CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Survey on food safety at collective kitchens in kindergartens in Nam Dinh city, 2016
6 views
share

Results of a research in 24 kindergartens in Nam Dinh city showed that: only 2 cases (8.3%) met the criteria of food safety.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

English summary: Results of a research in 24 kindergartens in Nam Dinh city showed that: only 2 cases (8.3%) met the criteria of food safety; Most were built before 2010, many were degrading, did not have adequate area for kitchen and their design did not follow on way principle. 12.8% of cooking and eating utensils was unsatisfactory; 100% of the kindergartens did not have sufficient cooking staff as required. 100% of schools did not have the classroom teachers with food safety certification. 52.4% of managers did not have food hygiene and safety certification; 25% did not have medical examination. 95.8% of schools had a contract for safe food supply. 12.5% of schools had packaged food unsatisfied with food safety standards; 41.7% of schools did not have water tested periodically; Street foods sold on campus were not qualified for food safety in tearm of commodities and personal hygiene practices of the sellers.

Nghiên cứu thực trạng an toàn thực phẩm tại bếp ăn tập thể các trường mầm non tại thành phố Nam Định năm 2016

Nghiên cứu tại 24 trường mầm non ở thành phố Nam Định cho thấy: Chỉ có 2 trường (8,3%) đạt đủ các tiêu chí về an toàn thực phẩm (ATTP.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu tại 24 trường mầm non ở thành phố Nam Định cho thấy: Chỉ có 2 trường (8,3%) đạt đủ các tiêu chí về an toàn thực phẩm (ATTP); Phần lớn được xây dựng trước năm 2010, nhiều cơ sở xuống cấp, diện tích bếp không đạt; thiết kế không theo nguyên tắc 1 chiều; Dụng cụ ăn uống: 12,8% chưa đạt yêu cầu; 100% số trường không đủ số nhân viên nấu ăn theo quy định. Tất cả (100%) số trường giáo viên đứng lớp không được xác nhận kiến thức ATTP. Có 52,4% người quản lý không có giấy xác nhận kiến thức ATTP; 25% không khám sức khỏe; 95,8% số trường có hợp đồng về nguồn cung cấp TP an toàn; 12,5% trường có nhãn mác TP bao gói sẵn chưa đạt yêu cầu ATTP; 41,7% trường không có xét nghiệm nước định kỳ; Thức ăn đường phố được bán trong khuôn viên trường chưa đảm bảo ATTP từ hàng hóa đến thực hành vệ sinh cá nhân của người kinh doanh.