Results of the study on all food services in Bac Giang province showed that: Percentage of collective kitchens and restaurants that did not meet food safety conditions regulations by the Ministry of Health was accounted for 72.5%; Proportion of collective kitchen in primary schools/ boarding schools did not meet food safety conditions was accounted for 90%.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
English summary: Results of the study on all food services in Bac Giang province showed that: Percentage of collective kitchens and restaurants that did not meet food safety conditions regulations by the Ministry of Health was accounted for 72.5%; Proportion of collective kitchen in primary schools/ boarding schools did not meet food safety conditions was accounted for 90%. Proportion of collective kitchens in kindergarten did not meet food safety conditions was accounted for 70%; Percentage of restaurants did not meet food safety conditions was 60.0%. there were 40.0% of the samples of raw meat having E. coli contamination exceeding permissible limits; 7.5% of the samples of preliminarily processed but not heat treated meat having E. coli contaminations exceeding permissible limits; 17.5% of the hands of food cooks and processing utensils and containers (knives, chopping board) were detected with E. coli.
Kết quả nghiên cứu toàn bộ cơ sở dịch vụ ăn uống trên địa bàn tỉnh Bắc Giang cho thấy: Tỷ lệ bếp ăn tập thể (BĂTT) và nhà hàng ăn uống không đạt điều kiện an toàn thực phẩm (ATTP) theo quy định của Bộ Y tế rất cao chiếm 72.5%; Tỷ lệ bếp ăn tập thể trong trường tiểu học/ dân tộc nội trú không đạt điều kiện ATTP chiếm 90%.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu toàn bộ cơ sở dịch vụ ăn uống trên địa bàn tỉnh Bắc Giang cho thấy: Tỷ lệ bếp ăn tập thể (BĂTT) và nhà hàng ăn uống không đạt điều kiện an toàn thực phẩm (ATTP) theo quy định của Bộ Y tế rất cao chiếm 72.5%; Tỷ lệ bếp ăn tập thể trong trường tiểu học/ dân tộc nội trú không đạt điều kiện ATTP chiếm 90%; Tỷ lệ bếp ăn tập thể trong Trường mầm non không đạt điều kiện ATTP chiếm 70%; Tỷ lệ nhà hàng ăn uống không đạt điều kiện ATTP chiếm 70,0%; Tỷ lệ bếp ăn tập thể trong doanh nghiệp không đạt điều kiện ATTP chiếm 60,0%. Có 40,0% mẫu thịt chưa qua sơ chế, chế biến bị ô nhiễm vi khuẩn E. coli vượt quá giới hạn cho phép; 7,5% mẫu thịt đã qua sơ chế, chưa qua xử lý nhiệt bị ô nhiễm vi khuẩn E. coli vượt quá giới hạn cho phép; 17,5% số mẫu bàn tay người chế biến thực phẩm chín và mẫu dụng cụ chế biến chứa đựng thực phẩm chín (dao, thớt) phát hiện có vi khuẩn E. coli.