Vol. 32 No. 1 (2022): Special Issue – Faculty of Public Health – Hai Phong University of Medicine and Pharmacy, 2022
A cross-sectional descriptive study was conducted on 424 parents and students of Hong Thai Primary School, An Duong District, Hai Phong City, from January 2021 to May 2021, aiming to describe several factors associated with overweight and obesity (OW, OB) in students. The students’ weight and height were measured using anthropometric methods, and the parents were interviewed using a questionnaire.
The study results showed that five factors increased the tendency toward OW and OB in children, including:
Father's education level below college/university (OR = 5.72; 95% CI: 1.46 - 22.49; p < 0.05);
Dinner finishing time after 8:00 PM (OR = 5.43; 95% CI: 2.07 - 104.22; p < 0.01);
Habit of eating stir-fried or deep-fried food ≥ 3 times/week (OR = 10.98; 95% CI: 3.66 - 32.91; p < 0.001);
Habit of eating fatty meat ≥ 3 times/week (OR = 4.23; 95% CI: 1.64 - 10.93; p < 0.05);
Not doing housework (OR = 7.29; 95% CI: 2.00 - 26.60; p < 0.05).
It is necessary to enhance communication and education activities to help students adopt a balanced diet and physical activity routine in order to reduce the risk of disease.
T. 32 S. 1 (2022): SỐ ĐẶC BIỆT - KHOA Y TẾ CÔNG CỘNG - TRƯỜNG ĐẠI HỌC Y DƯỢC HẢI PHÒNG NĂM 2022
Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 424 phụ huynh, học sinh Trường Tiểu học Hồng Thái, An Dương, Hải Phòng, từ tháng 1 năm 2021 đến tháng 5 năm 2021 nhằm mô tả một số yếu tố liên quan thừa cân, béo phì (TC, BP) của học sinh. Học sinh được cân, đo chiều cao bằng phương pháp nhân trắc học, phụ huynh học sinh được phỏng vấn bằng bộ câu hỏi. Kết quả nghiên cứu cho thấy, có 05 yếu tố làm tăng xu hướng TC, BP của trẻ bao gồm trình độ học vấn của bố dưới Cao đẳng - Đại học (OR = 5,72; 95%CI: 1,46 - 22,49; p < 0,05); thời gian kết thúc bữa tối sau 20h (OR = 5,43; 95%CI: 2,07 - 104,22; p < 0,01); thói quen ăn thức ăn xào, rán ≥ 3 lần/tuần (OR = 10,98; 95%CI: 3,66 - 32,91; p < 0,001); thói quen ăn thịt mỡ ≥ 3 lần/tuần (OR = 4,23; 95%CI: 1,64 - 10,93; p < 0,05); và trẻ không làm việc nhà (OR = 7,29; 95%CI: 2,00 - 26,60; p < 0,05). Cần tăng cường các hoạt động truyền thông để giúp học sinh có chế độ ăn, hoạt động thể lực hợp lý nhằm giảm nguy cơ mắc bệnh.