CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Microbiological and chemical contamination in food in Vinh Long province, 2015
8 views
share

Results of a cross-sectional study on 300 samples of food in 5 districts of Vinh Long in 2015 showed that Coliforms and E. coli contamination rate was 48% and 38% in meat and fish group, respectively, in which the fish cake had the highest rate of contamination with Coliforms of 96% and E. coli of 64%. The rate of using borax was 30% in meat and fish, and 17% in starchy foods, in which it was found in 77% of fresh pasta, 23% in lot cake; and non in other cakes. 100% starchy cakes did not have formaldehyde for preservation. 100% of the fermented samples from lotus stems, bamboo shoot, and lotus root had Sulfite bleach. Sulfite bleach was not found in bean sprouts, banana flower and morning glories used as salads. Research found the contamination of Coliforms , E. coli in meat and fish; Borax in meat and fish; Sulfite bleach in fermented vegetables in the province of Vinh Long.

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

English summary: Results of a cross-sectional study on 300 samples of food in 5 districts of Vinh Long in 2015 showed that Coliforms and E. coli contamination rate was 48% and 38% in meat and fish group, respectively, in which the fish cake had the highest rate of contamination with Coliforms of 96% and E. coli of 64%. The rate of using borax was 30% in meat and fish, and 17% in starchy foods, in which it was found in 77% of fresh pasta, 23% in lot cake; and non in other cakes. 100% starchy cakes did not have formaldehyde for preservation. 100% of the fermented samples from lotus stems, bamboo shoot, and lotus root had Sulfite bleach. Sulfite bleach was not found in bean sprouts, banana flower and morning glories used as salads. Research found the contamination of Coliforms , E. coli in meat and fish; Borax in meat and fish; Sulfite bleach in fermented vegetables in the province of Vinh Long.

Tình hình ô nhiễm vi sinh vật và hóa chất trong một số thực phẩm và chế phẩm tại tỉnh Vĩnh Long năm 2015

Kết quả nghiên cứu cắt ngang trên 300 mẫu thực phẩm tại 5 huyệt của tỉnh Vĩnh Long, năm 2015 cho thấy: Tỷ lệ nhiễm Coliforms chiến 48% và E. coli 38% ở nhóm thịt, cá, trond đó chả cá có tỷ lệ nhiễm Coliforms, E. coli cao nhất lần lượt là 96% và 64%. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 12 - Số 6 (1) - Tháng 11/ Vol.12 - No.6 (1) - November - Năm 2016/ Year 2016

Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu cắt ngang trên 300 mẫu thực phẩm tại 5 huyệt của tỉnh Vĩnh Long, năm 2015 cho thấy: Tỷ lệ nhiễm Coliforms chiến 48% và E. coli 38% ở nhóm thịt, cá, trond đó chả cá có tỷ lệ nhiễm C oliforms, E. coli cao nhất lần lượt là 96% và 64%. Tỷ lệ nhiễm hàn the ở nhóm thịt, cá chiếm 30% và ở nhóm bánh bột chiếm 17%, trong đó mì tươi có sử dụng hàn the lên đến 77%, bánh lọt 23%; các sản phẩm bánh khác không còn sử dụng hàn the. Tất cả (100%) mẫu không sử dụng formaldehyt trong bảo quả của nhóm bánh bột. 100% mẫu ở nhóm ngó sen, bồn bồn, măng, củ sen ngâm chua đều có sử dụng chất tẩy trắng. Các thực phẩm giá, hoa chuối bào và rau muống không tìm thấy sử dụng chất tẩy trắng Sulfit. Nghiên cứu cho thấy sự nhiễm Coliforms , E. coli trong nhóm thịt, cá; sử dụng Borat trong nhóm thịt cá và bánh bột; sử dụng chất tẩy trắng trong nhóm rau củ ngâm chua vẫn còn tồn tại trên địa bàn tỉnh Vĩnh Long.