Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của trẻ 0-23 tháng tuổi và thực hành nuôi dưỡng trẻ tại 6 xã vùng dân tộc thiểu số thuộc 2 tỉnh Lào Cai và Đắc Lắc.
Phương pháp: Điều tra cắt ngang mô tả, thu thập số liệu nhân trắc của toàn bộ 793 trẻ 0-23 tháng tuổi và hỏi ghi 301 bà mẹ có con nhỏ sử dụng bộ câu hỏi về thực hành nuôi dưỡng trẻ nhỏ của WHO 2021.
Kết quả: Tình trạng dinh dưỡng của trẻ em 0-23 tháng tuổi: Tỷ lệ SDD nhẹ cân, thấp còi, gầy còm là 14,6%, 24,5%, và 6,2%. Có 75,4% bà mẹ khám thai trên 3 lần/thai kỳ, tỷ lệ sinh tại bệnh viện là 79,9%. Tỷ lệ bú sớm trong 1h đầu sau sinh là 32,2%, tỷ lệ nuôi con bằng sữa mẹ (NCBSM) hoàn toàn là 44,8%, tỷ lệ bú mẹ đến 2 tuổi là 31,7%. Tỷ lệ trẻ được ăn bổ sung (ABS) đúng thời điểm là 49,5%, tỷ lệ trẻ được cho ăn bổ sung sớm trước 6 tháng 39,5%. Tỷ lệ trẻ được ABS đúng, đủ và đúng đủ lần lượt là 29,2%, 77,1%, 27,9%. Tỷ lệ thức ABS của trẻ có nguồn gốc động vật và ăn rau lần lượt là 59,6% và 55%.
Kết luận: Tình trạng dinh dưỡng của trẻ đã có những cải thiện nhưng các thực hành về NCBSM và ABS chưa đạt tối ưu, cần tăng cường hơn nữa các can thiệp dinh dưỡng thiết yếu trong đó có truyền thông.
Aims: To assess the nutritional status of children aged 0-23 months and child feeding practices in 6 communes of ethnic minorities in Lao Cai and Dac Lac provinces.
Methods: A cross-sectional survey was conducted to collect anthropometric data of all 793 children aged 0-23 months in 6 communes in 2 provinces. 301 mothers with young children were interviewed on Infant and Young Child Feeding Practice (IYCF) questionnaire using WHO 2021 references.
Results: Nutritional status of children aged 0-23 months: The prevalence of underweight, stunting and wasting was 14.6%, 24.5%, and 6.2%. IYCF practices: 75.4% of mothers had more than 3 prenatal check-ups during pregnancy, the percentage of delivering in hospital was 79.9%. The percentage of early initiation of breastfeeding, exclusive breastfeeding under 6 months and continued breastfeeding up to 2 years of age was 32.2%, 44.8%, and 31.7%. The percentage of age-appropriate weaning is 49.5%. The percentage of early introduction of weaning food before 6 months was 39.5%. The percentage of minimum dietary diversity, minimum meal frequency, and minimum acceptable diet was 29.2%, 77.1%, and 27.9%, respectively. The percentage of feeding animal sources foods and vegetables to children was 59.6% and 55%, respectively.
Conclusion: The nutritional status of children has improved but practices on breastfeeding and complementary feeding were still not optimal. Essential nutritional interventions including communication need to be further strengthened.