English summary: Effects
of intervention using 3 methods combining nutrition education, health
management, and daily supplementation of one Nutrient tablet (β-carotene
1 mg, vit. E 10 mg. Vit. C 70mg)
for old people have been studied in Thai Binh. The case-controlled
community-based intervention design was applied. 243 subjects aged from
60-69 yearls old were divided into 2 groups: Control group (n=121): No
intervention; the intervention group (n=122): Received 3
methods combined. After 3 months of interventions, anthropometric
indicators as BMI, body fat were significantly increased compared to
control group. Similarly, Hb, β-carotene, retinol levels, the
anti-oxidant capacity (MDA level) were significantly improved compared
with the beginning and with the control group (p<0.05). The effective
index of intervention was 29.9% for the improvement of anemia, 17.7% for
low β-carotene , 69.4% for low retinol, and 45% for low vitamin E.
There was negative association between the reduction of MDA levels and
then increase of retinol, β-carotene; but not with the change of vitamin
E level. This intervention could be expanded to larger communities to
improve health status of old people.
English summary: Effects
of intervention using 3 methods combining nutrition education, health
management, and daily supplementation of one Nutrient tablet (β-carotene
1 mg, vit. E 10 mg. Vit. C 70mg)
for old people have been studied in Thai Binh. The case-controlled
community-based intervention design was applied. 243 subjects aged from
60-69 yearls old were divided into 2 groups: Control group (n=121): No
intervention; the intervention group (n=122): Received 3
methods combined. After 3 months of interventions, anthropometric
indicators as BMI, body fat were significantly increased compared to
control group. Similarly, Hb, β-carotene, retinol levels, the
anti-oxidant capacity (MDA level) were significantly improved compared
with the beginning and with the control group (p<0.05). The effective
index of intervention was 29.9% for the improvement of anemia, 17.7% for
low β-carotene , 69.4% for low retinol, and 45% for low vitamin E.
There was negative association between the reduction of MDA levels and
then increase of retinol, β-carotene; but not with the change of vitamin
E level. This intervention could be expanded to larger communities to
improve health status of old people.
Hiệu quả của can thiệp cộng đồng đến tình trạng dinh dưỡng, khả năng chống oxy hóa ở người cao tuổi ở nông thôn Thái Bình
Hiệu
quả của 3 biện pháp phối hợp truyền thông, quản lý sức khỏe và bổ sung
viên Nutrients (β-carotene 1 mg, vitamin E 10mg, vitamin C 70 mg) hàng
ngày trên người cao tuổi trong thời gian 3 tháng đã được triển khai tại
Thái Bình. Áp dụng thiết kế nghiên cứu thử nghiệm can thiệp cộng đồng có
đối chứng. Có 243 người từ 60-69 tuổi, được chia ra 2...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiệu
quả của 3 biện pháp phối hợp truyền thông, quản lý sức khỏe và bổ sung
viên Nutrients (β-carotene 1 mg, vitamin E 10mg, vitamin C 70 mg) hàng
ngày trên người cao tuổi trong thời gian 3 tháng đã được triển khai tại
Thái Bình. Áp dụng thiết kế nghiên cứu thử nghiệm can thiệp cộng đồng có
đối chứng. Có 243 người từ 60-69 tuổi, được chia ra 2 nhóm: nhóm đối
chứng (n=121): không nhận được can thiệp trên; nhóm can thiệp (n=122):
được nhận biện pháp can thiệp tổng hợp trên. Sau 3 tháng can thiệp, các
chỉ số nhân trắc BMI, tỷ lệ mỡ có sự cải thiện tốt hơn (p<0.01) so
với nhóm chứng. Tương tự, nồng độ Hb, retinol, vitamin E huyết thanh
tăng lên rõ rệt (p<0.05); khả năng chống oxy hóa (MDA) cũng tốt hơn
nhóm chứng. Hiệu quả can thiệp làm giảm thiếu máu 29,9%; với thiếu
β-carotene 17,7%; thiếu retinol: 69,4%; vitamin E thấp 45%, MDA giảm
14,4%. Có sự tương quan ngược chiều giữa giảm nồng độ MDA với tăng nồng
độ retinol (B=0,750, p<0,01) và β-carotene (B=0,790; p<0,01),
không thấy sự tương quan ý nghĩa với thay đổi vitamin E. Có thể áp dụng
biện pháp trên diện rộng, nhằm cải thiện tình trạng sức khỏe người cao
tuổi.