The study was conducted using epidemiological method in a cross sectional survey of 160 patients with type II diabetes aged 30-60 years old at the Endocrine and Neurological Department in Hung Yen General Hospital.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 3 - Tháng 5/ Vol.13 - No.3 - May - Năm 2017/ Year 2017
English summary: The study was conducted using epidemiological method in a cross sectional survey of 160 patients with type II diabetes aged 30-60 years old at the Endocrine and Neurological Department in Hung Yen General Hospital. It aimed to describe dietary intake of the study population. Research results showed that subjects usually ate three meals a day. Only 41.9% of the patients ate on time. Energy intake of the subjects was 1365.6±383.9 kcal. Only 32.5% of respondents met their energy requirement; 55% of the subjects met protein requirement; 73.8% of subjects meet lipid requirement; 28.8% of the subjects met the carbohydrates requirement. Malnourished patients often had low energy intake and overweight - obese ones were more commonly found having exceeded diet.
Nghiên cứu được tiến hành từ 10/2016 – 2/2017 theo phương pháp dịch tễ học mô tả qua điều tra cắt ngang trên 160 bệnh nhân mắc bệnh ĐTĐ type 2 từ 30 – 60 tuổi điều trị tại Khoa Nội tiết – thần kinh Bệnh viện đa khoa Hưng Yên, với mục tiêu mô tả đặc điểm khẩu phần của đối tượng nghiên cứu.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 3 - Tháng 5/ Vol.13 - No.3 - May - Năm 2017/ Year 2017
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu được tiến hành từ 10/2016 – 2/2017 theo phương pháp dịch tễ học mô tả qua điều tra cắt ngang trên 160 bệnh nhân mắc bệnh ĐTĐ type 2 từ 30 – 60 tuổi điều trị tại Khoa Nội tiết – thần kinh Bệnh viện đa khoa Hưng Yên, với mục tiêu mô tả đặc điểm khẩu phần của đối tượng nghiên cứu. Kết quả nghiên cứu cho thấy đối tượng nghiên cứu thường ăn 3 bữa/ ngày. Chỉ có 41,9% bệnh nhân thực hiện ăn đúng giờ. Năng lượng khẩu phần của đối tượng là 1365,6±383,9 kcal. Chỉ có 32,5% đối tượng đạt nhu cầu năng lượng; 55% đối tượng đạt nhu cầu protein; 73,8% đối tượng đạt nhu cầu lipid; 28,8% đối tượng đạt nhu cầu glucid. Bệnh nhân SDD thường có khẩu phần ăn thiếu năng lượng và những người thừa cân - béo phì thường gặp ở những đối tượng có khẩu phần ăn thừa năng lượng.