Objectives: to evaluate the effectiveness of intervention by food supply on micronutrient deficiencies of malnourished Sandiu minority children from 1 to 5 years old. Methods: A cross-sectional and intervention study was conducted on 144 San Diu minority women and their children of 1 to 5 years old (72 malnourished and 72 non-malnourished) in Dong Hy of Thai Nguyen, from April to November of year 2013.
Journal of Food and Nutrition Sciences - Vol.10, No.4, December, Year 2014
Author: Tran Thi Hong Van, Hua Thi Diem
Summary:
Objectives: to evaluate the effectiveness of intervention by food supply on micronutrient deficiencies of malnourished Sandiu minority children from 1 to 5 years old. Methods: A cross-sectional and intervention study was conducted on 144 San Diu minority women and their children of 1 to 5 years old (72 malnourished and 72 non-malnourished) in Dong Hy of Thai Nguyen, from April to November of year 2013. Results: The rate of micronutrients deficiencies of malnourished San Diu minority children significantly reduced. The proportion of children having less than 3.5 million of Red blood cells/mm3 reduced from 24% to 16%; The proportion of children with Hemoglobin level less than 110g/l reduced from 26% to 14%; The proportion of children with ferritin less than 30 µg/l reduced from 16% to 8%. Conclusions: micronutrient status of malnourished San Diu minority children in Nam Hoa commune, Dong Hy district, Thai Nguyen province was significantly improved after the food-based intervention.
Keyword: micro-nutrient deficiency, food intake, intervention, children, ethnic minority
Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, Thái Nguyên bằng can thiệp khẩu phần. Đối tượng và phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang kết hợp can thiệp khẩu phần được tiến hành trên 144 cặp các bà mẹ và con dưới 5 tuổi người dân tộc Sán Dìu...
Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 10, Số 4, Tháng 12, Năm 2014
Tác giả: Trần Thị Hồng Vân, Đỗ Hàm, Hứa Thị Diễm
Tóm tắt:
Mục tiêu: Đánh giá hiệu quả cải thiện tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, Thái Nguyên bằng can thiệp khẩu phần. Đối tượng và phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang kết hợp can thiệp khẩu phần được tiến hành trên 144 cặp các bà mẹ và con dưới 5 tuổi người dân tộc Sán Dìu (72 bà mẹ có con suy dinh dưỡng và 72 bà mẹ có con không bị suy dinh dưỡng). Nghiên cứu được tiến hành từ tháng 4 đến 11/2013. Kết quả: tỷ lệ thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ suy dinh dưỡng đã giảm rõ rệt. Số trẻ có chỉ số hồng cầu dưới 3,5 triệu giảm từ 24% xuống còn 16%; Huyết sắc tố dưới 110g/l giảm từ 26% xuống còn 14%; Ferritin huyết thanh dưới 30μg/l giảm từ 16% xuống còn 8%. Kết luận: tình trạng thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ em dưới 5 tuổi bị suy dinh dưỡng, người dân tộc Sán Dìu tại xã Nam Hòa huyện Đồng Hỷ, tỉnh Thái Nguyên đã được cải thiện rõ rệt sau can thiệp khẩu phần dinh dưỡng.
Từ khóa: Thiếu vi chất dinh dưỡng, ăn uống, can thiệp, trẻ em, dân tộc thiểu số