CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Case study: improve bone quality with a proper diet and exercis, implemented in 4 years for one person > 60 y old
12 views
share

Tạp chí dinh dưỡng năm 2022- Tập 18 số 3 + 4 năm 2022

Abstract

Aims: To evaluate the effects of proper dietary and exercise practice on bone mineral density mass (BMD), bone quality index (BQI), and broadband ultrasound attenuation (BUA)  in a person aged 60 years.

Methods: The daily diet provides 2000Kcal, 1200mg Ca, 1.7mg protein/kg of body weight, 3800IU vitamin D, etc. Exercise  3 times/week x 60 minutes/time with moderate and heavy intensity; 45minutes daily with moderate and light intensity, and 8 hours working at office. Bone quality measured by QUS instrument every 6 months.

Results:  At the beginning of the intervention, the T-score of heel bone was -2.4 (64.5%, high risks of osteoporosis), and increased to 0.8 (113% of good level) at the end of the intervention. Other indicators such as BQI and BUA also improved from 69.1pt & 39.5dB/MHz at the beginning to 121.1 pt (+95.6%) and 108.1dB/MHz (+173.7%) at the 48th month, respectively.

Conclusion: A proper diet and exercise improved bone quality recovery in the elders.

Cải thiện chất lượng xương bằng chế độ ăn và hoạt động thể lực hợp lý ở người trên 60 tuổi

Tạp chí dinh dưỡng năm 2022- Tập 18 số 3 + 4 năm 2022

Tóm tắt

Mục tiêu: Đánh giá thiệu quả cải thiện mật độ xương (MMD), chất lượng xương (BQI), mức cản siêu âm (BUA), bằng chế độ ăn và tập thể lực hợp lý ở người >60 tuổi.

Phương pháp: Khẩu phần ăn trung bình /ngày 2000Kcal, 1200mg Ca, 1,7g protein /kg cân nặng, 800IU vitamin D3. Tập thể dục 3 buổi/tuần x 60 phút/buổi với kháng trở mức độ vừa và nặng, 45 phút dưỡng sinh vào mỗi buổi sáng, 8h làm việc tại văn phòng. Đo mật độ xương (bone mineral density, BMD) gót chân bằng máy siêu âm định lượng (quantitative ultrasound, QUS) 6 tháng/lần.

Kết quả: Bắt đầu can thiệp đối tượng có T-score xương -2,4 (đạt 64,5%, nguy cơ loãng xương), sau 48 tháng thực hiện, T-score xương là 0,8 (113,9%, mức tốt); các chỉ số khác như chất lượng xương (BQI), BUA cũng tăng  từ  69,1 điểm, 39,5dB/MHz khi bắt đầu can thiệp lên 121,1điểm (tăng 95,6%) và 108,1dB/MHz sau 48 tháng.

Kết luận: Chế độ ăn và tập luyện hợp lý có tác dụng tốt phục hồi chất lượng xương ở người cao tuổi.