, overweight/obesity and
related factors. Anthropometric indices (body weight, height) were
measured to assess nutritional status. Nutritional status was classified
as stunted, waisted, and overweight/obesity status based on z-score of
height for age and body mass index for age using WHO reference in 2007.
Results: Prevalence of stunted and waisted of high school students were
10.7% and 7.7%, respectively while prevalence of overweight-obesity was
11.7% (9.4% for overweight and 2.3% for obesity). Living in rural area
was associated factor for stunted (OR=1.65, 95%CI 1.12-2.42, p<0.05)
and waisted (OR=2.48, 95%CI 1.32-4.63, p<0.01). Factors related to
overweight-obesity were medium or high economic level (OR=2.18, 95%CI
1.25-3.81, p<0.01) and living in rural area (OR=0.39, 95%CI
0.23-0.65, p<0.01). Conclusions: Approximately 30% high school
students have inappropriate nutritional status thus indicating a public
health problem. The nutritional status was associated with locality.
This needs to be considered when establishing intervention strategy for
this problem.