We report a case of dyslipidemia in a patient with diabetes mellitus, particularly hypertriglyceridemia, can elevate the risk of acute pancreatitis to patients.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
English summary: We report a case of dyslipidemia in a patient with diabetes mellitus, particularly hypertriglyceridemia, can elevate the risk of acute pancreatitis to patients. As the patient's liver enzymes are on the rise, patients are at increased risk of hepatocellular injury when using antihyper-lipidemia drugs. Therefore, in this case the nutrition therapy is the selected for treating the dyslipidemia. Nutrition therapy was personalized and designed based on eating habits, medical conditions and treatment regimens. The main principle is to limit starch and not to use alcohol. Energy should be gradually reduced in the diet so that the patient can adapt. The results indicated that the lipidemia of the patient was gradually controlled, triglycerides reduced but did not return to normal range; liver enzymes returned to normal; blood glucose was well controlled and patient reduced 5kg at discharge. The patient continued to be advised to implement treatment regimen when being discharged from the hospital as well as in follow-up visits. After 8 months of treatment regimen: lipid components, liver enzymes reached normal range and blood glucose was well controlled.
Nghiên cứu trên một trường hợp rối loạn chuyển hóa lipid (RLCHL) ở bệnh nhân đái tháo đường, trong đó các thành phần lipid máu tăng cao, đặc biệt triglycerid tăng rất cao nguy cơ gây viêm tụy cấp cho bệnh nhân.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu trên một trường hợp rối loạn chuyển hóa lipid (RLCHL) ở bệnh nhân đái tháo đường, trong đó các thành phần lipid máu tăng cao, đặc biệt triglycerid tăng rất cao nguy cơ gây viêm tụy cấp cho bệnh nhân. Do men gan của bệnh nhân đang tăng cao nên bệnh nhân có nguy cơ tăng tổn thương tế bào gan khi sử dụng thuốc hạ mỡ máu. Chính vì vậy, trong trường hợp này chế độ dinh dưỡng là biện pháp điều trị RLCHL được lựa chọn. Chế độ dinh dưỡng điều trị được cá nhân hóa, dựa trên thói quen ăn uống, tình trạng bệnh lý và phác đồ điều trị của người bệnh. Nguyên tắc chính là hạn chế tinh bột và không được sử dụng bia rượu. Năng lượng nên giảm từ từ theo từng giai đoạn phù hợp để bệnh nhân có thể thích nghi. Kết quả điều trị cho thấy bệnh nhân dần kiểm soát được lipid máu, đã giảm triglycerid nhưng chưa trở về giới hạn bình thường; men gan trở về bình thường; glucose máu được kiểm soát tốt và bệnh nhân giảm 5 kg khi ra viện. Bệnh nhân tiếp tục được tư vấn thực hiện chế độ dinh dưỡng điều trị khi ra viện cũng như các lần tái khám. Sau 8 tháng thực hiện chế độ dinh dưỡng điều trị: các thành phần lipid máu, men gan đã về giới hạn bình thường và glucose máu được kiểm soát tốt.