CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

A local based food security intervention targeted group communication activities to improve nutritional status of children under five years old in Lao Cai province, Vietnam
7 views
share

Background: Poor breastfeeding practices and inadequate consumption of locally available food in maternal and child health and nutrition care were existing public health issues in Lao Cai. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 18 - Số 2E - Vol.18 - No.2E - Năm 2022/ Year 2022

English summary: Background: Poor breastfeeding practices and inadequate consumption of locally available food in maternal and child health and nutrition care were existing public health issues in Lao Cai. Methods: A model focused on group communication to promote the consumption of local food for supplementary meals; and increased food availability to improve the quality of supplementary meals was conducted in Thao Chu Phin and Ban Pho commune, Lao Cai province from 2014 to 2016 to assess the effectiveness of the intervention in improving knowledge, attitude, and practice of primary caregivers for IYCF, and improving the nutrition status of children under five years old in the communes. Results: Percentage of primary care givers who had correct knowledge about food diversity for complementary feeding significantly increased from 15.5% to 56.9% (p<0.001). More food was given to children for complementary feeding (all p<0.05). The prevalence of stunting significantly reduced at the conclusion of the intervention (p<0.01). Anthropometric indicators, except for weight improved at the end of the study (all p<0.05).Conclusion: The intervention of local-based food security and enhancing group communication was effective in improving the knowledge, attitude, and practice of primary caregivers on IYCF, anthropometric indicators, and in reducing childhood stunting.

A local based food security intervention targeted group communication activities to improve nutritional status of children under five years old in Lao Cai province, Vietnam

Cơ sở: Thực hành nuôi con bằng sữa mẹ kém và tiêu thụ không đủ thực phẩm sẵn có tại địa phương để chăm sóc sức khỏe bà mẹ và trẻ em và dinh dưỡng là những vấn đề sức khỏe cộng đồng đang tồn tại ở Lào Cai. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 18 - Số 2E - Vol.18 - No.2E - Năm 2022/ Year 2022

Tóm tắt tiếng Việt: Cơ sở: Thực hành nuôi con bằng sữa mẹ kém và tiêu thụ không đủ thực phẩm sẵn có tại địa phương để chăm sóc sức khỏe bà mẹ và trẻ em và dinh dưỡng là những vấn đề sức khỏe cộng đồng đang tồn tại ở Lào Cai. Phương pháp: Một mô hình tập trung vào truyền thông nhóm để thúc đẩy việc tiêu thụ thực phẩm địa phương cho các bữa ăn phụ; và tăng cường cung cấp thực phẩm để cải thiện chất lượng bữa ăn bổ sung đã được thực hiện tại xã Thào Chu Phìn và Bản Phố, tỉnh Lào Cai từ năm 2014 đến năm 2016 nhằm đánh giá hiệu quả của can thiệp trong việc nâng cao kiến thức, thái độ và thực hành của người chăm sóc ban đầu về NCBSM, cải thiện tình trạng dinh dưỡng của trẻ em dưới 5 tuổi trên địa bàn các xã. Kết quả: Tỷ lệ người chăm sóc chính có kiến thức đúng về đa dạng thức ăn để cho ăn bổ sung tăng đáng kể từ 15,5% lên 56,9% (p <0,001). Cho trẻ ăn bổ sung nhiều thức ăn hơn (tất cả p <0,05). Tỷ lệ SDD thể thấp còi giảm rõ rệt khi kết thúc can thiệp (p <0,01). Các chỉ số nhân trắc học, ngoại trừ cân nặng được cải thiện vào cuối nghiên cứu (tất cả p <0,05). , các chỉ số nhân trắc học, và giảm thiểu tình trạng thấp còi ở trẻ em.