CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Microbiological and physiochemical contamination in packaged products in the market of Tay Nguyen
15 views
share

There were 1074 food samples with 5 foods groups (bottles drinking water, natural mineral water, soft drinks, alcoholic beverages, powder milk), which have been circulated in the market at Tay Nguyen provinces were inspected for food quality from May 2014 to Dec 2015. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

English summary: There were 1074 food samples with 5 foods groups (bottles drinking water, natural mineral water, soft drinks, alcoholic beverages, powder milk), which have been circulated in the market at Tay Nguyen provinces were inspected for food quality from May 2014 to Dec 2015. The results showed that 17.2% food samples failed to meet the food hygiene standards and the groups had a highest contamination rate were bottled drinking water and alcoholic beverages. The cause of contamination was due to total Coliforms, E. coli, Pseu. aeroginosa, Clostridia, Streptococci fecal, nitrate (No3-), and aldehyde, methanol. The microbiological criteria physiochemical standards of natural mineral water, soft drink, powder milk are within permissible limit.

Tình trạng ô nhiễm vi sinh và hóa lý trên một số sản phẩm thực phẩm bao gói sẵn xuất và lưu thông tại Tây Nguyên

Kết quả nghiên cứu toàn bộ cơ sở kinh doanh thực phẩm trên địa bàn tỉnh Tây Nguyên cho thấy: Khảo sát chất lượng 1074 mẫu thực phẩm, thuộc 5 nhóm thực phẩm (nước uống đóng chai; nước khoáng thiên nhiên; đồ uống không cồn; đồ uống có cồn; sữa bột) từ tháng 05/2014 đến tháng 12/2015 lưu thông trên thị trường tại 5 tỉnh Tây Nguyên. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu toàn bộ cơ sở kinh doanh thực phẩm trên địa bàn tỉnh Tây Nguyên cho thấy: Khapr sát chất lượng 1074 mẫu thực phẩm, thuộc 5 nhóm thực phẩm (nươc uống đóng chai; nước khoáng thiên nhiên; đồ uống không cồn; đồ uống có cồn; sữa bột) từ tháng 05/2014 đến tháng 12/2015 lưu thông trên thị trường tại 5 tỉnh Tây Nguyên cho thấy: Có 17,2% mẫu thực phẩm không đạt về tiêu chuẩn vệ sinh. Nhóm sản phẩm có tỷ lệ ô nhiễm cao là nước uống đóng chai và đồ uống có cồn. Nguyên nhân ô nhiễm: Coliforms tổng số, E. coli, Pseu. Aeroginosa, Clostridia, Streptococci feacal (khuẩn đường ruột), nitrat (NO3-), methnol và andehyt. Chỉ tiêu vi sinh vật và hóa lý của nhóm sản phẩm nước khoáng thiên nhiên; đồ uống không cồn; sản phẩm sữa bột đều nằm trong giới hạn cho phép.