Association of dietary behaviors and physical activity with hypertriglycemia in primary school children in Hanoi.
Ấn phẩm: Tạp chí DD&TP
Tác giả: Nguyễn Thị Hồng Hạnh, Bùi Thị Nhung, Lê Thị Hợp, Trần Quang Bình
Tóm tắt:
Tăng triglyceride (TG) máu ở trẻ em có liên quan đến hội chứng chuyển hóa ở giai đoạn trưởng thành cũng như làm tăng nguy cơ mắc bệnh tim mạch - nguyên nhân gây tử vong hàng đầu trên toàn thế giới. Một nghiên cứu bệnh - chứng trên 142 trẻ tăng TG máu và 295 trẻ có TG máu bình thường nhằm mục tiêu đánh giá sự liên quan của đặc điểm thói quen ăn uống và hoạt động thể lực đến nguy cơ tăng TG máu ở trẻ em 6 - 11 tuổi tại một số trường tiểu học trên địa bàn Hà Nội. Kết quả cho thấy có mối liên quan độc lập và có ý nghĩa thống kê giữa tăng TG máu với đặc điểm có ăn bữa phụ (OR = 1,94; P = 0,018) và thích ăn trứng (OR = 1,84; P = 0,045). Trẻ thích ăn hoa quả làm giảm nguy cơ mắc tăng TG máu (OR = 0,42; P = 0,014). Trẻ em cần có thói quen ăn uống lành mạnh và hoạt động thể lực phù hợp để làm giảm nguy cơ mắc tăng TG máu.
Từ khóa: Thói quen ăn uống, hoạt động thể lực, tăng triglyceride máu, trẻ em tiểu học.
Association of dietary behaviors and physical activity with hypertriglycemia in primary school children in Hanoi.
Publication: Journal of Food and Nutrition Sciences
Author: Thi Hong Hanh NGUYEN, Thi Nhung Bui, Thi Hop LE, Quang Binh TRAN
Abstract:
Hypertriglycemia in children is related to the metabolic syndrome in adulthood and is at greater risk for cardiovascular disease which is the cause of death worldwide. In order to assess the influence of personal characteristics, family factors, eating habits and physical activities to risk of hypertriglycemia in children from 6 to 11 years of age in primary schools in Hanoi, 437 healthy children were conducted case-control study (295 healthy children and 142 hypertriglycemia children). The results of our research indicate that there is a independent and significant association of hypertriglycemia with having submeal (OR = 1.94, p = 0.018) and liking egg (OR = 1.84, p = 0.045). Liking fruit were protective factors to reduce the risk of hypertriglycemia in children with OR = 0.42 (p = 0.014). Children should have appropriate diet and physical activity to help reduce the risk of hypertriglycemia.
Keywords: Dietary behaviors, physical activity, hypertriglyceridemia, primary school children.