CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutritional status and related factors among inpatients treatment at endocrinology department 108 military central hospital
15 views
share

Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.25, No.1, Year 2025

(Link to the journal issuehttps://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/59)

Abstract

Aims: This study aims to survey on nutritional status and study of some related factors of inpatients at Endocrinology Department, 108 Military Central Hospital.

Methods: A cross -sectional study was conducted with 890 inpatients admitted treatment at The Endocrinology Department 108 Military Central Hospital from January, 2023 to January, 2024, using SGA, BMI to assess nutritional status.

Results: The rate of patients at risk of malnutrition according to SGA was 53.1%. The rate of malnutrition according to BMI was 10.0%. Patients ≥ 60 years old had  6.9  times more likely to  bemalnutrition  than  the  group  <60  years  old (p<0.05). Patients  with  more  than  two  diseases  had  2.7-fold greater  odds  of havingmalnutrition (p<0.05) and the anemic group had 8.5 times more likely to bemalnutrition than the non-anemic group  (p<0.05). Patients  fed  through a gastric tube had 9.2 times more likely to suffer frommalnutrition than the group that ate well by mouth (p<0.05)

Conclusion: Patients at risk of malnutrition when admitted to hospital account for a high proportion. There is a relationship between malnutrition risk and age, comorbidities, anemia  status  and  feeding  route. Therefore, screening  upon admission should be performed assoon as possible to detect malnutrition risk in order to have an intervention orientation, minimizing complications.

Key words: nutritional status, inpatients, 108 Military Central Hospital

Tài liệu tham khảo

1. Barker LA, Gout BS, Crowe TC. Hospital malnutrition: prevalence, identification and impact on patients and the healthcare system. Int J Environ Res Public Health. 2011;8(2): 514-527.

2. Weimann A, Braga M, Harsanyi L et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Surgery including organ transplantation. Clin Nutr, 2006; 25(2): 224-244.

3. Khúc Thị Hồng Anh. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh nhập viện và một số yếu tố liên quan tại khoa nội Bệnh viện Đa khoa Đống Đa năm 2018. Đề tài cấp trường, 2018, Trường Cao đẳng y tế Hà Nội

4. Ngô Thư Văn. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân điều trị nội trú tại Bệnh viện Y học cổ truyền Tỉnh Nam Định. Tạp chí Y học Việt Nam. 516(2): 200-210.

5. WHO Expert Consultation (2004) Appropriate bodymass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. The Lancet 363(9403): 157-163

6. Namazi N, Atlasi R, Aletaha A et al. Trend of nutrition research in endocrine disorders, gaps, and future plans: a collection of experiences of an endocrinology research institute. J Diabetes Metab Disord, 2021: 1-8.

7. Van Vliet IMY, Gomes-Neto AW, de Jong MFC et al. High prevalence of malnutrition both on hospital admission and predischarge. Nutrition, 2020. 77: 110814.

8. Trịnh Thị Ngọc Huyền. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2021. 146(10):150-157.

9. Dương Thanh Tịnh. Một số yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 2022. 5(04): 124-133.

10. Liu GX, Chen Y, Yang YX et al. Pilot study of the Mini Nutritional Assessment on predicting outcomes in older adults with type 2 diabetes. Geriatr Gerontol Int, 2017. 17(12): 2485-2492.

11. Sanz París A, García JM. Malnutrition prevalence in hospitalized elderly diabetic patients. Nutr Hosp, 2013. 28(3): 592-9.

12. Sahay M, Kalra S, Badani R et al.,Diabetes and Anemia: International Diabetes Federation (IDF) - Southeast Asian Region (SEAR) position statement. Diabetes Metab Syndr, 2017. 11(2): 685-695.

13. Kurien M, Williams J, Sanders DS. Malnutrition in healthcare settings and the role of gastrostomy feeding. Proc Nutr Soc. 2017;76(3):352-360.

Thực trạng dinh dưỡng ở người bệnh điều trị nội trú tại khoa nội tiết Bệnh viện Trung ương Quân Đội 108

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 21, Số 1, Năm 2025 

(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/59)

Tóm tắt 

Mục tiêu: Khảo sát tình trạng dinh dưỡng và tìm hiểu một số yếu tố liên quan ở người bệnh điều trị nội trú tại khoa Nội tiết Bệnh viện Trung ương Quân đội 108.

Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành với cỡ mẫu 890 người bệnh bắt đầu điều trị nội trú từ tháng 1 năm 2023 đến tháng 1 năm 2024, sử dụng bộ công cụ SGA và chỉ số BMI để đánh giá tình trạng dinh dưỡng.

Kết quả: Tỷ lệ người bệnh có nguy cơ suy dinh dưỡng (SDD) theo SGA chiếm 53,1%. SDD theo BMI chiếm 10,0%. Người bệnh ≥ 60 tuổi có khả năng (odds) bị SDD cao hơn 6,9 lần so với nhóm <60 tuổi (p<0,05). Người mắc >2 bệnh có khả năng bị SDD cao hơn 2,7 lần so với nhóm ≤ 2 bệnh (p<0,05) và nhóm thiếu máu có khả năng SDD cao hơn 8,5 lần so với nhóm không thiếu máu (p<0,05). Người bệnh nuôi ăn qua sonde dạ dày có khả năng SDD cao hơn 9,2 lần so với nhóm tự ăn tốt qua đường miệng (p<0,05).

Kết luận: Người bệnh có nguy cơ SDD khi nhập viện chiếm tỷ lệ cao. Có mối liên quan giữa nguy cơ SDD với tuổi, các bệnh đồng mắc, tình trạng thiếu máu và đường nuôi dưỡng. Vì vậy, việc sàng lọc ngay từ khi nhập viện cần phải được thực hiện càng sớm càng tốt để phát hiện nguy cơ SDD, từ đó có định hướng can thiệp, hạn chế tối đa biến chứng.

Từ khóa: Thực trạng dinh dưỡng, nội trú, Bệnh viện Trung ương Quân đội 108.

Tài liệu tham khảo

1. Barker LA, Gout BS, Crowe TC. Hospital malnutrition: prevalence, identification and impact on patients and the healthcare system. Int J Environ Res Public Health. 2011;8(2): 514-527.

2. Weimann A, Braga M, Harsanyi L et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Surgery including organ transplantation. Clin Nutr, 2006; 25(2): 224-244.

3. Khúc Thị Hồng Anh. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của người bệnh nhập viện và một số yếu tố liên quan tại khoa nội Bệnh viện Đa khoa Đống Đa năm 2018. Đề tài cấp trường, 2018, Trường Cao đẳng y tế Hà Nội

4. Ngô Thư Văn. Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân điều trị nội trú tại Bệnh viện Y học cổ truyền Tỉnh Nam Định. Tạp chí Y học Việt Nam. 516(2): 200-210.

5. WHO Expert Consultation (2004) Appropriate bodymass index for Asian populations and its implications for policy and intervention strategies. The Lancet 363(9403): 157-163

6. Namazi N, Atlasi R, Aletaha A et al. Trend of nutrition research in endocrine disorders, gaps, and future plans: a collection of experiences of an endocrinology research institute. J Diabetes Metab Disord, 2021: 1-8.

7. Van Vliet IMY, Gomes-Neto AW, de Jong MFC et al. High prevalence of malnutrition both on hospital admission and predischarge. Nutrition, 2020. 77: 110814.

8. Trịnh Thị Ngọc Huyền. Tình trạng dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Nội tiết Trung ương năm 2020. Tạp chí Nghiên cứu Y học, 2021. 146(10):150-157.

9. Dương Thanh Tịnh. Một số yếu tố liên quan đến tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị tại Bệnh viện Đa khoa tỉnh Nam Định. Tạp chí Khoa học Điều dưỡng, 2022. 5(04): 124-133.

10. Liu GX, Chen Y, Yang YX et al. Pilot study of the Mini Nutritional Assessment on predicting outcomes in older adults with type 2 diabetes. Geriatr Gerontol Int, 2017. 17(12): 2485-2492.

11. Sanz París A, García JM. Malnutrition prevalence in hospitalized elderly diabetic patients. Nutr Hosp, 2013. 28(3): 592-9.

12. Sahay M, Kalra S, Badani R et al.,Diabetes and Anemia: International Diabetes Federation (IDF) - Southeast Asian Region (SEAR) position statement. Diabetes Metab Syndr, 2017. 11(2): 685-695.

13. Kurien M, Williams J, Sanders DS. Malnutrition in healthcare settings and the role of gastrostomy feeding. Proc Nutr Soc. 2017;76(3):352-360.