Tình trạng dinh dưỡng ở bệnh nhân lao điều trị tại Bệnh viện Phổi Thái Bình năm 2017.
Nghiên cứu mô tả cắt ngang
127 bệnh nhân lao phổi tới khám và điều trị từ tháng 9/2017 đến tháng
12/2017 tại Bệnh viện Phổi Thái Bình cho thấy: Cân nặng của bệnh nhân trước
khi ra viện đều tăng so với khi vào viện. Tỉ lệ thiếu năng lượng trường
diễn theo BMI lúc ra viện đều giảm ở cả hai nhóm tuổi so với khi vào
viện....
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu mô tả cắt ngang
127 bệnh nhân lao phổi tới khám và điều trị từ tháng 9/2017 đến tháng
12/2017 tại Bệnh viện Phổi Thái Bình cho thấy: Cân nặng của bệnh nhân trước
khi ra viện đều tăng so với khi vào viện. Tỉ lệ thiếu năng lượng trường
diễn theo BMI lúc ra viện đều giảm ở cả hai nhóm tuổi so với khi vào
viện. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng theo phương pháp SGA có 18,9% bệnh nhân
có nguy cơ suy dinh dưỡng và 33,9%
bệnh nhân suy dinh dưỡng; 7,8% bệnh nhân có chỉ số protein < 60
g/l; 83,5% bệnh nhân chỉ số protein từ 60 - 80 g/l và có 8,7% bệnh nhân
chỉ số protein > 80 g/l; có 33,1% bệnh nhân có chỉ số albumin
28-<35 g/l; 66,9% bệnh nhân chỉ số albumin <28 g/l.
English summary: In a descriptive epidemiological study, 127 tuberculosis
patients examined and treated from September 2017 to December 2017 at Thai Binh
Lung Hospital
was recruited to assess nutrition. It was found that weight at discharge
increased compared to the point of admission in the hospital. The rate of malnutrition
classified by BMI at discharge was reduced in both age groups compared to
admission. According to SGA method, 18.9% of patients were at risk of
malnutrition and 33.9% of patients had malnutrition. 7.85% of patients had a
protein index of <60 g/l , 83.5% of patients with a protein index of 60-80
g/l and 8.7% of patients with a protein index> 80 g/l; 33.1% of patients had
albumin index 28 - <35 g/l, 66.9% had albumin index <28 g/l.
English summary: In a descriptive epidemiological study, 127 tuberculosis
patients examined and treated from September 2017 to December 2017 at Thai Binh
Lung Hospital
was recruited to assess nutrition. It was found that weight at discharge
increased compared to the point of admission in the hospital. The rate of malnutrition
classified by BMI at discharge was reduced in both age groups compared to
admission. According to SGA method, 18.9% of patients were at risk of
malnutrition and 33.9% of patients had malnutrition. 7.85% of patients had a
protein index of <60 g/l , 83.5% of patients with a protein index of 60-80
g/l and 8.7% of patients with a protein index> 80 g/l; 33.1% of patients had
albumin index 28 - <35 g/l, 66.9% had albumin index <28 g/l.