CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nutrition status in children with congenital heart disease before and after corrective surgery
71 views
share

Objective: To compare the nutritional status in CHD children before and after surgery, to identify the association between acute malnutrition and epidemiological and nutritional characteristics. Methods: prospective, descriptive and case-series analysis. Subjects were consecutive patients with CHD aged 0-24 months admitted to Cardiology ward, The Children's Hospital 1 for cardiac surgery from May-Sept 2013.

Journal of Food and Nutrition Sciences Vol.10, No.2, July, Year 2014

Author: Hoang Thi Tin, Le Thi Kim Dung, Nguyen Phuoc My Linh, Tran Thi Tran Chau, Do Thu Cam

Summary:

Objective: To compare the nutritional status in CHD children before and after surgery, to identify the association between acute malnutrition and epidemiological and nutritional characteristics. Methods: prospective, descriptive and case-series analysis. Subjects were consecutive patients with CHD aged 0-24 months admitted to Cardiology ward, The Children's Hospital 1 for cardiac surgery from May-Sept 2013. Anthropometry, laboratory tests for nutrition and immune were performed at admission and 1 month after surgery. STATA 8.0 was used for data analyzing. Results: Nutritional status of 30 patients was improved after surgery (p<0.05) but prevalence of malnutrition was still high: underweight, stunting, and wasting was 73.3%, 46.7%, 60%, respectively. There was no association between wasting and epidemiological and nutritional factors (p > 0.05). One-third of them (33.3%) were anemic, 43.3% of them had low vitamin D (<70nmol/L). The percentage of patients with decreased IgA and IgG were 90% (<70mg/dl) and 70% (<700mg/dl), respectively. There were no significant improvement of laboratory tests after surgery, except IgA, IgG levels (p<0.05). Conclusion: Nutritional status was improved after cardiac surgery but prevalence of malnutrition still high. Children with CHD had micronutrients deficiencies and altered immune response.

Keyword: Congenital heart disease, malnutrition.

Tình trạng dinh dưỡng ở trẻ bị tim bẩm sinh trước và sau phẫu thuật chỉnh tim

Mục tiêu: So sánh tình trạng dinh dưỡng (TTDD) ở trẻ bị tim bẩm sinh (TBS) trước và sau mổ 1 tháng, tìm mối liên quan giữa SDD cấp với đặc điểm dịch tễ, dinh dưỡng. Đối tượng, phương pháp: Tiền cứu, mô tả, phân tích hàng loạt ca. Trẻ TBS 0-24 tháng tuổi nhập viện khoa Tim, BV Nhi Đồng 1 để mổ từ tháng 5-9/2013 (30 trẻ). 

Tạp chí Dinh dưỡng & Thực phẩm - Tập 10, Số 2, Tháng 7, Năm 2014

Tác giả: Hoàng Thị Tín, Lê Thị Kim Dung, Nguyễn Phước Mỹ Linh, Trần Thị Trân Châu, Đỗ Thu Cẩm và cộng sự

Tóm tắt:

Mục tiêu: So sánh tình trạng dinh dưỡng (TTDD) ở trẻ bị tim bẩm sinh (TBS) trước và sau mổ 1 tháng, tìm mối liên quan giữa SDD cấp với đặc điểm dịch tễ, dinh dưỡng. Đối tượng, phương pháp: Tiền cứu, mô tả, phân tích hàng loạt ca. Trẻ TBS 0-24 tháng tuổi nhập viện khoa Tim, BV Nhi Đồng 1 để mổ từ tháng 5-9/2013 (30 trẻ). Chỉ số nhân trắc, cận lâm sàng (CLS) về dinh dưỡng, miễn dịch được đánh giá trước và sau mổ 1 tháng. Xử lý dữ liệu bằng STATA 8.0. Kết quả: Sau mổ, TTDD cải thiện (p<0,05) nhưng tỉ lệ SDD còn cao: thể nhẹ cân 73,3%, thấp còi 46,7%, gầy còm 60%. SDD cấp không liên quan với dịch tễ, dinh dưỡng. 33,3% trẻ bị thiếu máu, 43,3% có vitamin D thấp (<70nmol/L), hầu hết giảm IgA (<70mg/dl) và IgG (<700mg/dl). CLS không cải thiện sau mổ, ngoại trừ IgA, IgG (p<0,05). Kết luận: TTDD cải thiện sau mổ nhưng tỉ lệ SDD còn cao. Trẻ TBS bị thiếu vi chất và hệ miễn dịch bị ảnh hưởng.

Từ khóa: Tim bẩm sinh, suy dinh dưỡng.