CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutritional status of elderly patients attending health check department of Quynh Phu
5 views
share

Research was conducted in Quynh Phu hospital to assess nutritional status of patients aged 60-70 years. Research method: Epidemiological description design using a cross sectional survey on those attending health check department in Quynh Phu hospital. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 3 - Tháng 5/ Vol.13 - No.3 - May - Năm 2017/ Year 2017

English summary: Research was conducted in Quynh Phu hospital to assess nutritional status of patients aged 60-70 years. Research method: Epidemiological description design using a cross sectional survey on those attending health check department in Quynh Phu hospital. Research results: Of 420 subjects, 207 patients were at the age of 60-65 and 213 patients were over 65 years. For nutritional status of patients assessed by BMI, CED rate was 23.1%, 32.1% in males and 14.2% in females, with p <0.05, overweight was 20.9% with p > 0.05. For nutritional status of patients assessed by SGA, risk of malnutrition was 35.7%, 28.7% in males, and 42.5% in females, with p> 0.05. For nutritional status of patients assessed by MNA, risk of malnutrition was 40.0%; malnutrition was 14.6%, higher in males than in females, with p> 0.05. The proportion of patient used food groups more than 3 times per week was highest in protein rich food group such as tofu and pork, in starch group such as rice and noodles, and in lipid food group such as vegetable oil and pork fat.

Nghiên cứu tình trạng dinh dưỡng ở người cao tuổi đến khám tại khoa khám bệnh, bệnh viện đa khoa Quỳnh Phụ năm 2016

Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng người từ 60-70 tuổi tại khoa khám bệnh Bệnh viện đa khoa huyện Quỳnh Phụ, Thái Bình. Phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 420 bệnh nhân đến khám tại khoa khám bệnh.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 3 - Tháng 5/ Vol.13 - No.3 - May - Năm 2017/ Year 2017

Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng người từ 60-70 tuổi tại khoa khám bệnh Bệnh viện đa khoa huyện Quỳnh Phụ, Thái Bình. Phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 420 bệnh nhân đến khám tại khoa khám bệnh. Kết quả: Trong 420 đối tượng nghiên cứu gồm; 207 bệnh nhân 60- 65 tuổi và 213 bệnh nhân > 65 tuổi. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đánh giá theo BMI, tỷ lệ CED là 23,1%, nam 32,1%, nữ 14,2%, với p<0,05, thừa cân béo phì là 20,9% với p > 0,05. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đánh giá theo SGA nguy cơ SDD là 35,7%, nam 28,7%, nữ 42,5%, với p > 0,05. Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân đánh giá theo MNA, nguy cơ SDD là 40,0%, SDD là 14,6%, nam cao hơn nữ, với p > 0,05. Tỷ lệ bệnh nhân sử dụng nhóm lương thực thực phẩm thường xuyên ≥ 3 lần/tuần nhiều nhất ở nhóm lương thực giàu đạm là đậu phụ và thịt lợn. Ở nhóm lương thực thực phẩm giàu tinh bột là gạo, bún phở. Nhóm lương thực thực phẩm năng lượng giàu lipid là dầu ăn thực vật và mỡ động vật.