CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng sinh dưỡng và phẩu phần ăn thực tế bệnh nhân nhập viện mắc đường tiêu hóa tại bệnh viện đa khoa TW Quảng Nam, năm 2015.
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân nhập viện mắc bệnh đường tiêu hóa. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang, trên 276 bệnh nhân nhập viện tại khoa Tiêu hóa, Bệnh viện đa khoa TW Quảng Nam. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân theo chỉ số BMI, SGA và khẩu phần ăn thực tế. Kết quả: Tỉ lệ thiếu...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân nhập viện mắc bệnh đường tiêu hóa. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang, trên 276 bệnh nhân nhập viện tại khoa Tiêu hóa, Bệnh viện đa khoa TW Quảng Nam. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân theo chỉ số BMI, SGA và khẩu phần ăn thực tế. Kết quả: Tỉ lệ thiếu năng lượng trường diễn (BMI <18,5kg/m2) là 26,1%. Tỉ lệ nguy cơ suy dinh dưỡng theo SGA là 36,2%. Năng lượng khẩu phần của bệnh nhân 1300 kcal/ngày, đạt 76,4% so với nhu cầu khuyến nghị. Lượng vitamin A và C trong khẩu phần thấp (212,9 mcg và 51,2 mg). Lượng sắt trong khẩu phần chưa đáp ứng đủ nhu cầu (7,4g/ngày). Tỉ lệ các chất sinh năng lượng P:L:G chưa cân đối (17,3: 23,9: 58,8). Kết luận: Tỷ lệ suy dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh đường tiêu hóa mới nhập viện còn cao. Năng lượng khẩu phần của bệnh nhân mắc bệnh đường tiêu hóa chưa đáp ứng nhu cầu. Số liệu là cơ sở cho việc xây dựng một khẩu phần ăn cân đối, đáp ứng đủ nhu cầu dinh dưỡng cho người bệnh.
English summary: Objective: Assessment of nutritional status and dietary intake of hospitalized patients with gastrointestinal diseases. Methods: A descriptive cross-sectional study on 276 patients hospitalized in gastroenterology ward of Quang Nam central general hospital was conducted. Nutrition assessment was made using BMI, SGA and food intake. Results: The prevalence of underweight (BMI <18.5kg /m2) was 26.1%. The rate of risk of malnutrition according to SGA was 36.2%. Average energy intake was 1300 kcal/day meeting 76.4% of the RDA. The intake of vitamin A and C in the diet was low (212.9 mcg and 51.2 mg), meeting only 38.7% and 81.2% of the RDA. The intake of iron in the diet was very low (7.4g) meeting 40.9% of the recommendation. The ratio of Protein: Lipid: Carbohydrates was 17.3: 23.9: 58.8, which was imbalanced. Conclusion: Malnutrition was prevalent in newly hospitalized patients with gastrointestinal diseases. SGA method was the preferred method for assessing the risk of malnutrition for hospitalized patients. Dietary intake of the patients did not meet the recommendations. The data were the basis for the construction of a balanced and sufficient diet for those patients.
English summary: Objective: Assessment of nutritional status and dietary intake of hospitalized patients with gastrointestinal diseases. Methods: A descriptive cross-sectional study on 276 patients hospitalized in gastroenterology ward of Quang Nam central general hospital was conducted. Nutrition assessment was made using BMI, SGA and food intake. Results: The prevalence of underweight (BMI <18.5kg /m2) was 26.1%. The rate of risk of malnutrition according to SGA was 36.2%. Average energy intake was 1300 kcal/day meeting 76.4% of the RDA. The intake of vitamin A and C in the diet was low (212.9 mcg and 51.2 mg), meeting only 38.7% and 81.2% of the RDA. The intake of iron in the diet was very low (7.4g) meeting 40.9% of the recommendation. The ratio of Protein: Lipid: Carbohydrates was 17.3: 23.9: 58.8, which was imbalanced. Conclusion: Malnutrition was prevalent in newly hospitalized patients with gastrointestinal diseases. SGA method was the preferred method for assessing the risk of malnutrition for hospitalized patients. Dietary intake of the patients did not meet the recommendations. The data were the basis for the construction of a balanced and sufficient diet for those patients.