Functional food is a concern of the society today. Ginsenoside Rg1 and Rb1 are the active substance of ginseng, an herb widely used in the world. In order to contributing to product quality control, the process to determine Ginsenoside Rg1 and Rb1 in functional foods by LC – MS/MS was studied. Subjects of the study were several kinds of functional foods in different production forms: capsules, tablets, and ginseng extract, herbal drink. Specificity/selectivity, linearity, calibration curve, limit of detection, limit of quantization, repeatability and trueness of the method were evaluated. The results showed that the method had achieved the requirements of the AOAC.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
English summary: Functional food is a concern of the society today. Ginsenoside Rg1 and Rb1 are the active substance of ginseng, an herb widely used in the world. In order to contributing to product quality control, the process to determine Ginsenoside Rg1 and Rb1 in functional foods by LC – MS/MS was studied. Subjects of the study were several kinds of functional foods in different production forms: capsules, tablets, and ginseng extract, herbal drink. Specificity/selectivity, linearity, calibration curve, limit of detection, limit of quantization, repeatability and trueness of the method were evaluated. The results showed that the method had achieved the requirements of the AOAC.
Thực phẩm chức năng đang là mối quan tâm của xã hội hiện nay. Ginsenoside Rg1 và Rb1 là những hoạt chất của nhân sâm, loại thảo dược được sử dụng rộng rãi trên thế giới. Để góp phần kiểm soát chất lượng sản phẩm, quy trình xác định ginsenoside Rg1 và Rb1 trong thực phẩm chức năng bằng kỹ thuật LC-MS/MS được nghiên cứu.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
Tóm tắt tiếng Việt: Thực phẩm chức năng đang là mối quan tâm của xã hội hiện nay. Ginsenoside Rg1 và Rb1 là những hoạt chất của nhân sâm, loại thảo dược được sử dụng rộng rãi trên thế giới. Để góp phần kiểm soát chất lượng sản phẩm, quy trình xác định ginsenoside Rg1 và Rb1 trong thực phẩm chức năng bằng kỹ thuật LC-MS/MS được nghiên cứu. Đối tượng của nghiên cứu này là một số loại thực phẩm chức năng dưới các dạng bào chế: viên nang, viên nén, cao sâm, nước sâm…). Tính đặc hiệu/ tính chọn lọc, khoảng tuyến tính và đường chuẩn, giới hạn phát hiện, giới hạn định lượng, độ lặp lại và độ đúng của phương pháp được thẩm định. Kết quả thu được cho thấy quy trình phân tích đạt các yêu cầu của AOAC.