Results of the study on 375 families in Thuan Hung commune showed that hygiene condition of family kitchens were poor, i.e. only 57.1% of families had refrigeration to preserve food, 31.5% had proper dustbins, and 2.4% of families did not have separated kitchens. About knowledge of housewives, only 23.2% of them had good general knowledge on food safety and hygiene. However, over 99% of families had positive attitude and over 70% met required level of practice. Generally, habits of food safety and hygiene practice of local people were at a safe level.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
English summary: Results of the study on 375 families in Thuan Hung commune showed that hygiene condition of family kitchens were poor, i.e. only 57.1% of families had refrigeration to preserve food, 31.5% had proper dustbins, and 2.4% of families did not have separated kitchens. About knowledge of housewives, only 23.2% of them had good general knowledge on food safety and hygiene. However, over 99% of families had positive attitude and over 70% met required level of practice. Generally, habits of food safety and hygiene practice of local people were at a safe level.
Kết quả nghiên cứu trên 375 hộ gia đình tại xã Thuận Hưng – Long Mỹ - Hậu Giang cho thấy điều kiện vệ sinh bếp ăn của hộ gia đình còn kém. Chỉ có 57,1% hộ gia đình có tủ lạnh để bảo quản thức ăn; 31,5% có thùng rác hợp vệ sinh; còn 2,4% hộ gia đình không có khu bếp riêng.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu trên 375 hộ gia đình tại xã Thuận Hưng – Long Mỹ - Hậu Giang cho thấy điều kiện vệ sinh bếp ăn của hộ gia đình còn kém. Chỉ có 57,1% hộ gia đình có tủ lạnh để bảo quản thức ăn; 31,5% có thùng rác hợp vệ sinh; còn 2,4% hộ gia đình không có khu bếp riêng. Về kiến thức của người nội trợ chỉ có 23,2% đạt yêu cầu về kiến thức chung về vệ sinh an toàn thực phẩm (ATTP), nhưng thái độ thì trên 99% có thái độ tích cự và trên 70% có mức độ thực hành đạt yêu cầu đầu ra. Nhìn chung, tập quán trong thực hành về vệ sinh ăn uống của người dân địa phương ở mức độ tương đối an toàn.