Food culture and Vietnamese food culture from the views of yin-yang phylosophy
                    
        
        
                        The author emphasized the importance of Yin and Yang and its interaction on food culture and health protection. Understanding Yin and Yang philosophy will help to combine traditional experiences with modern knowledge in eating and drinking.
                     
        
                        Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.3, No.4, December, Year 2007
Author: Tran Ngoc Them
Summary:
Yin-yang philosophy is the principle coordinating all facets of life, particularly in food cultures and health protection. In food culture as well as in Western and Eastern medicine, the common mistakes so far have derived from the basic cause that the rules of Yin/Yang philosophy were not consciously and unconsciously followed or respected as they should be. This article mentioned some serious common mistakes appearing in other writings on food culture and health protection. It emphasized the 5 closely related facets of Yin-Yang harmony in Vietnamese food culture, which are (a) Yin-Yang harmony of object (food); (b) Yin-Yang harmony of subject (human); (c) Yin-Yang harmony between subject and environment; Yin-Yang harmony between subject and time (season); (e) Yin-Yang harmony between subject and activities (work).
 
Keyword: Yin-Yang philosophy, food culture, Vietnamese food culture, Yin-Yang harmony.
                     
        
        
        
                        Ẩm thực và ẩm thực Việt Nam từ góc nhìn triết lý âm dương
                    
        
                        Triết lý âm dương chính là nguyên lý điều phối mọi mặt của cuộc sống, trong đó rõ rệt nhất là lĩnh vực ẩm thực và giữ gìn sức khỏe. Các thành tựu trong âm thực và y dược Đông – Tây lâu nay có thể có được do nhiều nguyên nhân, nhưng mọi sai lầm đã mắc phải thì đều do hữu thức hoặc vô thức không tuân thủ các quy luật của triết lý âm dương, không...
                     
        
                        Tạp chí Dinh dưỡng và thực phẩm - Tập 3, Số 4, Tháng 12, Năm 2007
Tác giả: Trần Ngọc Thêm
Tóm tắt:
Triết lý âm dương là nguyên lý điều phối mọi mặt của cuộc sống, trong đó rõ rệt nhất là lĩnh vực ẩm thực và giữ gìn sức khoẻ. Trong lĩnh vực ẩm thực và y dược Đông-Tây, mọi sai lầm đã mắc phải lâu nay đều có nguyên nhân chủ yếu là do hữu thức hoặc vô thức không tuân thủ các quy luật của triết lý âm dương, không coi trọng đúng mức vai trò của nó. Bài viết nói về một số sai lầm nghiêm trọng thường mắc phải trong các tài liệu viết về ẩm thực và giữ gìn sức khoẻ. Đồng thời đi sâu vào năm phương diện liên quan mật thiết với nhau của sự hài hòa âm dương trong ẩm thực Việt Nam là: (a) Sự hài hòa âm dương của khách thể (thức ăn); (b) Sự hài hòa âm dương của chủ thể (con người); (c) Sự hài hòa âm dương giữa chủ thể với không gian (con người với môi trường tự nhiên); (d) Sự hài hòa âm dương giữa chủ thể với thời gian (con người với mùa); (e) Sự hài hòa âm dương giữa chủ thể với hoạt động (con người với công việc).
 
Từ khóa: Triết lý âm dương, ẩm thực, ẩm thực Việt Nam, hài hòa âm dương.