CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng học sinh trung học phổ thông thành phố Hồ Chí Minh
5 lượt xem
chia sẻ
Điều tra cắt ngang được thực hiện trên 1404 HS THPT tại TP.HCM nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng. HS được cân, đo để đánh giá tình trạng dinh dưỡng. Tình trạng thấp còi, gầy còm và thừa cân-béo phì được đánh giá dựa vào Z-score chiều cao/tuổi < -2SD là thấp còi, chỉ số khối cơ thể theo tuổi (BMI/T) <-2SD là gầy còm, BMI/T≥+1SD là thừa cân...
Tóm tắt tiếng Việt: Điều tra cắt ngang được thực hiện trên 1404 HS THPT tại TP.HCM nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng. HS được cân, đo để đánh giá tình trạng dinh dưỡng. Tình trạng thấp còi, gầy còm và thừa cân-béo phì được đánh giá dựa vào Z-score chiều cao/tuổi < -2SD là thấp còi, chỉ số khối cơ thể theo tuổi (BMI/T) <-2SD là gầy còm, BMI/T≥+1SD là thừa cân, BMI/T≥+2SD là béo phì (dựa vào quần thể WHO 2007). Kết quả: Tỉ lệ SDD thể thấp còi và SDD thể gầy còm ở HS THPT lần lượt là 10,7% và 7,7%. Tỉ lệ TC-BP ở HS THPT là 11,7% (9,4% TC và 2,3% BP). Phân tích đa biến cho thấy yếu tố nguy cơ của SDD thể thấp còi và thể gầy là sống ở vùng ngoại thành, OR=1,65, 95%CI 1,12-2,42 (SDD thấp còi) và OR=2,48, 95%CI 1,32-4,63 (SDD gầy còm). Yếu tố liên quan với TC-BP là kinh tế khá giàu (OR=2,18, 95%CI 1,25-3,81), và sống ở vùng ngoại thành (OR=0,39, 95%CI 0,23-0,65). Kết luận: Tình trạng dinh dưỡng học sinh khác biệt theo vùng địa dư với SDD cao ở vùng ngoại thành và TC-BP tập trung chủ yếu ở nội thành.
English summary: A cross-sectional survey was carried-out in 1404 high school students in HCMC to identify prevalence of waisted, stunted, overweight/obesity and related factors. Anthropometric indices (body weight, height) were measured to assess nutritional status. Nutritional status was classified as stunted, waisted, and overweight/obesity status based on z-score of height for age and body mass index for age using WHO reference in 2007. Results: Prevalence of stunted and waisted of high school students were 10.7% and 7.7%, respectively while prevalence of overweight-obesity was 11.7% (9.4% for overweight and 2.3% for obesity). Living in rural area was associated factor for stunted (OR=1.65, 95%CI 1.12-2.42, p<0.05) and waisted (OR=2.48, 95%CI 1.32-4.63, p<0.01). Factors related to overweight-obesity were medium or high economic level (OR=2.18, 95%CI 1.25-3.81, p<0.01) and living in rural area (OR=0.39, 95%CI 0.23-0.65, p<0.01). Conclusions: Approximately 30% high school students have inappropriate nutritional status thus indicating a public health problem. The nutritional status was associated with locality. This needs to be considered when establishing intervention strategy for this problem.
English summary: A cross-sectional survey was carried-out in 1404 high school students in HCMC to identify prevalence of waisted, stunted, overweight/obesity and related factors. Anthropometric indices (body weight, height) were measured to assess nutritional status. Nutritional status was classified as stunted, waisted, and overweight/obesity status based on z-score of height for age and body mass index for age using WHO reference in 2007. Results: Prevalence of stunted and waisted of high school students were 10.7% and 7.7%, respectively while prevalence of overweight-obesity was 11.7% (9.4% for overweight and 2.3% for obesity). Living in rural area was associated factor for stunted (OR=1.65, 95%CI 1.12-2.42, p<0.05) and waisted (OR=2.48, 95%CI 1.32-4.63, p<0.01). Factors related to overweight-obesity were medium or high economic level (OR=2.18, 95%CI 1.25-3.81, p<0.01) and living in rural area (OR=0.39, 95%CI 0.23-0.65, p<0.01). Conclusions: Approximately 30% high school students have inappropriate nutritional status thus indicating a public health problem. The nutritional status was associated with locality. This needs to be considered when establishing intervention strategy for this problem.