CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Knowledge–attitude–practice and related factions on household food safety in Thuan Hung commune–Long My district–Hau Giang province in 2015
5 views
share

Results of the study on 375 families in Thuan Hung commune showed that hygiene condition of family kitchens were poor, i.e. only 57.1% of families had refrigeration to preserve food, 31.5% had proper dustbins, and 2.4% of families did not have separated kitchens. About knowledge of housewives, only 23.2% of them had good general knowledge on food safety and hygiene. However, over 99% of families had positive attitude and over 70% met required level of practice. Generally, habits of food safety and hygiene practice of local people were at a safe level.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

English summary: Results of the study on 375 families in Thuan Hung commune showed that hygiene condition of family kitchens were poor, i.e. only 57.1% of families had refrigeration to preserve food, 31.5% had proper dustbins, and 2.4% of families did not have separated kitchens. About knowledge of housewives, only 23.2% of them had good general knowledge on food safety and hygiene. However, over 99% of families had positive attitude and over 70% met required level of practice. Generally, habits of food safety and hygiene practice of local people were at a safe level.

Kiến thức, thái độ thực hành và các yếu tố liên quan về ATTP tại hộ gia đình xã Thuận Hưng huyện Long Mỹ tỉnh Hậu Giang năm 2015

Kết quả nghiên cứu trên 375 hộ gia đình tại xã Thuận Hưng – Long Mỹ - Hậu Giang cho thấy điều kiện vệ sinh bếp ăn của hộ gia đình còn kém. Chỉ có 57,1% hộ gia đình có tủ lạnh để bảo quản thức ăn; 31,5% có thùng rác hợp vệ sinh; còn 2,4% hộ gia đình không có khu bếp riêng. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu trên 375 hộ gia đình tại xã Thuận Hưng – Long Mỹ - Hậu Giang cho thấy điều kiện vệ sinh bếp ăn của hộ gia đình còn kém. Chỉ có 57,1% hộ gia đình có tủ lạnh để bảo quản thức ăn; 31,5% có thùng rác hợp vệ sinh; còn 2,4% hộ gia đình không có khu bếp riêng. Về kiến thức của người nội trợ chỉ có 23,2% đạt yêu cầu về kiến thức chung về vệ sinh an toàn thực phẩm (ATTP), nhưng thái độ thì trên 99% có thái độ tích cự và trên 70% có mức độ thực hành đạt yêu cầu đầu ra. Nhìn chung, tập quán trong thực hành về vệ sinh ăn uống của người dân địa phương ở mức độ tương đối an toàn.