CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

21 views
share
English summary: Effects of intervention using 3 methods combining nutrition education, health management, and daily supplementation of one Nutrient tablet (β-carotene 1 mg, vit. E 10 mg. Vit. C 70mg) for old people have been studied in Thai Binh. The case-controlled community-based intervention design was applied. 243 subjects aged from 60-69 yearls old were divided into 2 groups: Control group (n=121): No intervention; the  intervention group (n=122): Received 3 methods combined. After 3 months of interventions, anthropometric indicators as BMI, body fat were significantly increased compared to control group. Similarly, Hb, β-carotene, retinol levels, the anti-oxidant capacity (MDA level) were significantly improved compared with the beginning and with the control group (p<0.05). The effective index of intervention was 29.9% for the improvement of anemia, 17.7% for low β-carotene , 69.4% for low retinol, and 45% for low vitamin E. There was negative association between the reduction of MDA levels and then increase of retinol, β-carotene; but not with the change of vitamin E level. This intervention could be expanded to larger communities to improve health status of old people.
English summary: Effects of intervention using 3 methods combining nutrition education, health management, and daily supplementation of one Nutrient tablet (β-carotene 1 mg, vit. E 10 mg. Vit. C 70mg) for old people have been studied in Thai Binh. The case-controlled community-based intervention design was applied. 243 subjects aged from 60-69 yearls old were divided into 2 groups: Control group (n=121): No intervention; the  intervention group (n=122): Received 3 methods combined. After 3 months of interventions, anthropometric indicators as BMI, body fat were significantly increased compared to control group. Similarly, Hb, β-carotene, retinol levels, the anti-oxidant capacity (MDA level) were significantly improved compared with the beginning and with the control group (p<0.05). The effective index of intervention was 29.9% for the improvement of anemia, 17.7% for low β-carotene , 69.4% for low retinol, and 45% for low vitamin E. There was negative association between the reduction of MDA levels and then increase of retinol, β-carotene; but not with the change of vitamin E level. This intervention could be expanded to larger communities to improve health status of old people.
Hiệu quả của can thiệp cộng đồng đến tình trạng dinh dưỡng, khả năng chống oxy hóa ở người cao tuổi ở nông thôn Thái Bình
Hiệu quả của 3 biện pháp phối hợp truyền thông, quản lý sức khỏe và bổ sung viên Nutrients (β-carotene 1 mg, vitamin E 10mg, vitamin C 70 mg) hàng ngày trên người cao tuổi trong thời gian 3 tháng đã được triển khai tại Thái Bình. Áp dụng thiết kế nghiên cứu thử nghiệm can thiệp cộng đồng có đối chứng. Có 243 người từ 60-69 tuổi, được chia ra 2...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiệu quả của 3 biện pháp phối hợp truyền thông, quản lý sức khỏe và bổ sung viên Nutrients (β-carotene 1 mg, vitamin E 10mg, vitamin C 70 mg) hàng ngày trên người cao tuổi trong thời gian 3 tháng đã được triển khai tại Thái Bình. Áp dụng thiết kế nghiên cứu thử nghiệm can thiệp cộng đồng có đối chứng. Có 243 người từ 60-69 tuổi, được chia ra 2 nhóm: nhóm đối chứng (n=121): không nhận được can thiệp trên; nhóm can thiệp (n=122): được nhận biện pháp can thiệp tổng hợp trên. Sau 3 tháng can thiệp, các chỉ số nhân trắc BMI, tỷ lệ mỡ có sự cải thiện tốt hơn (p<0.01) so với nhóm chứng. Tương tự, nồng độ Hb, retinol, vitamin E huyết thanh tăng lên rõ rệt (p<0.05); khả năng chống oxy hóa (MDA) cũng tốt hơn nhóm chứng. Hiệu quả can thiệp làm giảm thiếu máu 29,9%; với thiếu β-carotene 17,7%; thiếu retinol: 69,4%; vitamin E thấp 45%, MDA giảm 14,4%. Có sự tương quan ngược chiều giữa giảm nồng độ MDA với tăng nồng độ retinol (B=0,750, p<0,01) và β-carotene (B=0,790; p<0,01), không thấy sự tương quan ý nghĩa với thay đổi vitamin E. Có thể áp dụng biện pháp trên diện rộng, nhằm cải thiện tình trạng sức khỏe người cao tuổi.