Patients with cancer face many challenges, including maintaining a good nutritional status and avoiding malnutrition.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
English summary: Patients with cancer face many challenges, including maintaining a good nutritional status and avoiding malnutrition. This study aims to assess the nutritional status among cancer patients at Hanoi Medical University Hospital. A cross-sectional study was conducted on 280 cancer patients between June and December 2016. The results illustrated that, according to Body mass index (BMI), the percentage of malnutrition and overweight/obesity were 21.8% and 6.1%, respectively. 52.5% of cancer patients suffered from malnutrition or suspected malnutrition, as classified by PG-SGA. The proportion of patients with loss weight in the past 6 months and the past 1 month were 77.5% and 41.1%, respectively. About 23.8% participants were malnourished as classified by Albumin and 48.2% had malnourished by TLC. That the prevalence of patients with anemia were 48.9%. Gastrointestinal cancer patients were at significantly higher risk of malnutrition (by PG-SGA) and anemia than non-gastrointestinal cancer patients (p<0.05). The malnutrition status of gastrointestinal cancer patients are the highest.
Bệnh nhân ung thư đối mặt với nhiều thách thức trong quá trình điều trị, bao gồm duy trì tình trạng dinh dưỡng tốt và phòng suy dinh dưỡng.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017
Tóm tắt tiếng Việt: Bệnh nhân ung thư đối mặt với nhiều thách thức trong quá trình điều trị, bao gồm duy trì tình trạng dinh dưỡng tốt và phòng suy dinh dưỡng. Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư tại Bệnh viện Đại học Y Hà Nội. Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 280 bệnh nhân ung thư từ tháng 6 đến tháng 12 năm 2016. Kết quả: Theo chỉ số khối cơ thể (BMI), tỷ lệ suy dinh dưỡng là 21,8%; thừa cân/béo phì là 6,1%. 52,5% bệnh nhân ung thư có nguy cơ suy dinh dưỡng theo PG-SGA. Tỷ lệ bệnh nhân bị giảm cân trong 6 tháng qua và một tháng qua lần lượt là 77,5%; 41,1%. Có 23,8% bệnh nhân bị suy dinh dưỡng theo phân loại Albumin và 48,2% suy dinh dưỡng theo tổng số lượng tế bào Lympho. Tỷ lệ thiếu máu là 48,9%. Bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa có nguy cơ suy dinh dưỡng (theo PG-SGA) và thiếu máu cao hơn nhóm ung thư ngoài đường tiêu hóa có ý nghĩa thống kê (p<0,05). Tình trạng suy dinh dưỡng của bệnh nhân ung thư đường tiêu hóa đang ở mức cao nhất.