A cross-sectional descriptive study method was used to assess pre-pregnancy nutritional status and to describe serveral characteristics of obstetric history and high risk factors of 173 pregnant women with gestational diabetes, who were examined and received inpatient treatment at the National Hospital of Endocrinology in 2020-2021.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 18 - Số 1 - Tháng 3/ Vol.18 - No.1 - March - Năm 2022/ Year 2022
English summary: A cross-sectional descriptive study method was used to assess pre-pregnancy nutritional status and to describe serveral characteristics of obstetric history and high risk factors of 173 pregnant women with gestational diabetes, who were examined and received inpatient treatment at the National Hospital of Endocrinology in 2020-2021. The results showed that the prevalence of GDM patients in the age group from 21-34 was accounted for 70%. Pre-pregnancy nutritional status: The rates of underweight (BMI <18.5), normal (BMI from 18.5 to 24.9) and overweight and obese (BMI ≥23) were 5%, 61% and 34%, respectively. The average value of fasting plasma glucose was 5.6 ± 1.6 mmol/l; after 1 hour of glucose tolerant was 11.9 ± 2.5 mmol/l and after 2 hours was 10.4 ± 2.9 mmol/l. The rate of hyper-triglyceridemia accounted for 76.4% and a mixed increase of Cholesterol - Triglycerid accounted for 53.4%. History of miscarriage/abortion accounted for the highest proportion with 39.6% and the lowest was polycystic ovaries accounting for 4.1%. Genetic factor of diabetes mellitus was the high risk factor with 41.8%. Conclussion: Pre-pregnancy overweight and obesity accounted for a high rate. In addition, during the pregnancy period, pregnant women’s blood increased both Triglycerides and combined Triglycerides-Cholesterol. The majority of pregnant women had both a history of spontaneous abortion and miscarriage. Genetic factor of diabetes mellitus was a risk factor and the highest rate , acccounting for 41.8%.
Nghiên cứu mô tả cắt ngang kết hợp hồi cứu nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng trước khi mang thai và một số đặc điểm về tiền sử sản khoa, yếu tố nguy cơ ở 173 thai phụ mắc Đái tháo đường thai kỳ (ĐTĐTK) khám và điều trị nội trú tại Bệnh viện Nội tiết Trung Ương năm 2020- 2021.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 18 - Số 1 - Tháng 3/ Vol.18 - No.1 - March - Năm 2022/ Year 2022
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu mô tả cắt ngang kết hợp hồi cứu nhằm đánh giá tình trạng dinh dưỡng trước khi mang thai và một số đặc điểm về tiền sử sản khoa, yếu tố nguy cơ ở 173 thai phụ mắc Đái tháo đường thai kỳ (ĐTĐTK) khám và điều trị nội trú tại Bệnh viện Nội tiết Trung Ương năm 2020- 2021. Kết quả: Độ tuổi mắc ĐTĐTK cao nhất từ 21- 34 tuổi chiếm 70%. Tình trạng dinh dưỡng trước khi mang thai: Tỉ lệ nhẹ cân (BMI<18,5), bình thường (BMI từ 18,5- 22,9) và thừa cân béo phì (BMI 23) lần lượt là 5%, 61% và 34%. Trung bình năng lượng tiêu thụ là 1991,1 ± 414,1 kcal/ngày, đa số thai phụ tiêu thụ năng lượng cao hơn so với nhu cầu là 64,7%. Giá trị trung bình đường huyết lúc đói là 5,6 1,6 mmol/l, sau 1 giờ là 11,9±2,5 mmol/l và sau 2 giờ là 10,4 ± 2,9 mmol/l. Tuổi trung bình mắc ĐTĐTK là 31,2 4,7 tuổi, thai phụ trong nhóm từ 21-34 tuổi chiếm tỉ lệ cao nhất là 70%. Tiền sử sảy thai/ nạo phá thai chiếm tỉ lệ 36,9% và gia đình mắc ĐTĐ thế hệ thứ nhất là 41,8%. Kết luận: Thừa cân, béo phì trước mang thai chiếm tỉ lệ cao, tại thời điểm chẩn đoán ĐTĐTK đa số thai phụ tiêu thụ năng lượng cao hơn so với khuyến nghị. Trung bình mức đường huyết tại cả 3 thời điểm của nghiệm pháp dung nạp Glucose đều cao hơn ngưỡng chẩn đoán.