CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tỷ lệ thừa cân béo phì và các yếu tố nguy cơ ở người trưởng thành từ 20 tuổi trở lên tại Hà Nội, Thừa Thiên Huế và thành phố Hồ Chí Minh
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu cắt ngang đã được tiến hành tại Hà Nội, Thừa Thiên Huế và Thành phố Hồ Chí Minh (TPHCM) trong năm 2009 để xác định tỷ lệ thừa cân béo phì và các yếu tố nguy cơ ở người trường thành. Tổng số 1530 người  từ 20 tuổi trở lên đã được mời tham gia nghiên cứu theo phương pháp chọn mẫu ngẫu nhiên nhiều giai đoạn. Tình trạng thừa cân béo phì...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang đã được tiến hành tại Hà Nội, Thừa Thiên Huế và Thành phố Hồ Chí Minh (TPHCM) trong năm 2009 để xác định tỷ lệ thừa cân béo phì và các yếu tố nguy cơ ở người trường thành. Tổng số 1530 người  từ 20 tuổi trở lên đã được mời tham gia nghiên cứu theo phương pháp chọn mẫu ngẫu nhiên nhiều giai đoạn. Tình trạng thừa cân béo phì được xác định khi chỉ số BMI ≥ 23.0kg/m2. Khẩu phần ăn được đánh giá bằng phương pháp hỏi  ghi 24h trong 3 ngày liên tiếp. Khẩu phần mì chính (MSG) được đánh giá bằng phương pháp cân đong trong 3 ngày liên tiếp. Các biến số khác như: tuổi, nghề nghiệp được thu thập bằng phỏng vấn thông qua bộ câu hỏi được thiết kế sẵn. Kết quả: tỷ lệ thừa cân béo phì ở đối tượng nghiên cứu là 27,9%. Phân tích hồi quy đa biến đã chỉ ra mối liên quan giữa thừa cân béo phì và tuổi, khu vực thành thị, nghề nghiệp, khẩu phần năng lượng. Không thấy mối liên quan có ý nghĩa thống kê giữa khẩu phần mì chính và thừa cân béo phì.
English summary: A cross-sectional survey was conducted in Vietnamese adults aged 20 and above in 2009 in Hanoi capital, Thua Thien Hue Province, and Ho Chi Minh City to determine the prevalence and associated factors of overweight. A total of 1,530 adults living in surveyed areas were randomly selected by multi-stage cluster sampling method. Overweight was defined as BMI ≥ 23.0kg/m2. Dietary intake was assessed by the 24h recall method for 3 consecutive days. Monosodium glutamate (MSG) intake was evaluated by weighing method on 3 consecutive days. Other characteristics such as age and life-long occupation were determined by a structured questionnaire. Results showed that, the prevalence of overweight in studied subjects was 27.9%. Multiple logistic regression analysis revealed that factors associated with overweight were age, geographical area, life-long occupation, and energy intake. There was no significant association between MSG intake and overweight.
English summary: A cross-sectional survey was conducted in Vietnamese adults aged 20 and above in 2009 in Hanoi capital, Thua Thien Hue Province, and Ho Chi Minh City to determine the prevalence and associated factors of overweight. A total of 1,530 adults living in surveyed areas were randomly selected by multi-stage cluster sampling method. Overweight was defined as BMI ≥ 23.0kg/m2. Dietary intake was assessed by the 24h recall method for 3 consecutive days. Monosodium glutamate (MSG) intake was evaluated by weighing method on 3 consecutive days. Other characteristics such as age and life-long occupation were determined by a structured questionnaire. Results showed that, the prevalence of overweight in studied subjects was 27.9%. Multiple logistic regression analysis revealed that factors associated with overweight were age, geographical area, life-long occupation, and energy intake. There was no significant association between MSG intake and overweight.