CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Knowledge of constipation and practice about nutrition of inpatient at the National Geriatric hospital in 2015
9 views
share

Constipation is a common syndrome that everyone can get, especially in the elderly. However, there is not much research on the constipation problem of elderly people in Vietnam. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017

English summary: Constipation is a common syndrome that everyone can get, especially in the elderly. However, there is not much research on the constipation problem of elderly people in Vietnam. Therefore, we conducted a cross-sectional descriptive study on 210 elderly people of National Geriatric Hospital from September, 2015. Research results show that, generally a half of impatients had low knowledge about constipation.  There was only 50.5% subjects knew eating less fruit vegetables, fiber was main cause of constipation. About 60.5% subjects knew hard, dry stool were main symptoms of constipation; Over 50% of subject knew that eating more vegetables, fiber, eating laxative food and eating more water were a good way to prevent constipation. Most of subjects (60.9%) understood changing diet and lifestyle for prevention and treatment of constipation.

Thực trạng táo bón và kiến thức dinh dưỡng về táo bón tại bệnh viện lão khoa trung ương năm 2015

Táo bón là một hội chứng phổ biến mà ai cũng có thể mắc phải, đặc biệt ở đối tượng người già. Tuy nhiên hiện nay chưa có nhiều nghiên cứu về vấn đề táo bón của người già ở Việt Nam. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017

Tóm tắt tiếng Việt: Táo bón là một hội chứng phổ biến mà ai cũng có thể mắc phải, đặc biệt ở đối tượng người già. Tuy nhiên hiện nay chưa có nhiều nghiên cứu về vấn đề táo bón của người già ở Việt Nam. Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 210 bệnh nhân nội trú ở bệnh viện Lão khoa trung ương từ tháng 9 năm 2015. Kết quả: Có 41% bệnh nhân nội trú bị táo bón, khoảng một nửa bệnh nhân không có kiến thức đúng về táo bón. Chỉ 50,5% bệnh nhân cho rằng ăn ít rau xanh và chất xơ là nguyên nhân dẫn đến táo bón. Chỉ có 60,5% bệnh nhân biết triệu chứng của táo bón là phân khô, cứng. Hơn 50% bệnh nhân biết rằng ăn nhiều rau xanh, chất xơ, các thức ăn nhuận tràng, uống nhiều nước là cách phòng táo bón hiệu quả; 60,9% bệnh nhân biết được cần phải thay đổi thói quen dinh dưỡng vã thói quen sinh hoạt để điều trị bệnh táo bón.