Results of a research in 24 kindergartens in Nam Dinh city showed that: only 2 cases (8.3%) met the criteria of food safety.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
English summary: Results of a research in 24 kindergartens in Nam Dinh city showed that: only 2 cases (8.3%) met the criteria of food safety; Most were built before 2010, many were degrading, did not have adequate area for kitchen and their design did not follow on way principle. 12.8% of cooking and eating utensils was unsatisfactory; 100% of the kindergartens did not have sufficient cooking staff as required. 100% of schools did not have the classroom teachers with food safety certification. 52.4% of managers did not have food hygiene and safety certification; 25% did not have medical examination. 95.8% of schools had a contract for safe food supply. 12.5% of schools had packaged food unsatisfied with food safety standards; 41.7% of schools did not have water tested periodically; Street foods sold on campus were not qualified for food safety in tearm of commodities and personal hygiene practices of the sellers.
Nghiên cứu tại 24 trường mầm non ở thành phố Nam Định cho thấy: Chỉ có 2 trường (8,3%) đạt đủ các tiêu chí về an toàn thực phẩm (ATTP.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu tại 24 trường mầm non ở thành phố Nam Định cho thấy: Chỉ có 2 trường (8,3%) đạt đủ các tiêu chí về an toàn thực phẩm (ATTP); Phần lớn được xây dựng trước năm 2010, nhiều cơ sở xuống cấp, diện tích bếp không đạt; thiết kế không theo nguyên tắc 1 chiều; Dụng cụ ăn uống: 12,8% chưa đạt yêu cầu; 100% số trường không đủ số nhân viên nấu ăn theo quy định. Tất cả (100%) số trường giáo viên đứng lớp không được xác nhận kiến thức ATTP. Có 52,4% người quản lý không có giấy xác nhận kiến thức ATTP; 25% không khám sức khỏe; 95,8% số trường có hợp đồng về nguồn cung cấp TP an toàn; 12,5% trường có nhãn mác TP bao gói sẵn chưa đạt yêu cầu ATTP; 41,7% trường không có xét nghiệm nước định kỳ; Thức ăn đường phố được bán trong khuôn viên trường chưa đảm bảo ATTP từ hàng hóa đến thực hành vệ sinh cá nhân của người kinh doanh.