Tình trạng sinh dưỡng và phẩu phần ăn thực tế bệnh nhân nhập viện mắc đường tiêu hóa tại bệnh viện đa khoa TW Quảng Nam, năm 2015.
Mục tiêu: Đánh
giá tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân nhập viện mắc
bệnh đường tiêu hóa. Phương pháp:
Nghiên cứu mô tả cắt ngang, trên 276 bệnh nhân nhập viện tại khoa Tiêu hóa,
Bệnh viện đa khoa TW Quảng Nam. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân
theo chỉ số BMI, SGA và khẩu phần ăn thực tế. Kết quả: Tỉ lệ thiếu...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh
giá tình trạng dinh dưỡng và khẩu phần ăn thực tế của bệnh nhân nhập viện mắc
bệnh đường tiêu hóa. Phương pháp:
Nghiên cứu mô tả cắt ngang, trên 276 bệnh nhân nhập viện tại khoa Tiêu hóa,
Bệnh viện đa khoa TW Quảng Nam. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân
theo chỉ số BMI, SGA và khẩu phần ăn thực tế. Kết quả: Tỉ lệ thiếu năng lượng trường diễn (BMI <18,5kg/m2)
là 26,1%. Tỉ lệ nguy cơ suy dinh dưỡng theo SGA là 36,2%. Năng lượng khẩu phần của
bệnh nhân 1300 kcal/ngày, đạt 76,4% so với nhu cầu khuyến nghị. Lượng vitamin A
và C trong khẩu phần thấp (212,9 mcg và 51,2 mg). Lượng sắt trong khẩu phần
chưa đáp ứng đủ nhu cầu (7,4g/ngày). Tỉ lệ các chất sinh năng lượng P:L:G chưa
cân đối (17,3: 23,9: 58,8). Kết luận:
Tỷ lệ suy dinh dưỡng của bệnh nhân mắc bệnh đường tiêu hóa mới nhập viện còn
cao. Năng lượng khẩu phần của bệnh nhân mắc bệnh đường tiêu hóa chưa đáp ứng
nhu cầu. Số liệu là cơ sở cho việc
xây dựng một khẩu phần ăn cân đối, đáp ứng đủ nhu cầu dinh dưỡng cho người
bệnh.
English summary: Objective:
Assessment of nutritional status and dietary intake of hospitalized patients
with gastrointestinal diseases. Methods:
A descriptive cross-sectional study on 276 patients hospitalized in
gastroenterology ward of Quang Nam central general hospital was conducted. Nutrition
assessment was made using BMI, SGA and food intake. Results: The prevalence of underweight (BMI <18.5kg /m2) was 26.1%.
The rate of risk of malnutrition according to SGA was 36.2%. Average energy
intake was 1300 kcal/day meeting 76.4% of the RDA. The intake of vitamin A and
C in the diet was low (212.9 mcg and 51.2 mg), meeting only 38.7% and 81.2% of
the RDA. The intake of iron in the diet was very low (7.4g) meeting 40.9% of
the recommendation. The ratio of Protein: Lipid: Carbohydrates was 17.3: 23.9:
58.8, which was imbalanced. Conclusion: Malnutrition
was prevalent in newly hospitalized patients with gastrointestinal diseases.
SGA method was the preferred method for assessing the risk of malnutrition for
hospitalized patients. Dietary intake of the patients did not meet the
recommendations. The data were the basis for the construction of a balanced and
sufficient diet for those patients.
English summary: Objective:
Assessment of nutritional status and dietary intake of hospitalized patients
with gastrointestinal diseases. Methods:
A descriptive cross-sectional study on 276 patients hospitalized in
gastroenterology ward of Quang Nam central general hospital was conducted. Nutrition
assessment was made using BMI, SGA and food intake. Results: The prevalence of underweight (BMI <18.5kg /m2) was 26.1%.
The rate of risk of malnutrition according to SGA was 36.2%. Average energy
intake was 1300 kcal/day meeting 76.4% of the RDA. The intake of vitamin A and
C in the diet was low (212.9 mcg and 51.2 mg), meeting only 38.7% and 81.2% of
the RDA. The intake of iron in the diet was very low (7.4g) meeting 40.9% of
the recommendation. The ratio of Protein: Lipid: Carbohydrates was 17.3: 23.9:
58.8, which was imbalanced. Conclusion: Malnutrition
was prevalent in newly hospitalized patients with gastrointestinal diseases.
SGA method was the preferred method for assessing the risk of malnutrition for
hospitalized patients. Dietary intake of the patients did not meet the
recommendations. The data were the basis for the construction of a balanced and
sufficient diet for those patients.