Tình trạng thiếu I-ốt hiện nay: Cơ hội và thách thức
Thiếu
iốt là nguyên nhân chính gây giảm phát triển trí tuệ ở trẻ em mà có thể phòng
ngừa được. Theo WHO, sử dụng muối có bổ sung iốt là biện pháp an toàn và hiệu
quả để phòng ngừa các tác hại do thiếu iốt. Tại Việt Nam, Chương trình mục tiêu
phòng chống các rối loạn do thiếu hụt iốt (CRLTI) đã được triển khai từ năm
1995-2005. Sau năm 2005, khi...
Tóm tắt tiếng Việt: Thiếu
iốt là nguyên nhân chính gây giảm phát triển trí tuệ ở trẻ em mà có thể phòng
ngừa được. Theo WHO, sử dụng muối có bổ sung iốt là biện pháp an toàn và hiệu
quả để phòng ngừa các tác hại do thiếu iốt. Tại Việt Nam, Chương trình mục tiêu
phòng chống các rối loạn do thiếu hụt iốt (CRLTI) đã được triển khai từ năm
1995-2005. Sau năm 2005, khi không còn là chương trình mục tiêu quốc gia, độ
phủ muối iốt và mức iốt niệu trung vị toàn quốc giảm xuống đáng kể. Tình trạng
thiếu hụt iốt tại Việt Nam đang
có nguy cơ quay trở lại và hiện đang ở vị trí tương tự
như lúc bắt đầu chương trình vào
năm 1995. Hiện nay, người dân sử dụng rất nhiều loại
gia vị mặn khác ngoài muối để chế biến thức ăn như nước mắm, hạt nêm không được
bổ sung iốt, là một trong những nguyên nhân khiến cho tình trạng thiếu hụt iốt
gia tăng. Nghiên cứu và sản xuất thành công hạt nêm có bổ sung iốt đã góp phần
cải thiện tình trạng thiếu iốt trong cộng đồng.
English summary: Iodine deficiency is the main cause of preventable mental retardation in
childhood. WHO recommended iodized
salt utilization as a safe and effective approach to control iodine deficiency
disorders. In Vietnam, National Iodine Deficiency Disorders Control Program was established from
1995-2005. Since 2005, this National program was changed to routine activities
and the coverage of household iodized salt and median urinary iodine
concentration have declined significantly. Viet Nam is now in a situation
similar to that at the start of the program in 1995. Vietnamese people
currently use a lot of salt condiments other than salt to cook foods such as
fish sauce, seasoning granules which were not iodized. This may be one of the
reasons for iodine deficiency of Vietnamese people. The study was successful in
creating a formula and process approach to fortify iodine to the seasoning
granules. This new approach might contribute to improve the status of iodine
deficiency in the community.
English summary: Iodine deficiency is the main cause of preventable mental retardation in
childhood. WHO recommended iodized
salt utilization as a safe and effective approach to control iodine deficiency
disorders. In Vietnam, National Iodine Deficiency Disorders Control Program was established from
1995-2005. Since 2005, this National program was changed to routine activities
and the coverage of household iodized salt and median urinary iodine
concentration have declined significantly. Viet Nam is now in a situation
similar to that at the start of the program in 1995. Vietnamese people
currently use a lot of salt condiments other than salt to cook foods such as
fish sauce, seasoning granules which were not iodized. This may be one of the
reasons for iodine deficiency of Vietnamese people. The study was successful in
creating a formula and process approach to fortify iodine to the seasoning
granules. This new approach might contribute to improve the status of iodine
deficiency in the community.