Diabetes type II is a chronic illness which related to nutrition and lifestyle which is increasing rapidly all over the world.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
English summary: Diabetes type II is a chronic illness which related to nutrition and lifestyle which is increasing rapidly all over the world. Objective: To assess the nutritional status and some relevant factors among diabetes type II patients at Hanoi Medical University Hospital. Methods: A cross-sectional study was conducted in 200 patients. A structured questionnaire and anthropometric measurements were used to collect data. Results: According to Body Mass Index (BMI), the rate of overweight/obesity (BMI ≥ 25 kg/m2) was 16.5% and the proportion of malnutrition (BMI <18.5 kg/m2) was 8.5%. 56 % of the participants have inadequate energy intake. The results of the research has identified a relationship between overweight and obesity with some relevant of factors such as lack of exercise had 2.4 times (p< 0.05) higher risk of overweight and obesity excessive energy intake had 4.4 times (p< 0.05) higher risk of overweight and obesity unreasonable diet had 5 times (p< 0.05 higher risk of overweight and obesity).
Đái tháo đường (ĐTĐ) typ II là bệnh mãn tính liên quan đến dinh dưỡng và lối sống đang gia tăng nhanh chóng trên toàn cầu.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
Tóm tắt tiếng Việt: Đái tháo đường (ĐTĐ) typ II là bệnh mãn tính liên quan đến dinh dưỡng và lối sống đang gia tăng nhanh chóng trên toàn cầu. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng (TTDD) và mô tả một số yếu tố liên quan đến TTDD của bệnh nhân ĐTĐ typ II tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang, thực hiện trên 200 bệnh nhân. Đối tượng được cân đo các chỉ số nhân trắc, phỏng vấn các yếu tố liên quan bằng bộ câu hỏi. Kết quả: Tình trạng dinh dưỡng của đối tượng có tỷ lệ thừa cân, béo phì (BMI ≥ 25 kg/m2) là 16,5%, tỉ lệ suy dinh dưỡng (BMI < 18,5 kg/m2) là 8,5%. Có 56% số đối tượng có khẩu phần ăn không đủ năng lượng. Nghiên cứu xác định được mối nguy cơ dẫn đến thừa cân, béo phì của một số yếu tố như: không tập luyện thể dục nguy cơ tăng 2,4 lần (p <0,05), khẩu phần ăn dư thừa năng lượng nguy cơ tăng 4,4 lần (p <0,05), khẩu phần không cân đối nguy cơ tăng 5 lần (p <0,05).