CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutritional status of patients before stomach surgery at Thai Binh province general hospital 2019
6 views
share

Aimes: To describe nutritional status and dietary characteristics before stomach surgery.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Số 1 - Tháng 10/ No.1 - October - Năm 2003/ Year 2003

English summary: Aimes: To describe nutritional status and dietary characteristics before stomach surgery.. Methods: A cross-sectional study conducted at the Department of General Surgery and Department of Surgery at the Oncology Center from June 2019 to March 2020. The nutritional status of patients was identified using the Subjective Global Assessment (SGA) classification scale and  the Mini Nutritional Assessment (MNA). Results: 67.1% were men, 65.7% age group ≥ 60; 25.4% of patients lacked energy for a long time when discharged from the hospital, this rate increased to 59.7%; Assessed by the SGA method, there were 80.6% of patients with mild and moderate malnutrition, no patients with severe malnutrition; Assessed by MNA method: 71% risk of malnutrition, 25.8% of malnutrition; According to albumin concentration, malnutrition rate is 19.4%; The rate of weight loss in the last 6 months was 52.2%; The average dietary energy was 1433.6 ± 235.7 kcal; The percentage of subjects meeting the requirements for energy-producing substances was Glucid 7.5%, Lipid 76.1%, Protein 53.7%.Conclusion: The disease was mainly seen in men and in the age group over 60. The rate of malnutrition in patients before stomach surgery was very high, so hospitalized patients need to have their nutritional status assessed to offer supportive solutions and appropriate nutrition for the patient and treatment prognosis.

Tình trạng bệnh nhân bệnh nhân trước khi phẫu thuật stomach tại Bệnh viện Đa khoa Thái Bình năm 2019

Mục tiêu: Để mô tả tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm chế độ ăn uống trước khi phẫu thuật dạ dày

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Số 1 - Tháng 10/ No.1 - October - Năm 2003/ Year 2003

Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Để mô tả tình trạng dinh dưỡng và đặc điểm chế độ ăn uống trước khi phẫu thuật dạ dày... Phương pháp: Một nghiên cứu cắt ngang được thực hiện tại Khoa Ngoại tổng quát và Khoa Phẫu thuật của Trung tâm Ung bướu từ tháng 6 năm 2019 đến tháng 3 năm 2020. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân được xác định bằng cách sử dụng thang phân loại Đánh giá toàn cầu chủ quan (SGA) và Dinh dưỡng tối thiểu Đánh giá (MNA). Kết quả: 67,1% là nam giới, 65,7% nhóm tuổi ≥ 60; 25,4% bệnh nhân thiếu năng lượng trong thời gian dài khi xuất viện, tỷ lệ này tăng lên 59,7%; Đánh giá theo phương pháp SGA, có 80,6% bệnh nhân suy dinh dưỡng nhẹ và trung bình, không có bệnh nhân suy dinh dưỡng nặng; Đánh giá bằng phương pháp MNA: 71% nguy cơ SDD, 25,8% SDD; Theo nồng độ albumin, tỷ lệ suy dinh dưỡng là 19,4%; Tỷ lệ sụt cân trong 6 tháng qua là 52,2%; Năng lượng khẩu phần trung bình là 1433,6 ± 235,7 kcal; Tỷ lệ đối tượng đạt yêu cầu về chất sinh năng lượng là Glucid 7,5%, Lipid 76,1%, Protein 53,7%. Kết luận: Bệnh chủ yếu gặp ở nam giới và lứa tuổi trên 60. Tỷ lệ suy dinh dưỡng ở bệnh nhân trước mổ dạ dày rất cao nên bệnh nhân nhập viện cần được đánh giá tình trạng dinh dưỡng để đưa ra giải pháp hỗ trợ và chế độ dinh dưỡng phù hợp cho bệnh nhân và tiên lượng điều trị.