We studied the infection of E.coli β-lactamase enzyme broad spectrum (ESBL) in some foods sold in two markets of Nguyen Xa commune and one district market of Vu Thu. The results showed that 113 out of 173 food samples had E.coli infection producing ESBL; 36 out of 41 chicken samples tested were positive for ESBL, 22 out of 48 pork samples were positive for ESBL, 28 out of 44 fish sample and 27 out of 40 shrimp samples were positive for ESBL.
Journal of Food and Nutrition Sciences -  Vol.13, No.6, Year 2017
(Link to the journal issue: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/43)
Author: Thi Kieu Hanh LE, Nam Thang NGUYEN, Thi Diep KHONG, Thi Hoa TRAN, Ngoc Khai PHAM
Abstract
We studied the infection of E. coli β-lactamase enzyme broad spectrum (ESBL) in some foods sold in two markets of Nguyen Xa commune and one district market of Vu Thu. The results showed that 113 out of 173 food samples had E. coli infection producing ESBL; 36 out of 41 chicken samples tested were positive for ESBL, 22 out of 48 pork samples were positive for ESBL, 28 out of 44 fish samples and 27 out of 40 shrimp samples were positive for ESBL.
Keywords: E. coli
References
Tài liệu tham khảo
1. Vân Bích, Dương Anh Dũng, Bùi Ngọc An Pha và cộng sự (2009). Khảo sát về sự đề kháng kháng sinh của Escherichia coli ở bệnh viện nhân dân Gia Định. Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, tập 13, tr. 253-257.
2. Trần Thị Hương Giang, Huỳnh Thị Mỹ Lệ (2012). Xác định tỷ lệ nhiễm và độc lực của vi khuẩn Escherichia coli phân lập được từ lợn, bò, gà ở một số huyện ngoại thành Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Phát triển, tập 10 số 2, tr. 295-300.
3. Duy Phan Kim, Claude Saegerman, Caroline Douny và cộng sự (2013). First survey on the use of Antibiotics in pig and poultry production in the Red River Delta region of Viet Nam, Food and public health, 3(5), pp.247-256
4. Bernard Wasiński, Hanna Różańska, Jacek Osek (2013). Occurrence of extended spectrum β-lactamase-and AmpC-producing Escherichia coli in meat samples. Bull Vet Inst Pulawy, 57, pp.513-517.
5. Gundogan N, Avci E (2013). Prevalence and antibiotic resistance of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) producing Escherichia coli and Klebsiella species isolated from food of animal origin in turkey. African Journal of Microbiology Research, 7 (31), pp.4059-4064.
6. Ilise Overdevest, Ina Willemsen, Martine Rijnsburger et al (2011). ExtendedSpectrum β-Lactamase genes of Escherichia coli in chicken meat and humans, the Netherlands. Emering Infectious Dieseases, 17(7), pp. 1216- 1222.
7. John E.Moore, Miyuki Watabe, B.Cherie Millar, et al (2010). Screening of clinical, food, water and animal isolates of Escherichia coli for the presence of blac CTX- M extended spectrum betalactamase (ESBL) antibiotic resistance gene loci. Ulster Med J. 2010 May, 79(2),pp. 85–88
8. Thi Thu Hao Van, James Chin, Toni Chapman et al (2008). Safety of raw meat and shellfish in Vietnam: An analysis of Escherichia coli isolations for antibiotic resistance and virulence genes. Internationnal Journal of Food Microbiology, (124), pp. 217-223.
9. World Health organization (2011). Tackling antibiotic resistance from a food safety perspective in Europe, pp.1-41.
Nghiên cứu được tiến hành nhằm đánh giá thực trạng nhiễm E.coli sinh men β-lactamase phổ rộng (ESBL) trong một số thực phẩm được bày bán tại 2 chợ xã Nguyên Xá và 1 chợ thuộc huyện Vũ Thư, tỉnh Thái Bình. Kết quả nghiên cứu cho thấy có 113/173 mẫu thực phẩm nhiễm vi khuẩn E.coli sinh ESBL; trong đó 36/41 mẫu thịt gà dương tính với ESBL, 22/48 mẫu...
Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 13, Số 6, Năm 2017
(Link số tạp chí: https://tapchidinhduongthucpham.org.vn/index.php/jfns/issue/view/43)
Tác giả: Lê Thị Kiều Hạnh, Nguyễn Nam Thắng, Khổng Thị Diệp, Trần Thị Hòa, Phạm Ngọc Khái
Tóm tắt
Nghiên cứu được tiến hành nhằm đánh giá thực trạng nhiễm E. coli sinh men β-lactamase phổ rộng (ESBL) trong một số thực phẩm được bày bán tại 2 chợ xã Nguyên Xá và 1 chợ thuộc huyện Vũ Thư, tỉnh Thái Bình. Kết quả nghiên cứu cho thấy có 113/173 mẫu thực phẩm nhiễm vi khuẩn E. coli sinh ESBL; trong đó 36/41 mẫu thịt gà dương tính với ESBL, 22/48 mẫu thịt lợn dương tính với ESBL, 28/44 và 27/40 mẫu cá, tôm dương tính với ESBL.
Từ khóa: E.coli, ESBL, thực phẩm
Tài liệu tham khảo
1. Vân Bích, Dương Anh Dũng, Bùi Ngọc An Pha và cộng sự (2009). Khảo sát về sự đề kháng kháng sinh của Escherichia coli ở bệnh viện nhân dân Gia Định. Tạp chí Y học Thành phố Hồ Chí Minh, tập 13, tr. 253-257. 
2. Trần Thị Hương Giang, Huỳnh Thị Mỹ Lệ (2012). Xác định tỷ lệ nhiễm và độc lực của vi khuẩn Escherichia coli phân lập được từ lợn, bò, gà ở một số huyện ngoại thành Hà Nội. Tạp chí Khoa học và Phát triển, tập 10 số 2, tr. 295-300. 
3. Duy Phan Kim, Claude Saegerman, Caroline Douny và cộng sự (2013). First survey on the use of Antibiotics in pig and poultry production in the Red River Delta region of Viet Nam, Food and public health, 3(5), pp.247-256 
4. Bernard Wasiński, Hanna Różańska, Jacek Osek (2013). Occurrence of extended spectrum β-lactamase-and AmpC-producing Escherichia coli in meat samples. Bull Vet Inst Pulawy, 57, pp.513-517. 
5. Gundogan N, Avci E (2013). Prevalence and antibiotic resistance of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) producing Escherichia coli and Klebsiella species isolated from food of animal origin in turkey. African Journal of Microbiology Research, 7 (31), pp.4059-4064. 
6. Ilise Overdevest, Ina Willemsen, Martine Rijnsburger et al (2011). ExtendedSpectrum β-Lactamase genes of Escherichia coli in chicken meat and humans, the Netherlands. Emering Infectious Dieseases, 17(7), pp. 1216- 1222. 
7. John E.Moore, Miyuki Watabe, B.Cherie Millar, et al (2010). Screening of clinical, food, water and animal isolates of Escherichia coli for the presence of blac CTX- M extended spectrum betalactamase (ESBL) antibiotic resistance gene loci. Ulster Med J. 2010 May, 79(2),pp. 85–88 
8. Thi Thu Hao Van, James Chin, Toni Chapman et al (2008). Safety of raw meat and shellfish in Vietnam: An analysis of Escherichia coli isolations for antibiotic resistance and virulence genes. Internationnal Journal of Food Microbiology, (124), pp. 217-223. 
9. World Health organization (2011). Tackling antibiotic resistance from a food safety perspective in Europe, pp.1-41.