English summary: Nowadays, type 2 diabetes is one of the fastest-growing chronic diseases. Objectives: To evaluate of nutritional status and describe some related factors of outpatients with type 2 diabetes treated as outpatients at northern Quang Binh general hospital in 2020. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study, performed on patients with type 2 diabetes treated as outpatients at the endocrinology clinic, northern Quang Binh general hospital. Results: The rate of overweight and obesity (according to IDI & WPRO BMI) of the study subjects was 61.6%. The average BMI was 24.1 ± 2.9 kg/m2. The proportion of patients with high waist circumference and high WHR was 51.7% and 65.8%, respectively. The rate of overweight and obesity was statistically higher in the group of smoking and drinking, respectively 81.4% and 80.4%, compared with the group of non-smokers and non-drinkers, 54.4% and 50.4%, respectively (p<0.001). The increased rate of overweight and obesity was statistically significant in the group not eating snacks, not eating on time, and fast eating, at 70.0%, 71.2%, and 63.9%, respectively, compared to the group eating snacks, eating on time and slow eating was 51.2%, 50.4%, and 48.2%, respectively (p<0.05 and 0.001). The rate of overweight and obesity increased in the group with the habit of eating stir-fried, fried, and grill foods with p < 0.001. Conclusion: medical staffs need to guide patients on diet and eating habits so that they can look after themselves.
English summary: Nowadays, type 2 diabetes is one of the fastest-growing chronic diseases. Objectives: To evaluate of nutritional status and describe some related factors of outpatients with type 2 diabetes treated as outpatients at northern Quang Binh general hospital in 2020. Materials and methods: Cross-sectional descriptive study, performed on patients with type 2 diabetes treated as outpatients at the endocrinology clinic, northern Quang Binh general hospital. Results: The rate of overweight and obesity (according to IDI & WPRO BMI) of the study subjects was 61.6%. The average BMI was 24.1 ± 2.9 kg/m2. The proportion of patients with high waist circumference and high WHR was 51.7% and 65.8%, respectively. The rate of overweight and obesity was statistically higher in the group of smoking and drinking, respectively 81.4% and 80.4%, compared with the group of non-smokers and non-drinkers, 54.4% and 50.4%, respectively (p<0.001). The increased rate of overweight and obesity was statistically significant in the group not eating snacks, not eating on time, and fast eating, at 70.0%, 71.2%, and 63.9%, respectively, compared to the group eating snacks, eating on time and slow eating was 51.2%, 50.4%, and 48.2%, respectively (p<0.05 and 0.001). The rate of overweight and obesity increased in the group with the habit of eating stir-fried, fried, and grill foods with p < 0.001. Conclusion: medical staffs need to guide patients on diet and eating habits so that they can look after themselves.
Đánh giá tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình
Đái tháo đường type 2 là một trong những bệnh mạn tính có tốc độ phát triển nhanh nhất hiện nay. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) và mô tả một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ typ 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình năm 2020. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang, thực hiện trên...
Tóm tắt tiếng Việt: Đái tháo đường type 2 là một trong những bệnh mạn tính có tốc độ phát triển nhanh nhất hiện nay. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) và mô tả một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ typ 2 điều trị ngoại trú tại Bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình năm 2020. Đối tượng và phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang, thực hiện trên người bệnh đái tháo đường typ 2 điều trị ngoại trú tại phòng khám nội tiết, bệnh viện đa khoa khu vực bắc Quảng Bình. Kết quả: Tỷ lệ thừa cân, béo phì (theo IDI & WPRO BMI) của đối tượng nghiên cứu là 61,6%. Chỉ số BMI trung bình là 24,1 ± 2,9 kg/m2. Tỷ lệ người bệnh có VE, WHR cao lần lượt là 51,7% và 65,8%. Tỷ lệ TCBP tăng cao có ý nghĩa thống kê ở nhóm có hút thuốc lá và uống rượu bia tương ứng là 81,4% và 80,4% so với nhóm không hút thuốc lá và không uống rượu bia tương ứng là 54,4% và 50,4% (p<0,001). Tỷ lệ TCBP tăng cao có ý nghĩa thống kê ở nhóm không ăn bữa phụ, không ăn đúng giờ và thời gian ăn nhanh tương ứng là 70,0%, 71,2% và 63,9% so với nhóm ăn bữa phụ, không có thói quen ăn đúng giờ và thời gian ăn chậm tương ứng là 51,2%, 50,4% và 48,2% (p<0,05 và 0,001). Tỷ lệ TCBP tăng lên cao ở nhóm có thói quen ăn xào, rán, nướng quay với p < 0,001. Kết luận: Nhân viên y tế cần hướng dẫn về chế độ ăn, thói quen ăn uống cho bệnh nhân giúp họ có thể tự chăm sóc được bản thân.