Xác định chỉ số đường huyết một số thực phẩm Việt Nam
Mục tiêu: Khảo sát chỉ số đường huyết (CSĐH) của một số thực phẩm Việt Nam. Phương pháp: Khảo
sát thực nghiệm trên 12 người tình nguyện 22-31 tuổi, khỏe mạnh. Đối
tượng được cho sử dụng glucose hay thực phẩm thử nghiệm chứa 50 gam
carbohydrate và sau đó xác định hàm lượng đường trong máu sau bữa ăn
bằng máy đo đường huyết cá nhân vào: 0, 15, 30,...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Khảo sát chỉ số đường huyết (CSĐH) của một số thực phẩm Việt Nam. Phương pháp: Khảo
sát thực nghiệm trên 12 người tình nguyện 22-31 tuổi, khỏe mạnh. Đối
tượng được cho sử dụng glucose hay thực phẩm thử nghiệm chứa 50 gam
carbohydrate và sau đó xác định hàm lượng đường trong máu sau bữa ăn
bằng máy đo đường huyết cá nhân vào: 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 phút.
Kết quả CSĐH được tính bằng cách lấy diện tích dưới đường cong của thực
phẩm trong 120 phút chia cho diện tích dưới đường cong của glucose. Kết quả: Bún,
bánh ướt, cơm gạo tấm có CSĐH thấp; bánh mì đặc ruột, cơm gạo lứt nấu
nước ít và trung bình, xôi Ngỗng lứt có CSĐH trung bình; xôi/cơm từ nếp
Ngỗng, nếp Hoa Vàng và cơm gạo IR64, cơm gạo giống Đài Loan (VD20), cơm
gạo lứt nấu nhiều nước đều có CSĐH cao. Kết luận: bún, bánh ướt
có thể ứng dụng được cho thực đơn đái tháo đường. Cơm gạo lứt tốt hơn
cơm gạo chà trắng và cách nấu nhiều nước cũng làm tăng chỉ số đường
huyết.
English summary: Aims: Determine glycemic index (GI) of some Vietnamese foods rich in carbohydrate. Method: Experimental study on 12 healthy volunteers aged 22-31 years. The
participants have been provided glucose or test foods contain 50gram
carbohydrate and tested for blood glucose by using personal blood
glucose-meter at minutes 0, 15, 30, 45, 60, 90 and 120. The glycemic
index of each test food have been calculated by using area under the
curve of test foods in 120 minutes devided to area under the curve of
glucose. Results: Steamed thin rice pancake, rice vermicelli and
broken rice have low GI; bread, brown rice cook with low and medium
amount of water and brown sticky rice have medium GI;
white rice IR64, Taiwanese specie (VD20) and sticky rice Ngong, sticky
rice Hoa Vang, red rice (Huyet Rong) and brown rice cook with high
amount of water have high GI. Conclusion: rice vermicelli,
steamed thin rice pancake could use in menu of obesity and diabetes.
Brown rice has better GI than white rice and the amount of water will
influent the GI of rice.
English summary: Aims: Determine glycemic index (GI) of some Vietnamese foods rich in carbohydrate. Method: Experimental study on 12 healthy volunteers aged 22-31 years. The
participants have been provided glucose or test foods contain 50gram
carbohydrate and tested for blood glucose by using personal blood
glucose-meter at minutes 0, 15, 30, 45, 60, 90 and 120. The glycemic
index of each test food have been calculated by using area under the
curve of test foods in 120 minutes devided to area under the curve of
glucose. Results: Steamed thin rice pancake, rice vermicelli and
broken rice have low GI; bread, brown rice cook with low and medium
amount of water and brown sticky rice have medium GI;
white rice IR64, Taiwanese specie (VD20) and sticky rice Ngong, sticky
rice Hoa Vang, red rice (Huyet Rong) and brown rice cook with high
amount of water have high GI. Conclusion: rice vermicelli,
steamed thin rice pancake could use in menu of obesity and diabetes.
Brown rice has better GI than white rice and the amount of water will
influent the GI of rice.