Tình trạng nhiễm khuẩn Escherichia coli sinh beta-lactamase phổ rộng trong thịt gà, thịt heo và tôm tại một chợ địa phương của Việt Nam
Phân lập 350 mẫu thực phẩm (gồm 143 mẫu thịt gà, 147 mẫu thịt
heo và 60 mẫu tôm), được mua tại một chợ bán lẻ ở Nha Trang vào tháng 7 và
tháng 11 năm 2013 cho thấy tỷ lệ nhiễm E.coli sinh ESBL trong thực phẩm chiếm
40,6% (142/350); trong đó ở thịt gà cao nhất 58,7%, tiếp theo là thịt heo 32,0%
và tôm 18,3%. Các gen sinh ESBL được phát hiện là...
Tóm tắt tiếng Việt: Phân lập 350 mẫu thực phẩm (gồm 143 mẫu thịt gà, 147 mẫu thịt
heo và 60 mẫu tôm), được mua tại một chợ bán lẻ ở Nha Trang vào tháng 7 và
tháng 11 năm 2013 cho thấy tỷ lệ nhiễm E.coli sinh ESBL trong thực phẩm chiếm
40,6% (142/350); trong đó ở thịt gà cao nhất 58,7%, tiếp theo là thịt heo 32,0%
và tôm 18,3%. Các gen sinh ESBL được phát hiện là blaCTX-M-1, blaCTX-M-9,bla
TEM, blaSHY với tỷ lệ tương ứng 50,7%; 41,5%; 5,0%; 2,8%; trong đó phần lớn các
chủng (54,2%) có hai hoặc ba gen. Các nhóm phát sinh loài được phát hiện chủ yếu
là nhóm B1 (53,5%), nhóm A (23,2%) và nhóm D (19,0%). Có tới 85,9% chủng phân lập
được kháng đa kháng phổ rộng ở thực phẩm, đây có thể là một mối đe dọa lớn đối
với sức khỏe cộng đồng. Cần có biện pháp phòng chống và giám sát để kiểm soát sự
lây lan của vi khuẩn.
English summary: Totally, 350 samples (poultry [n=143, pork [n=147], and
shrimp ([n=60] were collected at a retail market in Nha Trang, Vietnam from July
to November 2013. Results showed that the prevalence of contamination was
observed to be the highest in poultry (58.7%), followed by pork (32%) and shrimp
(18.3%). We also observed the expression of the blaCTX-M-1 (50.7%), blaCTX-M-9
(41.5%), bla TEM (5.0%), blaSHY (2.8%) groups. The most prevalent phylogenetic
groups were determined to be B1 (53.5%), A (23.2%) and D (19.0%). We observed
85.9% of mult-drug resistance (MDR; resistance to ≥3 antimicrobial groups) in
ESBL-producing E.coli isolated from the food samples. Our finding indicated
that retail foods were contaminated with ESBL – producing E.coli, many of which
were resistant to multiple antibiotics. The widespread contamination of MDR
ESBL-producing bacteria in communities can be a major threat to public health.
Thus, further monitoring and greater public health efforts targeting food
administration is required to control the spread of ESBL-producing bacteria in
communities.
English summary: Totally, 350 samples (poultry [n=143, pork [n=147], and
shrimp ([n=60] were collected at a retail market in Nha Trang, Vietnam from July
to November 2013. Results showed that the prevalence of contamination was
observed to be the highest in poultry (58.7%), followed by pork (32%) and shrimp
(18.3%). We also observed the expression of the blaCTX-M-1 (50.7%), blaCTX-M-9
(41.5%), bla TEM (5.0%), blaSHY (2.8%) groups. The most prevalent phylogenetic
groups were determined to be B1 (53.5%), A (23.2%) and D (19.0%). We observed
85.9% of mult-drug resistance (MDR; resistance to ≥3 antimicrobial groups) in
ESBL-producing E.coli isolated from the food samples. Our finding indicated
that retail foods were contaminated with ESBL – producing E.coli, many of which
were resistant to multiple antibiotics. The widespread contamination of MDR
ESBL-producing bacteria in communities can be a major threat to public health.
Thus, further monitoring and greater public health efforts targeting food
administration is required to control the spread of ESBL-producing bacteria in
communities.