CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Evaluating the effectiveness of nutritional supplements on respiratory distress patients at Thaibinh General Hospital between 2016 and 2017
5 views
share

A prospective study evaluating the effectiveness of nutritional supplements on 121 respiratory distress patients at the intensive care unit indicated feeding via the gastric tube using self-produced nutritional products with locally available foods such as rice, green beans, chicken eggs, bean sprouts, cooking oil, sugar, milk, meat.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017

English summary: A prospective study evaluating the effectiveness of nutritional supplements on 121 respiratory distress patients at the intensive care unit indicated feeding via the gastric tube using self-produced nutritional products with locally available foods such as rice, green beans, chicken eggs, bean sprouts, cooking oil, sugar, milk, meat. The energy density of the soup broth was 1,014 kcal/ 1,000ml solution. The percentage of energy supplied by Protein, Lipid and Glucid was 21.8%; 21.6% and 56.7%, respectively. The results showed that the average of solution used among patient was 1735 ml per day, 1757 kcal per day. The intake of at least one meal was 150ml, at most one meal was 400ml. During 100% of patients with no reflux and gastrointestinal disturbances, 100% of patients did not exhibit CPR during feeding. The prevalence of malnutrition pre-feeding was 16.5%, after feeding was 13.2%. Testing for nutritional subclinical indices such as whole blood protein, serum albumin after feeding with nutritional products was not statistically significant with p> 0.05.

Đánh giá hiệu quả nuôi dưỡng bằng sản phẩm dinh dưỡng trong chăm sóc người bệnh thở máy tại bệnh viện đa khoa tỉnh Thái Bình từ năm 2016 đến năm 2017

Nghiên cứu tiến cứu đánh giá hiệu quả sử dụng sản phẩm súp dinh dưỡng trên 121 bệnh nhân thở máy tại khoa Hồi sức tích cực-chống độc có chỉ định nuôi ăn qua ống thông dạ dày được sử dụng sản phẩm dinh dưỡng tự sản xuất bằng những thực phẩm sẵn có tại địa phương như gạo, đậu xanh, trứng gà, giá đỗ, dầu ăn, đường, sữa, thịt. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017

Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu tiến cứu đánh giá hiệu quả sử dụng sản phẩm súp dinh dưỡng trên 121 bệnh nhân thở máy tại khoa Hồi sức tích cực-chống độc có chỉ định nuôi ăn qua ống thông dạ dày được sử dụng sản phẩm dinh dưỡng tự sản xuất bằng những thực phẩm sẵn có tại địa phương như gạo, đậu xanh, trứng gà, giá đỗ, dầu ăn, đường, sữa, thịt. Đậm độ năng lượng của dung dịch súp nuôi dưỡng là 1.014Kcal/1.000ml dung dịch, tỷ lệ % năng lượng do Protid, Lipid và Glucid cung cấp là 21,8:21,6:56,7. Kết quả cho thấy số lượng dung dịch sử dụng cho bệnh nhân trung bình là 1735ml/ ngày, tương ứng 1757Kcal/ ngày. Lượng ăn vào ít nhất 1 bữa là 150ml, nhiều nhất 1 bữa là 400ml. Trong thời gian nuôi dưỡng 100% bệnh nhân không có biểu hiện trào ngược và rối loạn tiêu hóa.100% bệnh nhân không có biểu hiện tắc ống thông trong quá trình nuôi ăn. Tỷ lệ bệnh nhân suy dinh dưỡng trước nuôi ăn là 16,5%, sau nuôi ăn là 13,2%. Xét nghiệm các chỉ số cận lâm sàng liên quan đến dinh dưỡng như protid máu toàn phần, albumin huyết thanh sau nuôi ăn bằng sản phẩm dinh dưỡng thay đổi không có ý nghĩa thống kê với p> 0,05.