Some indicators on food safety of pork meat in Hanoi market in 2005
                    
        
        
                        In November 2005, 35 pork meat samples were collected in 6 large markets in 5 districts in Hanoi to identify the concentration of some heavy metals such as Pb, Cd, Cu and As, and the residue of Enrofloxacin antibiotic micro-organism contamination with E.Coli and Salmonella in the pork meat. 
                     
        
                        Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.2, No.3+4, November, Year 2006
Author: Dao To Quyen, Le Hong Dung, Pham Thanh Yen, Tran Thang, Bui Thi Ngoan
Summary:
In November 2005, 35 pork meat samples were collected in 6 large markets in 5 districts in Hanoi to identify the concentration of some heavy metals such as Pb, Cd, Cu and As, and the residue of Enrofloxacin antibiotic micro-organism contamination with E.Coli and Salmonella in the pork meat. The results revealed that: The concentration of Pb was 0.101mg/kg ± 0.080, of Cd: 0.064mg/kg±0.066; of Cu: 1.030 mg/kg±0.066; of As: 0.0132mg/kg ±0.01 29. All indicators were within the limits allowed  by the Ministry of Health for heavy metals. However, referred to European standards, there were 45.2% and 37% of the samples having Pb and Cd concentration over the limits, respectively.
- The concentration of Cd in 100 grams of pork meat took 64% of the maximum recommended daily allowance for children under 2.
 
 
- Residue of Enrofloxacin antibiotic in the pork in Hanoi appeared in 11 out of 35 (around 31.4%). In these samples, mean concentration of the residue was 0.0037mg/kg  (0,0090-0.0123) and none of them was over the maximum residue limits (MRL) of EU.
 
 
- The contamination of E.Coli in the pork meat of Hanoi market took 40% and the mean magni-tude of contamination was 23 MPN/g. There was 25.7% (9 out of 35) did not meet the Ministry of Health’s standard for Salmonella contamination. In those samples, there were several species presented, such as Salmonella Anatum (5/9), Derby (2/9), Newport (1/9) and Weltevrenden (1/9).
 
Keyword: Contamination, food safety, pork.
                     
        
        
        
                        Một số chỉ tiêu ô nhiễm ATVSTP của thịt lợn tại thị trường Hà Nội năm 2005
                    
        
                        Từ tháng 11/2005, 35 mẫu thịt lợn gồm 17 mẫu thịt mông sấn & 18 mẫu thịt nạc đùi đã được thu thập tại 6 chợ lớn thuộc 5 quận của Hà Nội để xác định hàm lượng một số kim loại nặng (KLN) như: chì (Pb), cadimi (Cd), đồng (Cu) & asen (As), định lượng tồn dư kháng sinh Erofloxacin cũng như mức độ nhiễm E.Coli và Salmonella trong thịt lợn. 
                     
        
                        Tạp chí Dinh dưỡng và Thực phẩm - Tập 2, Số 3+4, Tháng 11, Năm 2006
Tác giả: Đào Tố Quyên, Lê Hồng Dũng, Phạm Thanh Yến, Trần Thắng, Bùi Thị Ngoan
Tóm tắt: 
Từ tháng 11/2005, 35 mẫu thịt lợn gồm 17 mẫu thịt mông sấn & 18 mẫu thịt nạc đùi đã được thu thập tại 6 chợ lớn thuộc 5 quận của Hà Nội để xác định hàm lượng một số kim loại nặng (KLN) như: chì (Pb), cadimi (Cd), đồng (Cu) & asen (As), định lượng tồn dư kháng sinh Erofloxacin cũng như mức độ nhiễm E.Coli và Salmonella trong thịt lợn. Kết quả cho thấy:
- Hàm lượng trung bình trong các mẫu thịt lợn về Pb: 0,101mg/kg ± 0,080, Cd: 0,064mg/kg ± 0,066; Cu: 1,030 mg/kg± 0,066; As: 0,0132mg/kg ± 0.0129mg/kg ± 0.0129. Tất cả các mẫu đều nằm trong giới hạn cho phép của Bộ Y tế về KLN, nhưng so với quy định của châu Âu thì có tới 45,2% & 37% mẫu có hàm lượng chì & cadimi vượt quá quy định cho phép. Lượng Cadimi trong 100g thịt lợn sẽ chiếm 64% lượng tối đa cho phép ăn vào hàng ngày của trẻ em dưới 2 tuổi.
 
 
- Dư lượng kháng sinh Erofloxacin trong thịt lợn ở Hà Nội có tỷ lệ 11/35 mẫu (khoảng 31,4%). Trong các mẫu có dư lượng Erofloxacin thì hàm lượng trung bình khoảng 0,0037mg/kg (0,0090-0.0123) và không có mẫu nào vượt quá giới hạn tối đa cho phép (MRLs) của ủy ban châu Âu.
 
 
- Tỷ lệ nhiễm E.Coli trong thịt lợn tại thị trường Hà Nội hiện nay là 40% và mức độ nhiễm trung bình là 23MPN/g. Có 25,7& (9/35) mẫu thịt lợn không đạt tiêu chuẩn của Bộ y tế về nhiễm Salmonella. Trong đó là các chủng Salmonella Anatum (5/9), Derby (2/9), Newport (1/9) và Welterenden (1/9).
 
Từ khóa: Ô nhiễm, an toàn vệ sinh thực phẩm, thịt lợn.
                     
        
                                    
                Đào Tố Quyên, Lê Hồng Dũng, Phạm Thanh Yến, Trần Thắng, Bùi Thị Ngoan