Building a management – oriented street food is indispensable demand of the entire society.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
English summary: Building a management – oriented street food is indispensable demand of the entire society. Results of a study on 128 street food businesses showed that: Percentage of street food businesses that were assessed as eligible food safety accounting for 78.1%; 14.4% still had unclear origin of raw materials, food additives, processing aids; 18.0% of street food businesses did not take a medical examination as prescribed. Some food additives found were not in the list; 08 frying oil samples (23.5%) were detected positive for the use of rancid scorched several times; starch was found in 24 samples of food utensils (bowls, plates after cleaning); 30.0% of beverage samples, 20% of the samples products processed from cereals (rice vermicelli, noodles, bread rolls, rolls, cakes molded…) did not meet Coliform bacteria standards; 60% of samples of vegetables eaten raw, 40.0% of beverage sample, 20% of processed meat and grain samples did not meet standards of the Escherichia coli bacterium.
Xây dựng một đính hướng quản lý thức ăn đường phố là nhu cầu tất yếu của một xã hội đang phát triển.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
Tóm tắt tiếng Việt: Xây dựng một đính hướng quản lý thức ăn đường phố là nhu cầu tất yếu của một xã hội đang phát triển. Kết quả nghiên cứu 128 cơ sở kinh doanh dịch vụ ăn uống trên thành phố Bắc Giang cho thấy: Tỷ lệ cơ sở kinh doanh thức ăn đường phố được đánh giá đủ điều kiện an toàn thực phẩm (ATTP) chiếm 78,1%; Còn 14,4% nguồn gốc nguyên liệu, phụ gia thực phẩm, chất hỗ trợ chế biến của các cơ sở kinh doanh thức ăn đường phố thường không rõ ràng; 18,0% người kinh doanh thức ăn đường phố chưa thực hiện khám sức khỏe theo quy định; Còn phát hiện thực phẩm sử dụng phụ gia không có trong danh mục; phát hiện 08 mẫu dầu rán (chiếm 23,5%) dương tính với độ ôi khét do sử dụng lại nhiều lần; 24 mẫu dụng cụ chứa đựng thực phẩm (bát, đĩa sau khi đã vệ sinh) còn phát hiện thấy tinh bột; 30,0% mẫu nước giải khát, 20% mẫu sản phẩm chế biến từ ngũ cốc (bún, bánh phở, bánh giò, bánh cuốn, bánh đúc…0 không đảm bảo tiêu chuẩn về vi khuẩn Coliforms; 60% mẫu rau ăn sống, 40,0% mẫu nước giải khát, 20% mẫu thịt đã qua chế biến và các sanrp hẩm chế biến từ ngũ cốc không đảm bảo tiêu chuẩn về vi khuẩn Escherichia coli.