A cross-sectional descriptive method was used to determine the nutritional status of 203 thyroid cancer patients preparing for treatment I-131 at the Department of Nuclear Medicine and Oncology in the National Hospital of Endocrinology in 2020-2021, applying questionnaires and anthropometric indicators and the PG SGA toolkit.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 18 - Số 1 - Tháng 3/ Vol.18 - No.1 - March - Năm 2022/ Year 2022
English summary: A cross-sectional descriptive method was used to determine the nutritional status of 203 thyroid cancer patients preparing for treatment I-131 at the Department of Nuclear Medicine and Oncology in the National Hospital of Endocrinology in 2020-2021, applying questionnaires and anthropometric indicators and the PG SGA toolkit. Results: The study population had an average age of 45 ± 12 years, with women accounting for 86.7%. The prevalence of malnutrition classified by PG-SGA, BMI, and middle upper arm circumference were 6.4%, 2.5%, and 3.9%, respectively. The prevalence of overweight was 23.1% and obesity was 2.0% by BMI. 39.4% of the study population had a body fat percentage higher than the normal, of which the rate was 70.4% in men and 34.7% in women.
Sử dụng phương pháp mô tả cắt ngang nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng trên 203 người bệnh ung thư tuyến giáp chuẩn bị điều trị tại khoa Y học hạt nhân và Ung bướu bệnh viện Nội Tiết Trung Ương năm 2020-2021 dựa trên bộ câu hỏi và chỉ số nhân trắc và bộ công cụ PGSGA.
Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 18 - Số 1 - Tháng 3/ Vol.18 - No.1 - March - Năm 2022/ Year 2022
Tóm tắt tiếng Việt: Sử dụng phương pháp mô tả cắt ngang nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng trên 203 người bệnh ung thư tuyến giáp chuẩn bị điều trị tại khoa Y học hạt nhân và Ung bướu bệnh viện Nội Tiết Trung Ương năm 2020-2021 dựa trên bộ câu hỏi và chỉ số nhân trắc và bộ công cụ PGSGA. Kết quả: Đối tượng nghiên cứu có độ tuổi trung bình là 45 ± 12 trong đó nữ giới chiếm 86,7 %. Tỉ lệ suy dinh dưỡng phân loại PG-SGA, BMI, chu vi vòng cánh tay lần lượt là 6,4 %, 2,5 %, 3,9 %. Tỉ lệ thừa cân là 23,1% và béo phì là 2,0 % phân theo BMI. Có 39,4 % ĐTNC có tỉ lệ phần trăm mỡ cơ thể cao hơn ngưỡng bình thường, trong đó tỉ lệ ở nam là 70,4 % và 34,7 % ở nữ.