Results of the study in 71 kitchens showed that most of collective kitchens met the requirements (73.1%). There were 94% of collective kitchens with equipments and food contacting tools meeting the requirements.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
English summary: Results of the study in 71 kitchens showed that most of collective kitchens met the requirements (73.1%). There were 94% of collective kitchens with equipments and food contacting tools meeting the requirements. People directly producing and running food business that are required to learn food safety and hygiene knowledge and have medical examination as prescribed accounted for 73.1%. There were 27 collective kitchens (including 9 collective kitchens of companies and factories, and 18 collective kitchen of kindergartens, primary schools) that were qualified to meet the requirement on food safety and hygiene were accounted for 89.6%. There were 60 collective kitchens that used raw materials with accurate sources and had raw material managing records, accounting for 89.6%. Preserving of food tests at least 24 hours and having food test diaries were seriously carried out in 60 collective kitchens, accounting for 89.6%. Borax was not discovered in 14/14 food quick test samples, accounting for 100%.
Kết quả nghiên cứu 71 cơ sở bếp ăn tập thể (BĂTT) cho thấy: Đa phần các BĂTT đảm bảo điều kiện cơ sở theo quy định đạt 73,1%; Có 94% BĂTT có trang thiết bị, dụng cụ tiếp xúc với thực phẩm đúng theo quy định.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016
Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu 71 cơ sở bếp ăn tập thể (BĂTT) cho thấy: Đa phần các BĂTT đảm bảo điều kiện cơ sở theo quy định đạt 73,1%; Có 94% BĂTT có trang thiết bị, dụng cụ tiếp xúc với thực phẩm đúng theo quy định; Người tham gia trực tiếp sản xuất, chế biến, kinh doanh thực phẩm phải học tập kiến thức vệ sinh an toàn thực phẩm và khám sức khỏe theo quy định đạt 73,1%’ Có 27 BĂTT (trong đó có 09 BĂTT của các Công ty, xí nghiệp, còn lại 18 BĂTT các trường Mầm non, tiểu học) được cấp Giấy chứng nhận đủ điều kiện VSATTP, chiếm tỷ lệ 40,3%; Kiến thức về thực hành tốt ATTP của người quản lý, chế biến khá tốt, đạt 89,6%; Có 60 cơ sở BĂTT sử dụng nguyên liệu chế biến có nguồn gốc và có sổ theo dõi quản lý nguyên liệu đạt tỷ lệ 89,6%; Việc lưu nghiệm mẫu thức ăn trong tối thiểu 24h và có nhật ký lưu mẫu được thực hiện khá nghiêm túc ở 60 BĂTT, tỷ lệ 89,6%; Tất cả 100% các mẫu thức ăn test nhanh không phát hiện hàn the 14/14 mẫu thực phẩm.