CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần bán trú của trẻ em trường mầm non thực hành Hoa Hồng, quận Đống Đa, thành phố Hà Nội
4 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần bán trú của trẻ em trường mầm non thực hành Hoa Hồng, quận Đống Đa, Hà Nội.   Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 198 trẻ (87 trẻ nam và 102 trẻ nữ) và khẩu phần bán trú của 50 trẻ. Phương pháp đánh giá tình trạng dinh dưỡng theo chuẩn WHO năm 2006 và đánh giá khẩu phần ăn dựa...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần bán trú của trẻ em trường mầm non thực hành Hoa Hồng, quận Đống Đa, Hà Nội. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang được tiến hành trên 198 trẻ (87 trẻ nam và 102 trẻ nữ) và khẩu phần bán trú của 50 trẻ. Phương pháp đánh giá tình trạng dinh dưỡng theo chuẩn WHO năm 2006 và đánh giá khẩu phần ăn dựa trên nhu cầu khuyến nghị của Viện Dinh Dưỡng quốc gia năm 2016. Kết quả: Tỷ lệ trẻ suy dinh dưỡng thể nhẹ cân là 2,1%; thể thấp còi là 1,6%; thể gầy còm là 1,6%. Tỷ lệ trẻ thừa cân-béo phì là 20,1% (12,7% thừa cân; 7,4% béo phì). Khẩu phần bán trú có mức năng lượng trung bình là 632,2 kcal, đạt nhu cầu khuyến nghị. Các chỉ số chưa đạt khuyến nghị là canxi (71,6%), sắt (87,0%), kẽm (64,8%), vitamin C (58,0%). Kết luận: Vấn đề dinh dưỡng chủ yếu ở trẻ em trường nghiên cứu là tỷ lệ cao thừa cân-béo phì so với tỷ lệ thấp bị các thể suy dinh dưỡng thấp còi, gầy còm và nhẹ cân. Cần có các biện pháp can thiệp, tăng cường truyền thông giáo dục dinh dưỡng cho người chăm sóc trẻ tại nhà và trường học để cải thiện tình trạng dinh dưỡng của trẻ và cần thêm các nghiên cứu theo chiều dọc để tìm hiểu kỹ hơn những yếu tố liên quan đến tình trạng thừa cân, béo phì của trẻ mầm non. Tài liệu tham khảo 1. WHO child growth standards: length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age: methods and development. Accessed October 30, 2022. https://www.who.int/publications-detail-redirect/924154693X. Bài báo gốc 2. Bộ Y Tế. Viện Dinh Dưỡng. Nhu Cầu Dinh Dưỡng Khuyến Nghị Cho Người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học; 2016.9. de Onis M, Borghi E, Arimond M, et al. Prevalence thresholds for wasting, overweight and stunting in children under 5 years. Public Health Nutr. 2019;22(1):175-179. doi:10.1017/S1368980018002434 Bài báo gốc DOI
English summary: Aims: To evaluate the nutritional status and semi-broading diets of children at Hoa Hong Practical Kindergarten in 2020. Methods: A cross-sectional study was carried out on 198 children (87 boys and 102 girls) and the semi-broading diet of 50 children. The nutritional status of children was assessed using the 2006 WHO child growth standards; and the semi-broading diets was assessed using the Vietnamese Recommended Dietary Allowances by National Institute of Nutrition in 2016. Results: The rates of underweight, stunting, and wasting were 2.1, 1.6, and 1.6%, respectively. The rate of overweight-obesity was 20.1% (12.7% overweight and 7.4% obesity). The semi-boarding diet had an average energy level of 632.2 kcal, which met the recommended requirement. The indices that had not met the recommendation were calcium (71.6%), iron (87.0%), zinc (64.8%), and vitamin C (58.0%). Conclusion: The main burden of nutrition among children in this school is the high rate of overweight-obesity compared with the low rate of stunting, wasting and underweight. There is a need for interventions, nutrition education for primary caregivers at home and school to improve the nutritional status of children and more longitudinal studies to better understand the risk factors for overweight and obesity of preschool children. References 1. WHO child growth standards: length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age: methods and development. Accessed October 30, 2022. https://www.who.int/publications-detail-redirect/924154693X. Original Paper 2. Bộ Y Tế. Viện Dinh Dưỡng. Nhu Cầu Dinh Dưỡng Khuyến Nghị Cho Người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học; 2016.9. de Onis M, Borghi E, Arimond M, et al. Prevalence thresholds for wasting, overweight and stunting in children under 5 years. Public Health Nutr. 2019;22(1):175-179. doi:10.1017/S1368980018002434 Original Paper DOI
English summary: Aims: To evaluate the nutritional status and semi-broading diets of children at Hoa Hong Practical Kindergarten in 2020. Methods: A cross-sectional study was carried out on 198 children (87 boys and 102 girls) and the semi-broading diet of 50 children. The nutritional status of children was assessed using the 2006 WHO child growth standards; and the semi-broading diets was assessed using the Vietnamese Recommended Dietary Allowances by National Institute of Nutrition in 2016. Results: The rates of underweight, stunting, and wasting were 2.1, 1.6, and 1.6%, respectively. The rate of overweight-obesity was 20.1% (12.7% overweight and 7.4% obesity). The semi-boarding diet had an average energy level of 632.2 kcal, which met the recommended requirement. The indices that had not met the recommendation were calcium (71.6%), iron (87.0%), zinc (64.8%), and vitamin C (58.0%). Conclusion: The main burden of nutrition among children in this school is the high rate of overweight-obesity compared with the low rate of stunting, wasting and underweight. There is a need for interventions, nutrition education for primary caregivers at home and school to improve the nutritional status of children and more longitudinal studies to better understand the risk factors for overweight and obesity of preschool children. References 1. WHO child growth standards: length/height-for-age, weight-for-age, weight-for-length, weight-for-height and body mass index-for-age: methods and development. Accessed October 30, 2022. https://www.who.int/publications-detail-redirect/924154693X. Original Paper 2. Bộ Y Tế. Viện Dinh Dưỡng. Nhu Cầu Dinh Dưỡng Khuyến Nghị Cho Người Việt Nam. Nhà xuất bản Y học; 2016.9. de Onis M, Borghi E, Arimond M, et al. Prevalence thresholds for wasting, overweight and stunting in children under 5 years. Public Health Nutr. 2019;22(1):175-179. doi:10.1017/S1368980018002434 Original Paper DOI